Stiri in ziarul AGERPRES
din data:
Stiri in ziarul AGERPRES
Ministerul Educaţiei: 25 de elevi au obţinut media 10 la simularea Evaluării Naţionale - 17 apr 2021
65,6% dintre elevii de clasa a VIII-a care au susţinut simularea probelor Evaluării Naţionale au avut medii mai mari sau egale cu 5, informează, vineri seara, Ministerul Educaţiei.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, 25 de elevi au obţinut media 10 la simulare.
Ministerul Educaţiei anunţă că, potrivit calendarului de organizare şi desfăşurare a Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în cursul zilei de vineri au fost comunicate rezultatele obţinute de elevii care au participat la probele scrise, în perioada 29 - 31 martie.
* la Limba şi literatura română - 71,17% au obţinut note mai mari sau egale cu 5, iar 88 de elevi au luat nota 10;
* la Matematică - 59,77% au obţinut note mai mari sau egale cu 5, iar 980 de elevi au obţinut nota 10;
* la Limba şi literatura maternă - 79,49% dintre elevi au obţinut note mai mari sau egale cu 5, iar 22 au luat nota 10.
Procentul elevilor cu medii mai mari sau egale cu 5 este de 65,6%, iar 25 de elevi au obţinut media 10.
Cele mai bune rezultate au fost obţinute în Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%).
"Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5: anul 2016 - 44,05%, 2017 - 51,47%, 2018 - 47%, 2019 - 53,1%, 2021 - 65,6%", precizează Ministerul Educaţiei. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Tenis: Andreea Mitu, în semifinalele probei de dublu la turneul ITF de la Oeiras; Dulgheru, învinsă la simplu - 17 apr 2021
Jucătoarea română de tenis Andreea Mitu şi belarusa Lidia Morozova, principalele favorite ale probei de dublu, s-au calificat, vineri, în semifinalele turneului ITF de la Oeiras (Portugalia), dotat cu premii totale de 60.000 de dolari, după două victorii obţinute în aceeaşi zi.
Mitu şi Morozova au trecut în primul tur de franţuzoaicele Chloe Paquet/Diane Parry, cu 6-2, 7-5, iar în sferturi au câştigat în faţa cuplului Eden Silva (Marea Britanie)/Kimberley Zimmermann (Belgia), cu 6-4, 7-6 (5).
În penultimul, Mitu şi partenera sa le vor înfrunta pe Natela Dzalamidze (Rusia) şi Valentini Grammatikopoulou (Grecia).
La simplu, Alexandra Dulgheru (31 ani), revenită recent în circuit după o absenţă de aproape doi ani, a fost învinsă în optimi de principala favorită, slovena Polona Hercog (30 ani, 76 WTA), cu 6-4, 1-6, 6-4, după două ore şi 35 de minute.
Dulgheru, care a făcut şapte duble greşeli în acest meci, este condusă acum cu 3-2 în meciurile directe, dar precedentul duel a avut loc în urmă cu zece ani.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Actriţa britanică Helen McCrory, cunoscută din 'Harry Potter', 'Skyfall' şi 'Peaky Blinders' a murit la 52 de ani - 17 apr 2021
Actriţa britanică Helen McCrory, care s-a remarcat în cinematografie jucând în filme precum "Skyfall" şi în pelicule din seria "Harry Potter", iar în televiziune în serialul de succes "Peaky Blinders", a murit de cancer la 52 de ani, a anunţat vineri soţul ei, actorul Damien Lewis, relatează AFP şi DPA.
"Cu inima împietrită de durere, vă anunţ că după o luptă eroică împotriva cancerului, femeia magnifică Helen McCrory a murit împăcată la ea acasă, în mijlocul unui val de iubire oferit de prietenii şi familia ei", a scris Damien Lewis în acel mesaj publicat pe Twitter.
Foto: (c) Steve Parsons/Pool/REUTERS
"A murit aşa cum a trăit. Fără frică. Numai Dumnezeu ştie cât am iubit-o şi suntem conştienţi de şansa de a o fi avut în vieţile noastre", a adăugat soţul artistei.
Helen McCrory s-a născut la Londra dintr-o mamă galeză şi un tată scoţian, fiind cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului. A studiat la Hertfordshire, apoi a petrecut un an în Italia, înainte de a se întoarce la Londra pentru a studia actoria la Centrul de arte dramatice.
Foto: (c) Danny Moloshok / REUTERS
După ce a debutat în cinematografie cu un mic rol în filmul "Interviu cu un vampir", la câţiva ani după ce începuse să îşi construiască o carieră în televiziune, Helen McCrory a devenit celebră după ce a interpretat-o pe Narcissa Malfoy în ultimele filme din saga "Harry Potter".
Actriţa, care a jucat şi în "Skyfall" (2012), un film din franciza "James Bond", s-a evidenţiat apoi în televiziune, interpretând-o pe mătuşa Polly, conducătoarea clanului Shelby din serialul de mare succes "Peaky Blinders", care prezintă aventurile unei familii de infractori din Birmingham la începutul secolului al XX-lea.
Foto: (c) Luke MacGregor / REUTERS
Helen McCrory şi Damien Lewis s-au căsătorit în 2007 şi au împreună doi copii - o fiică, Manon, născută în 2006, şi un fiu, Gulliver, născut în 2007. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Adrian Dãdârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Coronavirus: Agenţia Europeană pentru Medicamente va anunţa marţi recomandările sale în privinţa vaccinului Johnson&Johnson - 17 apr 2021
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) va anunţa marţi recomandările sale în privinţa vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson, a cărui utilizare a fost suspendată în Statele Unite şi în Europa din cauza raportării unor cazuri rare de cheaguri sangvine, informează AFP.
EMA, al cărei sediu se află la Amsterdam, a subliniat vineri într-un comunicat că va organiza pe 20 aprilie, de la ora 15:00 GMT (18:00 ora României, n.r.), o "conferinţă de presă virtuală despre concluziile raportului său de evaluare a siguranţei" vaccinului Johnson & Johnson, care se administrează într-o singură doză.
Autorităţile americane din domeniul sănătăţii au recomandat marţi "o pauză" în utilizarea vaccinului Johnson & Johnson pentru a permite realizarea unei anchete ce vizează apariţia unor cazuri grave de cheaguri sangvine la mai multe persoane inoculate cu acest ser în Statele Unite.
Respectiva suspendare a fost prelungită în ziua următoare cu cel puţin o săptămână, după ce experţii dintr-un grup de analiză au anunţat că vor avea nevoie de mai mult timp pentru a investiga acele cazuri.
Grupul farmaceutic Johnson & Johnson a precizat la rândul său, marţi, că a luat "decizia de a amâna livrările" cu vaccinul său anti-COVID-19 în Europa, după recomandarea de suspendare a utilizării acestuia în Statele Unite.
O persoană a murit din cauza unei tromboze în Statele Unite după ce a primit acest vaccin, a anunţat marţi un reprezentant al Administraţiei pentru alimente şi medicamente (FDA) din această ţară.
Şase cazuri ale unor femei care au dezvoltat forme grave de cheaguri sangvine, asociate cu niveluri scăzute de plachete, după ce au primit vaccinul Johnson & Johnson, au fost semnalate pe teritoriul american. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu; editor: Mihaela Nicolaescu, editor online: Ady Ivaşcu) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Boxerul român Bogdan Dinu va lupta cu britanicul Daniel Dubois pentru titlul vacant WBA Interim World la categoria grea, într-o gală care va avea loc la vară, la Londra, a anunţat pugilistul român pe Instagram.
Gala în care figurează acest meci va fi organizată în data de 5 iunie.
Dinu (34 ani) are la profesionişti 20 de victorii (16 KO) şi 2 înfrângeri (2 KO), în timp ce Dubois (23 ani) numără 15 victorii (14 KO) şi are o singură înfrângere (KO).
De-a lungul timpului, pentru acest titlu intermediar au luptat pugilişti precum americanii John Ruiz, Trevor Bryan sau cubanezul Luis Ortiz.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Bogdan Dinu/Facebook citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Inspectorii sanitari veterinari au aplicat 269 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1,09 milioane de lei şi au trimis către neutralizare 1,3 tone de alimente, în urma neconformităţilor constatate în timpul controalelor efectuate la nivel naţional în perioada 21 martie 2021 - 7 aprilie 2021.
Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) remis vineri AGERPRES, în perioada analizată au fost efectuate controale în 4.056 de obiective din sectorul alimentar, respectiv în carmangerii, măcelării, pescării, unităţi de alimentaţie publică de tip pizzerii, cantine, unităţi de catering, restaurante care livrează hrană preparată consumatorilor finali în sistem de livrare la comandă, cofetării, patiserii, hipermarketuri/supermarketuri, depozite alimentare, pensiuni turistice, pieţe agroalimentare, centre prelucrare lapte integrate în cadrul exploataţiei.
De asemenea, inspectorii ANSVSA au controlat şi 1.404 mijloace de transport destinate produselor alimentare şi animalelor vii, 57 de abatoare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificare ovine la nivelul cărora au fost sacrificate 52.758 de capete tineret ovine/caprine, 9 spaţii amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor şi iezilor la nivelul pieţelor (1 Caras Severin, 1 Covasna, 5 Harghita, 1 Hunedoara, 1 Iaşi), în care au fost sacrificate 545 de capete tineret ovine/caprine.
Potrivit sursei citate, în intervalul 21 martie - 7 aprilie, în România au fost sacrificaţi în total 53.303 de miei şi iezi.
"Deficienţele constatate de inspectorii Autorităţii, în urma controalelor efectuate, au fost sancţionate prin aplicarea a 269 de sancţiuni contravenţionale, care au însumat 1.099.135 de lei, emiterea a 5 ordonanţe privind suspendarea temporară a activităţii şi a 8 ordonanţe privind interzicerea desfăşurării activităţii unor unităţi.De asemenea, au fost aplicate măsuri de reţinere oficială şi au fost dirijate către unităţi de neutralizare 1.331 de kg de produse alimentare care nu respectau normele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor", au transmis reprezentanţii autorităţii.
ANSVSA precizează că printre neconformităţile constatate şi sancţionate sunt: desfăşurarea activităţilor în spaţii/unităţi neînregistrate sanitar veterinar; deficienţe referitoare la demonstrarea trasabilităţii produselor alimentare; etichetare necorespunzătoare; lipsa implementării corespunzătoare a programul de autocontrol; lipsa monitorizării temperaturii în depozit; utilizarea unor mijloace de transport neautorizate pentru transportul alimentelor; deficienţe privind elaborarea şi implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP.
Reprezentanţii Autorităţii recomandă tuturor consumatorilor ca achiziţionarea produselor alimentare pentru Sărbătorile Pascale să fie făcută numai din unităţi sau spaţii aflate sub control sanitar veterinar, cu respectarea măsurilor de distanţare socială privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusului Covid-19.
Neregulile din domeniul siguranţei alimentelor pot fi sesizate telefonic, gratuit, la numărul de Call-Center al instituţiei 0800.826.787, apelabil din orice reţea de telefonie. AGERPRES/(AS - autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu, editor online: Anda Badea) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate de 3, 5 sau 7,5 la mie în localităţile în care se află acestea, potrivit unor măsuri particulare în domeniul cinematografelor propuse de Ministerul Culturii pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.
În funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:
*** Scenariul 1
* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.
* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.
* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.
În completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ, Ministerul Culturii a propus o serie de reguli suplimentare aplicabile cinematografelor, astfel:
* este interzisă funcţionarea sălilor de cinematograf 4DX;
*distribuirea de ochelari 3D este permisă în cazul celor de unică folosinţă, iar cei refolosibili vor fi dezinfectaţi după fiecare proiecţie;
* funcţionarea cafenelei/bistroului/altor magazine care comercializează băuturi sau/şi produse alimentare din incinta cinematografelor este permisă cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare;
* participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata proiecţiei;
* personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;
*referitor la distribuţia locurilor în sală (atât online, cât şi la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;
* în ceea ce priveşte rândurile: ţinând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, uşor pe diagonală, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.
Persoanele care coordonează fiecare producţie (ex. manager de sală) sunt responsabile de verificarea modalităţii de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecţie cu SAR-CoV-2, precizează Ministerul Culturii. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
Ministerul Culturii propune o serie de măsuri pentru reluarea activităţilor cultural-creative de la 1 iunie
Acces fără nicio dovadă medicală la spectacole în aer liber în anumite condiţii de incidenţă a infecţiilor cu SARS-CoV-2
Adeverinţă de vaccinare anti-COVID sau test RT-PCR negativ - printre regulile propuse la spectacole în spaţii închise citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Dr. Carol Davila" a operaţionalizat, începând de vineri, o nouă secţie ATI COVID-19 formată din 14 paturi, deservită de 38 de medici şi personal de specialitate din cadrul unităţii medicale.
Din cele 14 paturi, şapte sunt nou înfiinţate, cu sprijinul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, iar alte şapte au fost realocate din Secţia Clinică ATI a SUUMC, structură care susţine activitatea medicală şi chirurgicală pentru urgenţe şi cazurile cronice, altele decât cele din patologia COVID-19, informează Ministerul Apărării, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Conform sursei citate, noua secţie respectă toate criteriile epidemiologice de funcţionare, cu circuite izolate şi personal medical dedicat (echipă medicală şi linie de gardă) şi s-a constituit prin mobilizarea resurselor proprii. În acest sens, şase medici ATI, 18 asistenţi medicali, 12 infirmiere şi doi brancardieri, care până vineri îşi desfăşurau activitatea în alte secţii medicale, s-au oferit să susţină eforturile echipelor medicale din ATI.
Secţia ATI COVID-19 nou înfiinţată în SUUMC este dotată, conform normelor, pentru asigurarea monitorizării complexe, a ventilaţiei mecanice avansate, cu staţii de infuzie automată, oxigen şi aer comprimat. Totodată, din punct de vedere al echipamentelor medicale performante capabile să asigure asistenţa medicală multidisciplinară şi tratamentul complicaţiilor, la nivelul acestei structuri se mai află un microlaborator "point-of-care", un ecograf 3D şi un sistem de epurare extracorporală. Secţia este conectată prin sisteme de telemedicină cu toate laboratoarele, compartimentele şi secţiile medicale din unitatea spitalicească.
Noua capabilitate se adaugă celor 10 paturi ATI intermediare, operaţionalizate în cursul lunii trecute la nivelul Secţiei Pneumologie a spitalului.
În acelaşi timp, SUUMC asigură, prin intermediul Secţiei ATI din cadrul Formaţiunii Medicale ROL 2 - COVID 19 de la Institutul Ana Aslan, asistenţa medicală de specialitate pentru cazurile grave de COVID-19. Secţia are o capacitate de 23 de paturi, precizează comunicatul. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Claudia Stănescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Sursa foto: Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro/Facebook.com citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Bacău: Incendiu la Spitalul Judeţean de Urgenţă; nu sunt victime şi nu au fost evacuate persoane - 17 apr 2021
Un incendiu a izbucnit, vineri seara, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, în zona prin care trec conductele de termoficare, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, maiorul Andrei Grecu.
"În această seară, la ora 20,40, pompierii militari băcăuani au fost anunţaţi despre faptul că pe casa scării a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, la etajele superioare este fum. La sosirea forţelor de intervenţie s-a constatat că fumul provenea dintr-un canal tehnic, cu suprafaţa de aproximativ 120 centimetri pătraţi, prin care trec conductele de termoficare. Prin intervenţia rapidă a forţelor de intervenţie, incendiul a fost lichidat. În urma acestuia au ars izolaţia conductelor şi deşeuri. De menţionat este faptul că în urma evenimentului nu s-au înregistrat victime şi nu s-au evacuat persoane", a precizat Grecu.
Potrivit sursei citate, pompierii vor rămâne la faţa locului pentru a se asigura că nu mai există niciun risc. AGERPRES/(AS - Gabriel Apetrii, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: ISUJ Bacău /Facebook citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Paul-Jurgen Porr - reales preşedinte al FDGR - 17 apr 2021
Paul-Jurgen Porr a fost reales vineri în funcţia de preşedinte al Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR).
Acesta a obţinut unanimitate de voturi în şedinţa online a Adunării Reprezentanţilor, iar votul secret a fost acordat prin email, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Paul-Jurgen Porr a fost nominalizat drept candidat de către Consiliul de conducere.
Conform statutului FDGR, mandatul este de 4 ani.
Vicepreşedinţi FDGR sunt preşedinţii celor 5 organizaţii regionale (Banat, Bucovina, Transilvania, Transilvania de Nord şi Regiunea Extracarpatică).
Dr. Porr a fost ales în funcţia de preşedinte al formaţiunii în martie 2013, după depunerea mandatului de către Klaus Iohannis, înainte de aceasta fiind din 1995 vicepreşedinte al formaţiunii, respectiv preşedinte al FDG Transilvania, fiind reales ca preşedinte în 2017.
Dr. Paul-Jurgen Porr este născut în 1951 la Mediaş, fiind de profesie medic. Din anul 2008, este membru în Consiliul Judeţean Sibiu. AGERPRES/(AS - autor: Georgiana Tănăsescu, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
VIDEO Arafat despre ordinul privind carantinarea: Nu am avut o decizie de aprobare a criteriilor în Grupul Tehnico-Ştiinţific - 17 apr 2021
Grupul Tehnico-Ştiinţific a avut o şedinţă pe 23 martie, care însă nu s-a încheiat cu o decizie de aprobare a criteriilor de carantinare, a informat, vineri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
"Noi am avut o şedinţă, în 23 martie, Grupul Tehnico-Ştiinţific, iar şedinţa a avut mai multe discuţii în cadrul ei, a fost convocată după ce noi am primit unele propuneri de la INSP care trebuiau discutate şi în cadrul acestor discuţii au fost prezentate criteriile şi, într-adevăr, s-a discutat asupra unuia dintre aceste criterii şi anume numărul de locuitori dintr-o localitate care să fie considerată mare - 50.000 sau 100.000 - şi votul a fost pentru 100.000 locuitori, dar asta n-a însemnat aprobarea întregului set de criterii care au apărut în ordin", a explicat Arafat, într-o postare video pe pagina sa de Facebook.
El a precizat că decizia din acea şedinţă, consemnată în procesul-verbal şi prezentată ulterior Ministerului Sănătăţii, nu prevede aprobarea criteriilor de carantinare.
"Decizia prevede doar aprobarea criteriilor care au fost propuse de INSP în ceea ce priveşte programul de weekend şi orele la care se opreşte circulaţia în timpul weekendului şi alte aspecte referitoare la sălile de sport şi de fitness, dar nimic despre criteriile de carantinare. (...) Deci, noi nu am avut în decizie prevederea ca să fie aprobate criteriile", a spus Arafat.
Potrivit acestuia, pe 9 aprilie a fost trimisă o adresă de la INSP la Ministerul Sănătăţii, care atrage atenţia asupra unuia dintre criteriile propuse, care nu poate fi calculat la nivelul localităţilor.
"INSP spune că nu vor putea calcula acest indicator. Asta înseamnă că şi INSP era în dubii pe anumite criterii şi erau în discuţie aceste criterii. Asta arată de ce nu a fost emisă decizia de a propune criteriile către CNSU în şedinţa din 23 martie", a afirmat Raed Arafat.
Premierul Florin Cîţu, care a preluat interimar portofoliul Sănătăţii după demiterea lui Vlad Voiculescu, a dispus miercuri abrogarea Ordinului ministrului Sănătăţii 506/2021 privind stabilirea unor noi reguli pentru instituirea carantinei.
Marţi în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1309/2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2.
Potrivit acestuia, carantina zonală putea fi instituită pentru municipiile/zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori care întrunesc minimum 60 de puncte. Aceste puncte se acordă în funcţie de o serie de indicatori precum: numărul de teste efectuate în ultimele 7 zile, rata de pozitivitate în ultimele 14 zile, rata de incidenţă cumulată în 14 zile a cazurilor de infecţie cu SARS-CoV-2, trendul incidenţei cumulate pentru ultimele 14 zile, numărul de cazuri din focare/numărul total de cazuri din UAT, grad de ocupare a paturilor ATI în judeţ, grad de ocupare a paturilor destinate pacienţilor cu COVID-19 în judeţ. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
VIDEO Andreea Moldovan: Nu am fost condiţionată deloc din punct de vedere politic
VIDEO Voiculescu: Ordinul semnat de Andreea Moldovan nu avea nevoie de aviz de la CNSU citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
În Cipru, şefii diplomaţiilor din Israel şi Emirate vorbesc despre un Orient Mijlociu 'în schimbare' - 17 apr 2021
Ciprul i-a primit vineri pe miniştrii de externe israelian, din Emiratele Arabe Unite şi grec în sud-vestul insulei mediteraneene pentru discuţii care, în opinia lor, reflectă un Orient Mijlociu "în schimbare", notează AFP.
Această întâlnire a avut loc la câteva luni după un acord de normalizare între Israel şi mai multe ţări arabe, printre care Emiratele Arabe Unite (EAU), şi pe fondul tensiunilor din estul Mediteranei.
"Acest nou parteneriat strategic se întinde de la ţărmurile Golfului" Persic până la Marea Mediterană şi Europa, a declarat ministrul israelian de externe, Gabi Ashkenazi, într-o conferinţă de presă în staţiunea Paphos.
La rândul său, ministrul de stat al afacerilor externe din EAU, Anwar Gargash, a afirmat că această întâlnire este simbolul unui "Orient Mijlociu în schimbare".
El a pledat pentru un "parteneriat strategic în domeniul energiei între estul Mediteranei şi Golf".
Anwar Gargash a indicat că noua relaţie cu statul evreu permite o "viziune strategică alternativă" vizând consolidarea securităţii regionale. Potrivit diplomatului, cooperarea politică şi economică a fost, de asemenea, discutată în timpul întâlnirii, precum şi "utilizarea tehnologiei pentru a lupta împotriva COVID-19".
Miniştrii de externe cipriot şi grec au subliniat că acest nou parteneriat regional este deschis tuturor.
"Uşa este deschisă pentru toate ţările din regiune care doresc să ni se alăture", a declarat ministrul cipriot Nikos Christodoulides, fără a menţiona direct Turcia, ale cărei trupe au invadat nordul insulei în 1974 şi cu care Ciprul şi Grecia sunt în litigiu privind explorarea şi exploatarea rezervelor de gaze din estul Mediteranei.
Pe de altă parte, Gabi Ashkenazi a apreciat că există "o şansă reală de a schimba faţa Orientului Mijlociu" şi că drumul către pace necesită negocieri.
În ce priveşte Iranul şi controversatul său program nuclear, el a reafirmat că Israelul "va face tot ce este necesar pentru a împiedica acest regim radical şi antisemit să obţină arme nucleare". AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) Foto: (c) Iakovos Hatzistavrou/Pool via REUTERS citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
DIICOT anunţă cu 2 zile întârziere o altă redeschidere a dosarului 10 august; vizată şi Speranţa Cliseru - fost prefect - 17 apr 2021
DIICOT a anunţat vineri că a admis plângerile depuse de şase persoane şi a dispus redeschiderea urmării penale faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", dar şi faţă de Speranţa Cliseru - fost prefect al Capitalei.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Decizia de redeschidere a dosarului a fost luată miercuri, 14 aprilie, de către procurorul şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, însă a fost anunţată presei vineri, în aceeaşi zi în care un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a dispus redeschiderea anchetei, la cererea unui protestatar rănit în timpul evenimentelor din 10 august 2018.
Potrivit unui anunţ al DIICOT, procurorul şef adjunct a admis plângerile formulate de către şase petenţi şi a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, dar şi în cazul Speranţei Cliseru - fost prefect al Capitalei.
Astfel, a fost redeschisă urmărirea penală:
* sub aspectul săvârşirii de către maiorul Laurenţiu Valentin Cazan a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals;
* sub aspectul săvârşirii de către colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş şi colonelul Ionuţ Cătălin Sindile a infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
* sub aspectul săvârşirii de către Speranţa Cliseru a infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea făptuitorului.
De asemenea, procurorul şef adjunct al DIICOT a dispus infirmarea în parte a ordonanţei din data de 26.06.2020 emisă în dosarul "10 august" cu privire la dispoziţiile de:
* clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior Laurenţiu Valentin Cazan, colonel Gheorghe Sebastian Cucoş şi colonel Ionuţ Cătălin Sindile a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, raportat la stările de fapt reţinute în cuprinsul ordonanţei de continuare a urmăririi penale nr. 18/2018 din 20.09.2018 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare;
* clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals, raportat la stările de fapt reţinute în cuprinsul ordonanţei nr. 18/D/2018 a PÎCCJ - Secţia Parchetelor Militare prin care la data de 12.09.2018 s-a dispus extinderea urmăririi penale;
* clasare a cauzei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă, raportat la stările de fapt pentru care s-a dispus extinderea urmăririi penale la data de 23.04.2019 prin ordonanţa nr. 18/D/2018 a PÎCCJ - Secţia Parchetelor Militare.
Totodată, s-a dispus redeschiderea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de participaţie improprie la fals intelectual şi participaţie improprie la uz de fals, respectiv complicitate la abuz în serviciu, respectiv complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Ordonanţa de redeschidere a urmăririi penale trebuie însă confirmată de un judecător de la Tribunalul Bucureşti.
Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august", după ce a fost admisă o plângere a unui protestatar.
Este vorba despre Ioan Crăciuneanu, care a fost gazat şi ameninţat de jandarmi la mitingul din Piaţa Victoriei, iar o grenadă de mână cu efect iritant lacrimogen a căzut lângă el şi l-a rănit la picior.
Decizia a fost luată într-un proces separat de dosarul în care Tribunalul Bucureşti a respins, pe 2 martie 2021, o solicitare de redeschidere a anchetei făcută de fostul procuror-şef al DIICOT Giorgiana Hosu.
În urma acestei decizii, care este definitivă, procurorii vor redeschide urmărirea penală împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei, colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române.
De asemenea, va fi redeschisă urmărirea penală şi în cazul comisarului-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Antonia Niţă, editor online: Andreea Preda) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
SUA: Biden amână majorarea numărului de refugiaţi admişi - 17 apr 2021
Preşedintele american, Joe Biden, a amânat vineri planul de creştere semnificativă a numărului de refugiaţi admişi în Statele Unite şi anul acesta va păstra plafonul istoric scăzut de 15.000 de persoane stabilit de Donald Trump, suscitând critici acerbe în rândul taberei sale democrate, notează AFP.
Joe Biden afirmase că doreşte să admită până la 60.000 de persoane în anul bugetar curent (care se încheie la 30 septembrie), înainte de a ridica plafonul la 125.000 în anul bugetar următor - o multiplicare cu opt comparativ cu cifrele moştenite de la predecesorul său republican.
Această promisiune face parte din dorinţa sa declarată de a se reconecta cu o politică migratorie "umană" pentru a întoarce pagina restricţiilor anti-migranţi din anii Trump.
Dar guvernul american se confruntă şi cu o criză la frontiera mexicană, cu sosirea a mii de migranţi. Opoziţia republicană îl acuză pe Joe Biden că este responsabil pentru "invitaţia" lansată indirect migranţilor.
În cele din urmă, liderul de la Casa Albă a decis să confirme cota stabilită de fostul preşedinte pentru acest an, din cauza necesităţii de "a reconstrui" programul de admitere a refugiaţilor, a anunţat pe Twitter consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan.
America needs to rebuild our refugee resettlement program. We will use all 15,000 slots under the new Determination and work with Congress on increasing admissions and building back to the numbers to which we’ve committed.— Jake Sullivan (@JakeSullivan46) April 16, 2021
Acest program se referă doar la refugiaţii selectaţi de agenţiile americane de securitate şi informaţii din taberele ONU din întreaga lume pentru a fi instalaţi în Statele Unite, în principal printre cei mai vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, cu dizabilităţi sau văduvele.
Sistemul a fost lăsat de guvernul anterior "într-o formă mai rea decât am crezut", "necesitând o revizuire majoră pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am stabilit", a explicat un responsabil american sub protecţia anonimatului.
Acest lucru "ne va permite să primim mult mai mulţi refugiaţi în anii următori", a adăugat el, fără a intra în detalii.
Obiectivul de 125.000 de refugiaţi admişi din anul bugetar următor, promisiunea emblematică a candidatului Biden, nu a fost pus la îndoială, dar nici nu a fost reafirmat în mod explicit vineri.
"Vom utiliza cele 15.000 de locuri prevăzute de noile reglementări şi vom lucra cu Congresul pentru a creşte numărul de admisii şi pentru a ajunge la cifrele la care ne-am angajat", a spus Jake Sullivan.
Celălalt responsabil american a precizat, la rândul său, că aceste locuri au fost deschise către mai multe regiuni decât fusese planificat iniţial de administraţia Trump: 7.000 pentru refugiaţii din Africa, 3.000 din America Latină şi Caraibe, 1.500 din Europa şi Asia Centrală, 1.500 din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud şi 1.000 din Asia de Est.
În decizia sa, preşedintele democrat a menţionat că, dacă plafonul de 15.000 de refugiaţi admişi va fi atins înainte de sfârşitul anului bugetar, el ar putea să-l majoreze pentru a primi mai multe persoane.
"Suntem hotărâţi să continuăm majorarea numărului de refugiaţi", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
Preşedintele democrat al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului, Bob Menendez, a apreciat că numărul de 15.000 de refugiaţi este "teribil de scăzut" şi a deplâns că tergiversările Casei Albe au contribuit la încetinirea repunerii în funcţiune a sistemului. Într-o scrisoare adresată preşedintelui Biden, el a spus că se teme că această situaţie îl va împiedica să-şi îndeplinească obiectivele ambiţioase pentru viitor.
Foto: (c) Anna Moneymaker POOL/EPA
Alţi parlamentari democraţi s-au revoltat, precum reprezentanta stângii Alexandria Ocasio-Cortez, care a denunţat o alegere "absolut inacceptabilă". AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Tenis: Andrei Rublev, calificat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Monte Carlo - 16 apr 2021
Tenismanul rus Andrei Rublev s-a calificat în premieră în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Monte Carlo, dotat cu premii totale în valoare de 2.082.960 euro, învingându-l greu în trei seturi, 7-6 (7/2), 5-7, 6-3, pe spaniolul Roberto Bautista Agut, într-o partidă disputată joi.
Rublev, cap de serie numărul 6, va avea o misiune şi mai dificilă în turul următor, în care va trebui să-l înfrunte pe spaniolul Rafael Nadal, care a cucerit de unsprezece ori până acum trofeul pe zgura din Principatul Monaco.
Nadal, favoritul numărul 3 al competiţiei, a trecut fără probleme, cu 6-1, 6-1, de bulgarul Grigor Dimitrov (nr.14), la capătul unui joc care a durat mai puţin de o oră, calificându-se pentru a 16-a oară în sferturile de finală la turneul monegasc. Aceasta a fost a 14-a victorie a campionului iberic în 15 meciuri disputate împotriva lui Dimitrov.
Britanicul Daniel Evans a produs surpriza zilei de joi la Monte Carlo, eliminându-l în două seturi, 6-4, 7-5, pe principalul favorit, sârbul Novak Djokovic, numărul unu mondial.
Evans se va lupta pentru un loc în semifinale cu belgianul David Goffin, care a trecut cu 6-4, 7-6 (9/7) de germanul Alexander Zverev.
Italianul Fabio Fognini, deţinătorul trofeului la Monte Carlo, a acces la rândul său în sferturile de finală, după o victorie în două seturi, 6-2, 7-6 (7/1), în faţa sârbului Filip Krajinovic, iar următorul său adversar va fi norvegianul Casper Ruud, învingător cu 7-6 (7/4), 5-7, 7-5, în faţa spaniolului Pablo Carreno Busta (nr.12).
Rezultate - optimi de finală:
Daniel Evans (Marea Britanie) - Novak Djokovic (Serbia/N.1) 6-4, 7-5
David Goffin (Belgia/N.11) - Alexander Zverev (Germania/N.5) 6-4, 7-6 (9/7)
Stefanos Tsitsipas (Grecia/N.4) - Cristian Garin (Chile/N.16) 6-3, 6-4
Alejandro Davidovich (Spania) - Lucas Pouille (Franţa) 6-2, 7-6 (7/2)
Andrei Rublev (Rusia/N.6) - Roberto Bautista Agut (Spania/N.9) 7-6 (7/2), 5-7, 6-3
Rafael Nadal (Spania/N.3) - Grigor Dimitrov (Bulgaria/N.14) 6-1, 6-1
Casper Ruud (Norvegia) - Pablo Carreno Busta (Spania/N.12) 7-6 (7/4), 5-7, 7-5
Fabio Fognini (Italia/N.15) - Filip Krajinovic (Serbia) 6-2, 7-6 (7/1)
AGERPRES (AS/autor: Mihai Dragomir, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Guvernul cubanez l-a înlocuit joi în funcţia de ministru al forţelor armate revoluţionare pe generalul intrat în istorie Leopoldo Cintra Frias, 79 de ani, cu un alt general veteran, Alvaro Lopez Miera, 77 de ani, cu o zi înainte de congresul Partidului comunist, notează AFP.
Potrivit unui comunicat oficial, această modificare a intervenit la cererea lui Raul Castro care trebuie să-i cedeze postul de prim-secretar al partidului unic preşedintelui Miguel Diaz-Canel, 60 de ani, cu ocazia acestui congres de patru zile.
Odată cu Raul Castro ar urma să mai treacă în retragere unele din marile nume ale generaţiei istorice - cei care au făcut revoluţia din 1959 -, inclusiv numărul doi al partidului, José Ramon Machado Ventura, 90 de ani, şi comandantul Ramiro Valdés, 88 de ani.
Leopoldo Cintra Frias, zis şi "Polito", ar urma să părăsească Biroul politic al partidului, alcătuit din 17 membri şi centrul puterii din Cuba.
Veteran al revoluţiei, s-a alăturat armatei rebele a lui Fidel Castro la vârsta de 16 ani, în 1957, înainte de a urma studii militare în fosta Cehoslovacie şi în Uniunea Sovietică.
După misiuni militare din Angola şi Etiopia în anii 1980, el a fost proclamat Erou al republicii de către parlament, al cărui membru este membru din 1976.
El a fost numit ministru al forţelor armate, instituţie care este un stâlp al sistemului cubanez, în 2011, devenind al treilea om care a ocupat acest post în 62 de ani, după Raul Castro şi Julio Casas Regueiro.
Succesorul său, Alvaro Lopez Miera, a fost până în prezent viceministru şi şef al statului-major. Membru al Biroului politic, el este, de asemenea, un veteran al campaniilor militare din Africa. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.pcc.cu citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
CITATUL ZILEI - 16 apr 2021
"Cel ce e temut de mulţi, el însuşi se teme de mulţi." - Aristotel ("Reflecţii şi maxime", ediţie îngrijită de Constantin Bădescu, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1969) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
BNR lansează, pentru colecţionare, monede dedicate Revoluţiei din 1821, condusă de Tudor Vladimirescu - 16 apr 2021
Banca Naţională a României lansează de vineri în circuitul numismatic monede din aur, argint, tombac cuprat şi alamă pentru colecţionare cu tema ''200 de ani de la Revoluţia din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu''.
Potrivit unui comunicat al băncii centrale, remis AGERPRES, aversul monedei din aur prezintă portretul şi numele lui Tudor Vladimirescu, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "500 LEI", anul de emisiune "2021" şi stema României.
Aversul monedei din argint prezintă portretul şi numele lui Tudor Vladimirescu, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "10 LEI", anul de emisiune "2021" şi stema României.
Aversul monedei din tombac cuprat prezintă portretul şi numele lui Tudor Vladimirescu, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "1 LEU", anul de emisiune "2021" şi stema României.
Aversul monedei din alamă pentru colecţionare prezintă portretul şi numele lui Tudor Vladimirescu, inscripţia în arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominală "50 BANI", anul de emisiune "2021" şi stema României.
Reversul comun tuturor monedelor redă, în centru, monumentul de la Padeş şi anul evenimentului aniversat, "1821", în partea de jos, acvila de pe steagul lui Tudor Vladimirescu şi, circular, inscripţia "200 DE ANI DE LA REVOLUTIA CONDUSA DE TUDOR VLADIMIRESCU".
Monedele vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur, argint şi tombac cuprat vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim aprobat pentru moneda din aur este de 1.000 de piese, pentru moneda din argint este de 5.000 de piese, pentru moneda din tombac cuprat este de 5.000 de piese, iar pentru moneda din alamă pentru colecţionare este de 20.000 de piese.
Preţurile de vânzare sunt: 11.000 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare; 440 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare; 110 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv broşura de prezentare; 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă pentru colecţionare.
Monedele cu tema 200 de ani de la Revoluţia din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: www.bnr.ro citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
SUA: Fostul vicepreşedinte Mike Pence operat pentru implantarea unui stimulator cardiac - 16 apr 2021
Fostul vicepreşedinte american Mike Pence, în vârstă de 61 de ani, văzut ca posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2024, a fost operat cu succes pentru implantarea un stimulator cardiac şi urmează să-şi reia activităţile în zilele următoare, au anunţat joi serviciile sale, notează AFP.
În 2016, după ce a fost nominalizat la vicepreşedinţie de către Partidul Republican pentru a-l însoţi pe Donald Trump în cursa pentru Casa Albă, guvernatorul de atunci a dezvăluit că a fost diagnosticat cu o problemă cardiacă, totuşi fără simptome.
"În ultimele două săptămâni", ex-vicepreşedintele Pence "a prezentat simptome asociate unui ritm cardiac lent şi, după ce şi-a consultat medicii, a fost operat miercuri pentru a i se implanta un stimulator cardiac", au indicat acestea într-un comunicat.
"Această operaţie de rutină a fost reuşită şi trebuie să se restabilească şi să-şi reia activităţile normale în zilele următoare", potrivit documentului.
Mike Pence a rămas oarecum departe de atenţia mass-media de când el şi Donald Trump au pierdut alegerile din noiembrie în faţa democraţilor Joe Biden şi Kamala Harris.
El intenţionează să publice primul volum al memoriilor sale în 2023, potrivit editurii Simon & Schuster.
Mike Pence va reveni asupra vieţii sale, activităţii şi "experienţei sale de creştin", precum şi asupra "numeroaselor momente cruciale ale administraţiei Trump", a promis editorul. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Purtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului nu va mai fi obligatorie în exterior în Israel cu începere de duminică, în cadrul ridicării treptate a restricţiilor legate de pandemie, au anunţat joi seară autorităţile israeliene, notează AFP.
Statul evreu a fost printre primele ţări care, din primăvara anului 2020, a impus purtarea măştilor sanitare în locurile publice.
Situaţia s-a schimbat în ultimele săptămâni datorită unei campanii masive de vaccinare care a permis administrarea cele două doze necesare de vaccin Pfizer/BioNTech la peste jumătate (53%) din cei 9,3 milioane de locuitori.
"Măştile sunt făcute pentru a ne proteja de pandemia de coronavirus. Dar, din moment ce experţii au ajuns la concluzia că masca nu este necesară în aer liber, am decis să ridic (obligaţia de a purta) masca", a comunicat ministrul sănătăţii, Yuli Edelstein, într-un comunicat.
"Rata de infectare este foarte scăzută în Israel datorită succesului campaniei de vaccinare, deci este posibil să relaxăm măsurile", a adăugat el, precizând că masca a rămas oricum obligatorie în locurile publice închise, cum ar fi centrele comerciale.
Israelul a lansat o vastă campanie de vaccinare la sfârşitul lui decembrie în urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer care i-a livrat rapid milioane de doze în schimbul informaţiilor cu privire la efectele vaccinării. Ţara dispune în special de baze de date cu privire la istoricul medical al populaţiei sale.
Statul evreu a înregistrat la mijlocul lunii ianuarie un vârf de circa 10.000 de contaminări zilnice, dar acestea au fost sub 200 în ultimele zile, cu o rată de pozitivare a testelor de 0,3%.
Israelul şi Pfizer au "demonstrat că pandemia de COVID-19 poate fi învinsă printr-o campanie de vaccinare în masă", a declarat miercuri Albert Bourla, CEO al gigantului farmaceutic, într-o înregistrare video difuzată cu ocazia sărbătorilor marcând cea de-a 73-a aniversare (potrivit calendarului iudaic) a independenţei Israelului în cursul cărora mii de persoane, adesea fără măşti, s-au adunat la Ierusalim.
Această reducere a contaminărilor a permis deja autorităţilor să redeschidă restaurante, baruri şi plaje la începutul lunii martie. Iar guvernul a dezvăluit miercuri un plan pentru a permite revenirea turiştilor străini vaccinaţi din 23 mai, la mai mult de un an după închiderea frontierelor pentru călătorii de agrement. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi si:
Coronavirus/Ungaria: Viaţa va reveni la normal la începutul verii, afirmă şeful de cabinet al premierului Orban
Coronavirus/Germania: Imunitatea de grup ar putea fi atinsă în vară, în contextul în care contaminările se apropie iar de niveluri-record
Coronavirus: Grecia va ridica din 19 aprilie cerinţa intrării în carantină pentru turiştii veniţi din celelalte ţări UE citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Premierul Florin Cîţu efectuează vineri o vizită oficială în judeţul Cluj, fiind însoţit de ministrul de Interne, Lucian Bode.
Cu această ocazie, se va întâlni cu reprezentanţi ai industriei de evenimente din Cluj-Napoca, dar şi cu primari din judeţ şi va vizita un centru de vaccinare.
În prima parte a zilei, şeful Guvernului va merge la centrul de vaccinare amenajat la Şcoala Gimnazială ''Ion Creangă'' din Cluj-Napoca, după care se va întâlni cu reprezentanţi ai industriei de evenimente din municipiu.
La ora 16,00, este programată o întâlnire cu primari din judeţul Cluj. AGERPRES/(AS - autor: Marius Septimiu Avram, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Alexandru Cojocaru) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Manea (secretar de stat în Ministerul Educaţiei): Există o reticenţă din partea famiilor elevilor pentru testare - 16 apr 2021
Principala piedică în testarea elevilor pentru depistarea COVID-19 o constituie reticenţa familiilor privind administrarea testelor rapide, pe care le consideră invazive, a declarat joi, la Slatina, la lansarea campaniei "Vaccinare şi testare pentru învăţare", secretarul de stat în cadrul Ministerului Educaţiei Maria Ştefania Manea.
Manea a spus că numărul cabinetelor medicale şcolare este mic raportat la numărul de structuri şcolare, exemplificând că în judeţul Olt sunt 48 de cabinete medicale şcolare şi 409 structuri şcolare.
"Acum, mergând prim mai multe judeţe, vorbind cu specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică, atunci când am atins subiectul testare, s-au găsit soluţii în teritoriu acolo unde nu existau aceste cabinete şi nu exista resursa umană. (...) În ciuda acestor lipsuri, recunoscute de altfel, nu vorbim de aceasta ca fiind principala piedică în testare. Cred că de foarte multe ori, principala piedică în testare o reprezintă reţinerea familiilor de a le fi administrate aceste teste (elevilor - n.r.). În teritoriu, părinţii, reprezentanţi ai părinţilor, care au participat la întâlniri, mi-au spus că există o reticenţă din partea familiilor elevilor de a fi administrate testele, pe care le consideră invazive şi care produc disconfort copiilor şi de aici reţinerea sau multe alte motive pentru care se raportează aşa la testare", a afirmat secretarul de stat.
Maria Ştefania Manea a adăugat că în cadrul campaniei "Vaccinare şi testare pentru învăţare" specialiştii, medicii explică importanţa testării, mai ales că aceasta se face focalizat, pentru elevii şi personalul care prezintă simptome de boală.
Potrivit medicului Maria Magdalena Mateică din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, în unităţile de învăţământ din judeţul Olt au fost distribuite 15.530 de teste rapide şi au fost folosite 433, dintre acestea 35 fiind pozitive.
În urma folosirii testelor rapide distribuite în şcoli, în judeţul Olt au fost testaţi pozitiv pentru infectarea cu SARS-CoV-2 un număr de 13 elevi, 16 cadre didactice şi şase salariaţi din rândul personalului nedidactic sau didactic auxiliar. AGERPRES/(A - autor: Cristina Matei, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
VIDEO Secretarul de stat Sorin Ion: Lipsa personalului medical în şcoli face aproape imposibilă testarea elevilor
Manea (Ministerul Educaţiei): Peste 50% din angajaţii din învăţământ, vaccinaţi anti-COVID citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Pugilistul român Cristinel Măzăreanu s-a calificat, joi, în optimile de finală ale cat. 60 kg, la Campionatele Mondiale de box pentru tineret de la Kielce (Polonia), în urma unei victorii la puncte obţinute în faţa danezului Elias Idrissi.
Măzăreanu a câştigat cu 4-1 (28-29, 29-28, 30-27, 29-28, 30-27), iar în optimi îl va înfrunta pe columbianul Jhon Elin Orobio Siniestra, pe 18 aprilie.
La cat. 69 kg, Ioan Deaconu a fost învins la mare luptă în turul al doilea de turcul Cem Kaya, decizie 5-0 (28-28, 28-28, 28-28, 28-28, 29-27).
România participă la Mondialele din Polonia cu 12 boxeri, şapte la masculin şi cinci la feminin.
Pe 16 aprilie vor avea şansa debutului Andrei Musteţ (cat. 64 kg), direct în turul secund, contra danezului Warraich Ilias Naseer, şi Iulian G. Dumitrescu, în primul tur la cat. 75 kg, contra letonului Endijs Ivanovs.
La feminin, două dintre elevele antrenate de Adrian Lăcătuş şi Constantin Gălbenuşe vor urca în ring pe 17 aprilie: Elisabeta Ostan, în optimile cat. 48 kg, contra japonezei Hikaru Kato, Iulia Guţă, în optimile cat. 64 kg, împotriva Ninei Radenovic (Muntenegru). Marian George Ghinoiu îl va înfrunta pe uzbecul Ibrohim Işjonov, în optimile cat. 49 kg, iar Adrian Preda îşi va încrucişa mănuşile cu rusul Aleksei Şendrik, în optimile cat. 56 kg.
Pe 18 aprilie, Petronela Schinte va intra direct în sferturile cat. 81 kg, contra sportivei kazahe Asel Sagatova, iar Loredana-Andreea Marin va boxa în sferturile cat. 60 kg cu uzbeca Dilfuza Bekova. De asemenea, Măzăreanu va boxa în optimile cat. 60 kg cu Orobio Siniestra.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) Federatia Romana de Box/facebook citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Site-ul agenţiei de presă Reuters va putea fi consultat doar în baza unui abonament, au anunţat joi reprezentanţii companiei, care doresc să atragă în acest fel o clientelă profesionistă ce va avea acces la un conţinut media mult mai amplu în raport cu articolele care sunt disponibile spre consultare în prezent, relatează AFP.
Până acum gratuit şi considerat o vitrină a agenţiei, Reuters.com va propune un abonament de 34,99 de dolari pe lună. Site-ul va putea fi consultat în regim de gratuitate în limita a cinci articole pe durata perioadei de lansare a noului format, au precizat reprezentanţii Reuters într-un comunicat.
Entitate a grupului canadian de produse media şi servicii Thomson Reuters, agenţia Reuters propune conţinuturi atât pentru particulari, prin site-ul şi aplicaţia sa, cât şi pentru companii, inclusiv pentru firme media care difuzează apoi conţinuturile Reuters în spaţiul online, uneori în regim de gratuitate.
În 2018, Thomson Reuters a cedat grupului de investiţii Blackstone divizia sa "Financial and Risk", care include terminale financiare şi date bursiere, principala sursă de venituri de până atunci a grupului canadian.
Relocată într-o nouă filială a grupului Blackstone, denumită Refinitiv, acea divizie a încheiat cu Thomson Reuters un contract pe 30 de ani, ce prevede ca agenţia Reuters să îi furnizeze conţinuturi, contra unei sume de 325 de milioane de dolari pe an. În ianuarie, filiala Refinitiv a fost cumpărată cu 27 de miliarde de dolari de Bursa din Londra (LSE).
Contractul cu Refinitiv asigură aproximativ jumătate din cifra de afaceri a agenţiei de presă, care a fost de 628 de milioane de dolari în 2020, la un profit de exploatare de 73 de milioane de dolari.
Odată cu lansarea ofertei cu plată, site-ul Reuters va trece şi printr-o procedură de înnoire, urmând să ofere abonaţilor o prezentare mai bogată şi mai dinamică. Abonaţii vor avea astfel acces la conţinuturi pe care nu puteau să le consulte până acum utilizatorii site-ului în versiunea sa gratuită.
Reuters va pune la dispoziţia cititorilor informaţii specifice, susceptibile să îi intereseze pe profesioniştii din diverse domenii, mai ales pe cei din sectoarele energiei, sănătăţii, industriei automobilelor, mediului şi transporturilor.
Iniţiativa reprezintă "cea mai importantă transformare digitală în ultimul deceniu" pentru Reuters, a declarat directorul de marketing Josh London, citat într-un comunicat. Agenţia Reuters are 2.500 de jurnalişti, repartizaţi în 200 de oraşe din lumea întreagă.
În mai 2018, agenţia Bloomberg a decis ca site-ul ei să treacă de la versiunea gratuită la versiunea cu plată, practicând un tarif identic cu cel anunţat joi de Reuters - 34,99 de dolari pe lună. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Coronavirus: Record de vaccinări zilnice în Germania - 739.000 de persoane în 24 de ore - 16 apr 2021
Germania a raportat joi un nou record naţional de vaccinări într-o singură zi împotriva noului coronavirus, după ce 739.000 de rezidenţi au fost inoculaţi în ultimele 24 de ore cu unul dintre cele trei vaccinuri anti-COVID-19 administrate în prezent în această ţară, informează DPA.
Ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn, a salutat "noul record zilnic" într-un mesaj publicat pe Twitter, într-o perioadă în care Guvernul de la Berlin încearcă să diminueze criticile potrivit cărora campania naţională de vaccinare a fost până acum prea lentă şi prea birocratică.
Aproximativ 17,8% din populaţia Germania a primit cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19, potrivit statisticilor furnizate de Institutul Robert Koch (RKI).
În rândul germanilor cu vârste de peste 60 de ani, procentul de vaccinare variază la nivelul landurilor federale între 33% şi 50%.
Cancelarul Angela Merkel, în vârstă de 66 de ani, ar urma să primească la rândul ei prima doză de vaccin în cursul zilei de vineri, afirmă presa germană. Ministrul de Interne, Horst Seehofer, în vârstă de 71 de ani, le-a dezvăluit reporterilor că a fost vaccinat miercuri cu prima doză a unui vaccin anti-COVID-19.
Într-o declaraţie precedentă, ministrul Jens Spahn a deplâns faptul că ritmul de vaccinare nu a fost suficient de rapid pentru a evita apariţia celui de-al treilea val al pandemiei de COVID-19 în Germania, unde numărul zilnic al infectărilor cu SARS-CoV-2 se apropie cu repeziciune de nivelurile record înregistrate în valurile precedente. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lăzăroiu) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
O PERSONALITATE PE ZI: Pictorul Zamfir Dumitrescu - 16 apr 2021
Pictorul Zamfir Dumitrescu s-a născut la 15 aprilie 1946, la Bucureşti.
A absolvit Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, promoţia 1970, la clasa profesorului Corneliu Baba; doctor în "Estetica Artelor Plastice", Universitatea de Arte Bucureşti (2000). A fost asistent universitar (1970-1978) şi lector universitar (1978-1987) la Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" Bucureşti; conferenţiar universitar (1991-1993), profesor universitar doctor (1994-2000), conducător de doctorat (din 2001) la Universitatea de Arte Bucureşti; decanul Facultăţii de Arte Plastice Bucureşti (2000-2004), potrivit www.cdep.ro.
Din 1973, a avut o serie de expoziţii personale, în ţară şi în străinătate, expoziţii colective, de grup, participări internaţionale: la Bienala internaţională de artă (Madrid, 1973); Concursul de pictură "Paul-Louis Weiller" (Paris, 1975); Concursul de desen "Joan Miro" (Barcelona,1975); Bienala de pictură (Sofia, 1976); Bienala de la Kosice (1979); Trienala de pictură (Oslo, 1981), potrivit volumului "Dicţionar de artă modernă şi contemporană" (Editura "Univers enciclopedic", 2002).
Mai ales portretist, Zamfir Dumitrescu foloseşte un interesant amestec de viziuni, recurgând la o interferenţă de planuri ce amintesc montajul cinematografic, în care aduce o serializare aglomerată de figuri, adăugând picturii şi elemente grafice, într-un mozaic menit a spori expresivitatea imaginilor sale dedicate omului, după cum este menţionat în "Pictura românească în imagini" (Editura "Meridiane", 1976).
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
A fost membru al Partidului Social Democrat (PSD), din 2004, şi deputat PSD de Bucureşti, în urma alegerilor din noiembrie 2004. La 23 martie 2006, a demisionat din PSD, devenind deputat independent.
A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (din 1975) şi preşedintele Uniunii (2002-2007).
Ca preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Zamfir Dumitrescu a susţinut fenomenul artistic contemporan, dezvoltând numeroase proiecte manageriale. A înfiinţat Şcoala de Arte şi Meserii "Dimitrie Paciurea", iar în calitate de deputat a iniţiat mai multe legi. Dintre acestea, cea mai importantă este Legea numărul 8/2006 privind acordarea indemnizaţiei compensatorii artiştilor pensionari, membri ai Uniunilor de Creatori legal constituite, Uniuni recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, potrivit Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Şi-a dedicat întreaga viaţă carierei de dascăl, la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, unde a contribuit la formarea a numeroase generaţii de artişti, fiind conducătorul lucrărilor de doctorat ale unor importanţi artişti plastici.
Din 2004, a fost preşedinte al Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori. În perioada iunie 2005 - martie 2006, a fost vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă. A fost membru al International Guild of Realism din Statele Unite ale Americii, al asociaţiei italiene CallforArt., al A.I.A.P.P.
A călătorit prin numeroase oraşe ale lumii, rămânând ataşat Florenţei, pe care o considera ''capitala civilizaţiei şi luxului cultural", după cum el însuşi mărturisea într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, în anul 2014: "Eu am mers vreo 20-25 de ani în Norvegia. Am colindat toată coasta de vest a Norvegiei, de sus până jos, în special în zona Haugesund-Bergen. Acolo am mulţi prieteni, am multe cunoştinţe, am mulţi clienţi sau am avut mulţi clienţi, pentru că n-am mai fost acolo de aproape 20 de ani. Sunt îndrăgostit de aceste oraşe, care sunt mici, sunt nişte sătuţe, de fapt, dar au comodităţile şi facilităţile unor oraşe. Cred că acolo mi-ar plăcea să stau, ca spirit. Ca frumuseţe de oraş, eu consider însă Florenţa capitala civilizaţiei şi luxului cultural."
Lansarea cărţii-album "Ars Perspectivae" a artistului plastic Zamfir Dumitrescu.
Foto: (c) RADU TUŢĂ / AGERPRES FOTO
Lucrarea sa "Water stories" (2008), expusă la începutul anului 2009 la expoziţia concurs "Transparenti Variazioni" din Italia, organizată de Asociaţia Arianta Arte &Eventi din Veneţia, a obţinut, prin votul publicului, locul I. Lucrarea "One dollar painting" (realizată în 1997 în ulei pe pânză) a fost prezentă în Statele Unite ale Americii timp de trei ani, începând din 2008, la una din cele mai interesante expoziţii itinerante - intitulată "The New Reality: The Frontier of Realism in the 21st Century" - ale celor 56 de artişti plastici profesionişti din SUA, Canada, Olanda, Rusia, Franţa, Islanda, România, Norvegia, Finlanda, membri ai Asociaţiei International Guild of Realism, ale căror opere au fost selecţionate de un juriu de specialitate în toamna anului 2006, conform site-ului artindex.ro.
La 5 mai 2015 a deschis, la Galeria Senso din Bucureşti, o expoziţie personală de pictură, prima în ultimii 21 de ani, reunind peste 130 de lucrări, realizate în ultimii doi-trei ani.
Preocupat de problematica teoretică a perspectivei şi, în acest context, de relaţionarea figurilor (semnelor figurative în spaţiu) abordează de pe această poziţie oferta noii figuraţii şi a noului sistem de referinţe postmoderniste. Pictura sa se realizează între realism fotografic, cu subtile deformări perspectivale, şi o citare intelectualistă a avangardei europene, potrivit volumului "Dicţionar de artă modernă şi contemporană" (Editura "Univers enciclopedic", 2002)
A publicat "Structuri plastice - structuri geometrice" (1984), "Leonardo - Structuri geometrico-plastice" (1988), "Ars Perspectivae" (2002), "Caiete de perspectivă artistică" (vol.I, 2004). "Ars Perspectivae", unicat între apariţiile editoriale din întreaga lume, a primit Premiul Academiei Române pe anul 2002.
În 2002, pentru întreaga activitate, preşedintele României i-a acordat Ordinul Naţional "Pentru Merit", în grad de "Cavaler".
A fost onorat cu mai multe distincţii, precum: Premiul pentru Pictură, acordat de Uniunea Artiştilor Plastici (1974 - Piteşti şi 1978 - Cluj); Premiul Academiei Române pe anul 2002; Premiul I la Balkan Artists's International Competition Real Painting (Sofia, 2004); Medalia de Aur pentru Pictură, la expoziţia "The 3rd Official Art Salon", care a avut loc la Caraguatatuba, în Brazilia, în luna ianuarie 2006.
Pictorul Zamfir Dumitrescu a murit pe 6 februarie 2021. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Simona Aruştei)
Explicaţie foto: Lucrare a artistului Zamfir Dumitrescu intitulată “Ştefan Iordache in piesa “Crima şi pedeapsă”, 1970. citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Fotbal: Camora (CFR Cluj) - Am câştigat meritat Supercupa; la FCSB au jucat copii, dar cu valoare - 16 apr 2021
Fotbalistul echipei CFR Cluj, Mario Camora, a declarat, joi seara, că formaţia sa a câştigat meritat Supercupa României, precizând că dacă la FCSB au evoluat "copii", aceştia sunt "copii cu valoare".
"Este o bucurie mare pentru că echipa noastră a meritat acest trofeu. Am avut multe ocazii, însă am ratat mult. Însă pe teren cred că numai noi am avut ocazii, doar pe final acum cu capul a avut şi FCSB. La FCSB au fost copii, dar copii cu valoare. Important este că am vrut să luăm trofeul, iar trofeul merge cu noi la Cluj. Dacă au fost copii sau nu, important pentru noi era să câştigăm", a spus căpitanul formaţiei clujene la postul Digisport.
"Obiectivul nostru era să câştigăm în cele 90 de minute, pentru că e altă tensiune la penalty-uri. Dar echipa a vrut, ocazii am avut, dar azi am ratat şi asta a fost cea mai mare problemă a noastră. Suntem pe un drum bun, dar trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ. Puterea asta de a câştiga trofee este în ADN-ul clubului CFR. Am câştigat ultimele trei campionate, îl vrem şi pe al patrulea. Cine e la CFR ştie că aici trebuie să câştige. Trebuie să avem această foame de trofee în continuare", a adăugat Mario Camora.
CFR Cluj a câştigat ediţia 2020 a Supercupei României la fotbal, după ce a învins-o pe FCSB cu scorul de 4-1 la loviturile de departajare, joi seara, pe Stadionul ''Ilie Oană'' din Ploieşti. La finalul celor 90 de minute regulamentare scorul a fost egal, 0-0.
Campioana en titre a cucerit pentru a patra oară trofeul, după ediţiile 2009, 2010 şi 2018.
AGERPRES (V, AS-editor: Marius Ţone, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Fotbal: Anton Petrea (FCSB) - CFR Cluj a câştigat în această seară, noi ne pregătim pentru play-off
Fotbal: Andrei Vlad (FCSB) - Acele penalty-uri ratate de noi au făcut azi diferenţa
Fotbal: CFR Cluj a câştigat Supercupa României, după 4-1 cu FCSB la loviturile de departajare
Fotbal: Edward Iordănescu (CFR Cluj), după câştigarea Supercupei României - A fost o victorie de necontestat
Fotbal: Păun (CFR Cluj) - Azi trebuia să câştigăm la diferenţa cu care ne-a bătut FCSB în campionat citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Guvernatorul BNR susţine că nu există motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară - 16 apr 2021
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, susţine că nu există motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară şi precizează că BNR este pregătită să asigure flexibilitatea ţintei de inflaţie.
"Autorităţile române vor continua să menţină măsuri de sprijin adecvate. Pe plan fiscal credem că există avantaje pentru începerea procesului de consolidare. Pe plan monetar, nu vedem motive pentru noi reduceri ale dobânzii de politică monetară şi suntem pregătiţi să asigurăm flexibilitatea ţintei de inflaţie, având în vedere nivelul destul de ridicat al datoriei. În ceea ce priveşte cursul de schimb, suntem pregătiţi să asigurăm mai multă flexibilitate, ţinând cont de rolul de ancoră a încrederii sociale în cazul României", a pus Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în cadrul unui discurs susţinut la conferinţa FMI - Regional Economic Outlook: Europe.
BNR a redus rata dobânzii de la 2,5% în martie anul trecut până la 1,25% în prezent.
Referindu-se la măsurile adoptate de Guvernul României şi Banca Naţională în contextul pandemiei, Mugur Isărescu a apreciat că autorităţile au acţionat decisiv şi eficient, folosind un mix de măsuri fiscale, monetare, macro şi microprudenţiale, iar aceste acţiuni de politică monetară şi fiscală au împiedicat cele mai grave consecinţe ale pandemiei. România a avut una dintre cele mai uşoare contracţii din Europa în 2020 (minus 3,9%) şi se aşteaptă la una din cele mai puternice reveniri în 2021, 6%, conform celor mai recente prognoze FMI.
Potrivit guvernatorului BNR, măsurile adoptate de către autorităţile române au fost luate ţinând cont de particularităţile economiei la începutul acestei crize sanitare. Începând din 2016, creşterea a fost susţinută în principal de creşterea salariilor şi a consumului, în timp ce dezechilibrele fiscale şi externe s-au extins. Pe acest fundal, impactul iniţial al crizei a fost puternic, adâncind dezechilibrele existente şi marcat de creşterea presiunilor temporare pe partea ofertei, în special a produselor alimentare, deprecierea monedei naţionale şi creşterea nevoilor de lichiditate.
"De aceea, autorităţile au luat măsuri fiscale privind cu atenţie la spaţiul fiscal existent. Pe acelaşi front, banca centrală a redus rata de politică la jumătate şi a achiziţionat obligaţiuni de stat pe piaţa secundară, fără a neglija ţinta inflaţiei şi stabilitatea relativă a cursului de schimb. Deoarece măsurile monetare luate au fost adecvate, ratele dobânzii sunt acum la niveluri istorice scăzute şi nu a fost nevoie să inundăm piaţa cu lichiditate", a subliniat Mugur Isărescu.
În raportul său regional pentru Europa publicat miercuri, FMI prognozează că în acest an Europa va înregistra o creştere economică de 4,5%, cu 0,2 puncte procentuale mai puţin decât estima în luna octombrie a anului trecut. Pentru 2022, FMI mizează în cazul Europei pe o creştere de 3,9% şi avertizează că ritmul de creştere a PIB-ului european nu va reveni la nivelul de dinaintea pandemiei decât cu condiţia ca vaccinurile să fie disponibile pe scară largă în vara lui 2021 şi pe întreaga perioadă a anului 2022. AGERPRES/(AS-autor: Constantin Balaban, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Timiş: Asociaţia "Acasă în Banat" dezvoltă proiectul 'Hai la Rudăria!', pentru salvarea patrimoniului mulinologic cărăşean - 16 apr 2021
Asociaţia "Acasă în Banat" continuă demersurile de valorificare a patrimoniul mulinologic din judeţul Caraş-Severin, mai ales a morilor de apă, în cadrul proiectului "Hai la Rudăria!" (comuna Eftimie Murgu), pe care să o transforme într-o destinaţie turistică mult mai atractivă decât este acum.
"Rudăria este o adevărată bijuterie a arhitecturii populare ţărăneşti, însă nu este pusă în valoare aşa cum trebuie. Astăzi, turiştii vizitează doar şase-şapte dintre cele 22 mori pentru că nu ştiu cum să ajungă la celelalte. Stau o oră - două, după care urcă în maşini şi pleacă. Noi ne propunem să introducem toate cele 22 de mori în circuit, să oferim posibilitatea turiştilor să le viziteze pe toate, să facă drumeţii pe jos sau cu bicicleta, să descopere satul şi oamenii, să cumpere produsele locului şi să aibă toate motivele să rămână peste noapte la pensiunile din sat", a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei "Acasă în Banat", Radu Trifan, într-o conferinţă de presă.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Cu sprijinul financiar de 35.000 de lei al unei fundaţii, vor fi efectuate lucrări de întreţinere şi reparaţii la morile de apă, se vor înlocui acoperişurile de tablă, se va amenaja un traseu turistic care să includă vizitarea morilor mai puţin cunoscute din sat şi va fi încurajată dezvoltarea economică a zonei prin crearea unui brand, "produs la Rudăria", şi prin comercializarea făinii măcinate aici.
Sursa foto: Asociaţia "Acasă în Banat"
În cadrul proiectului "Hai la Rudăria!" vor fi organizate trei acţiuni cu voluntari, prima fiind programată în perioada 14 - 16, la Eftimie Murgu.
Sursa foto: Asociaţia "Acasă în Banat"
Voluntarii vor face curăţenie în albia râului, vor amenaja traseul turistic, vor face lucrări de întreţinere la morile de apă, vor monta indicatoare, vor participa la ateliere de morărit, panificaţie, ghidaj turistic.
Sursa foto: Asociaţia "Acasă în Banat"
Următoarele acţiuni vor avea loc în vară.
Sursa foto: Asociaţia "Acasă în Banat"
"Este al doilea an când ne implicăm în renovarea morilor de apă din zona Banatului. De data aceasta, abordarea este una integrată şi vom ajuta comunitatea locală să transforme Rudăria într-o destinaţie turistică accesibilă, atractivă şi sustenabilă. Voluntarii companiei Orange, şi nu numai, pot să dea o mână de ajutor în trei etape diferite pentru a amenaja zona, a repara morile de apă, a construi podeţe şi multe altele", a completat reprezentantul Orange, Andrei Amarghioalei.
Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO
Asociaţia "Acasă în banat" a identificat 243 de mori în spaţiul cărăşean, dintre care 82 sunt folosite în mod curent, 47 sunt oprite, de cele mai multe ori din cauza lipsei apei, dar au toate mecanismele funcţionale şi sunt în stare bună de conservare şi 114 nefuncţionale. Multe dintre cele 47 de mori oprite ar putea fi repuse în funcţiune cu un efort financiar redus din partea autorităţilor sau a comunităţii locale.
În ceea ce priveşte morile de apă nefuncţionale, unele dintre ele mai au doar fundaţia şi piatra de moară, mecanismele nu merg, altora li s-a dat foc. Cele mai multe mori se află în zona Cornereva - 32, cele mai valoroase din punctul de vedere al arhitecturii, la Topleţ, iar printre cele mai vechi sunt cele de la Şopotu Nou şi Şopotu Vechi, care au în jur de 200 de ani vechime. AGERPRES/(AS - autor: Otilia Halunga, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Măsura carantinei zonale va fi ridicată joi seara, la ora 22,00, pentru comuna Cernica, cu satele aparţinătoare Cernica, Bălăceanca, Poşta, Căldăraru şi Tânganu, din judeţul Ilfov.
Decizia încetării măsurii de carantină zonală a fost luată joi în cadrul şedinţei extraordinare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ilfov.
Conform hotărârii, "începând cu data de 15.04.2021, ora 22,00, la nivelul comunei Cernica se vor aplica măsurile prevăzute în HG 432 din 8 aprilie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 13 aprilie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19".
Prefectura Ilfov a informat ca rata de incidenţă COVID în Cernica era joi de 5,03 la mia de locuitori.
Pe 1 aprilie, comuna Cernica a intrat în carantină pentru o perioadă de 14 zile. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)
Citeşte şi:
Prefectura Ilfov: Se prelungeşte cu 7 zile carantina zonală pentru Berceni şi Otopeni citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Serviciul Român de Informaţii anunţă că intervenţia specialiştilor pirotehnişti în Sectorul 6 al Capitalei s-a încheiat şi precizează că a fost o alarmă falsă.
ORA 17.38 SRI: Patru imobile din Sectorul 6, evacuate după ce a fost sesizată o valiză suspectă
Serviciul Român de Informaţii intervine joi în Sectorul 6 al Capitalei, în urma unui apel la 112, prin care a fost sesizată prezenţa unei valize suspecte în spaţiul public.
"A fost sesizată prezenţa unei valize suspecte în spaţiul public, iar în acest moment la faţa locului se află o echipă pirotehnică. Specialiştii pirotehnişti desfăşoară activităţi alături de reprezentanţii Poliţiei Române. Autorităţile au decis evacuarea a patru imobile", informează SRI. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Alexandru Florea, editor: Andreea Rotaru, editori online: Anda Badea, Adrian Dădârlat)
* UPDATE-ul este realizat în baza ştirilor AGERPRES, orele indicate reprezentând momentul difuzării ştirilor pe fluxul agenţiei. citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Liviu Dragnea cere în instanţă să fie eliberat condiţionat din închisoare; termen - 27 aprilie - 16 apr 2021
Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a solicitat Judecătoriei Sectorului 5 să fie eliberat condiţionat din închisoare, unde execută o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Potrivit portalului instanţelor, Dragnea a depus cererea de eliberare condiţionată pe 12 aprilie, iar instanţa a stabilit termen pentru soluţionare în data de 27 aprilie.
Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de Instanţa supremă la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman.
Fostul lider PSD a avut mai multe conflicte cu cei din conducerea Penitenciarului Rahova, unde execută pedeapsa, intentând mai multe procese, pe motiv că nu este lăsat să muncească în atelierul auto al închisorii.
Conducerea penitenciarului i-a retras dreptul la muncă, după ce Dragnea a acordat un interviu online fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, în prezent jurnalist la Realitatea Plus.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a susţinut atunci că nu a autorizat ca Dragnea să dea acel interviu, iar Penitenciarul Rahova l-a sancţionat pe fostul lider social-democrat cu ridicarea dreptului de muncă în atelierul auto al închisorii. AGERPRES/(AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dãdârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
"Proiectul de lege promovat astăzi are în vedere stabilirea unui mecanism de autorizare prealabilă a producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, inclusiv cele de tip 5G. Astfel, vom avea la dispoziţie un instrument solid în vederea diminuării riscurilor la adresa securităţii şi apărării naţionale. Totodată, prin acest proiect de lege, odată aprobat în Parlament, România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiţiona prezenţa acestora de respectarea criteriilor stipulate în Memorandumul semnat de Guvernele României şi SUA privind securitatea reţelelor 5G", a scris, pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor Lucian Bode.
Potrivit acestuia, "pe lângă oportunităţile tehnologice, economice şi sociale deosebite, implementarea tehnologiilor 5G în România poate facilita manifestarea unor ameninţări complexe la adresa securităţii naţionale".
"Avem nevoie de o abordare coordonată şi integrată a securităţii cibernetice a tehnologiilor 5G pentru diminuarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale. România a demonstrat că tratează acest subiect cu maximă seriozitate şi este un partener de încredere la nivelul NATO şi UE, aspect recunoscut şi subliniat în mai multe rânduri de către partenerii europeni şi Aliaţii noştri", precizează Bode. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dãdârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Probabilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina în următoarele săptămâni este "redusă la medie", a estimat joi şeful forţelor americane în Europa, generalul Tod Wolters, în timp ce Moscova a masat trupe la graniţa ucraineană, relatează France Presse.
Întrebat de o comisie a Camerei Reprezentanţilor cu privire la recenta creştere a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, şeful comandamentului european al armatei americane (Eucom), care comandă de asemenea forţele NATO, s-a declarat "foarte îngrijorat".
Dar când un ales i-a cerut să evalueze probabilitatea unei invazii a Ucrainei în următoarele săptămâni, el a răspuns: "redusă la medie".
Când un alt ales l-a întrebat apoi dacă şansele unei invazii vor creşte peste câteva săptămâni, el a răspuns că aceasta depinde de următoarele mişcări ale trupelor ruse.
"Sentimentul meu este că având în vedere ceea ce văd astăzi, această probabilitate se va reduce", a adăugat el.
De câteva săptămâni, ciocnirile au crescut între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, în timp ce zeci de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în apropiere.
Guvernul ucrainean este îngrijorat că Moscova încearcă să ameninţe cu un casus belli pentru a justifica o operaţiune armată.
Occidentalii au avertizat Rusia împotriva acestor demonstraţii de forţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl va întâlni vineri la Paris pe omologul său francez Emmanuel Macron. Cancelarul german Angela Merkel va participa la discuţii prin videoconferinţă, aminteşte AFP.AGERPRES/(AS - editor: Sorin Calciu, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a acceptat invitaţia preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, şi se va deplasa la Kiev la sfârşitul lui august pentru a reprezenta UE la ceremoniile organizate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei, au indicat joi serviciile, citate de AFP.
În schimb, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut cunoscut că nu va putea merge la Kiev pentru aceste ceremonii.
"Preşedinta nu îşi va modifica poziţia, dar Comisia va fi reprezentată la nivelul corespunzător", a declarat purtătorul ei de cuvânt, Eric Mamer.
Absenţa preşedintei Comisiei pune în pericol proiectul unui summit UE-Ucraina la Kiev în această perioadă, a indicat pentru AFP un diplomat european.
Liderii ucraineni, care se confruntă cu tensiuni sporite cu Rusia, au organizat o întâlnire a Platformei internaţionale pentru Crimeea la 23 august, în ajunul ceremoniilor de independenţă şi au dorit să organizeze un summit UE-Ucraina cu liderii instituţiilor Uniunii, a precizat diplomatul.
Preşedintele Zelenski a discutat telefonic joi cu Charles Michel şi a abordat aceste proiecte. Două opţiuni sunt în prezent studiate pentru proiectul summitului: organizarea lui fără preşedinta Comisiei, dar cu un reprezentant al executivului european, sau amânarea acestuia, a explicat el.
Ursula von der Leyen a declinat invitaţia preşedintelui Zelenski într-o scrisoare semnată de şeful ei de cabinet şi acest procedeu, considerat puţin protocolar, a creat o nouă polemică la Bruxelles.
Scrisoarea semnată de şeful de cabinet al preşedintei Comisiei a fost publicată de corespondentul cotidianului francez Liberation.
"Nu spun că această scrisoare nu există, dar nu a plecat şi nu a fost transmisă autorităţilor ucrainene, potrivit informaţiilor mele", a explicat Eric Mamer.
Preşedinta Comisiei nu a răspuns la invitaţia adresată de şeful statului ucrainean, "deoarece se afla într-o misiune în Turcia şi apoi în Iordania", a declarat el.
Ursula von der Leyen a plecat ulterior în Germania pentru a petrece câteva zile cu familia ei pe care ea nu o mai văzuse de la Crăciun şi s-a întors la Bruxelles pe 12 aprilie, a precizat el, în punctul maxim al polemicii cu Charles Michel provocată de "sofagate" pe 6 aprilie la Ankara.
Preşedinta Comisiei "va semna răspunsul său către preşedintele ucrainean şi se va asigura că toate răspunsurile pentru şefi de stat sau de guvern vor purta semnătura ei", a indicat purtătorul său de cuvânt. "Preşedinta are încredere deplină în şeful ei de cabinet", a adăugat el.
"Comisia Europeană sprijină Ucraina, iar preşedinta speră să reitereze acest sprijin în cursul unei viitoare întâlniri cu preşedintele Zelenski", a conchis el.
Relaţiile dintre preşedinţii celor două instituţii ale UE sunt deteriorate de la misiunea lor la Ankara, pe 6 aprilie, din cauza priorităţii acordate de protocolul turc preşedintelui Consiliului, reprezentând cele 27 de state membre.
Ursula von der Leyen a fost aşezată pe o canapea într-o parte, iar Charles Michel a luat loc în singurul fotoliu instalat lângă cel al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Preşedinta Comisiei consideră că a fost umilită de preşedintele turc şi de Charles Michel care nu a reacţionat la această situaţie. Acesta din urmă şi-a exprimat între timp "regretul său profund". AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: (c) Charles Michel/twitter citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
INSP: 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 ce determină îngrijorare; cele mai multe cu varianta britanică - 16 apr 2021
Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că, până la data de 11 aprilie, au fost confirmate 863 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare.
Dintre acestea, cu varianta britanică (B.1.1.7) au fost înregistrate 857 de cazuri, cu varianta sud-africană (B.1.351) - patru, iar cu varianta braziliană (P.1) - două cazuri.
Conform INSP, unul din cazurile având judeţ de infectare Suceava a fost confirmat cu linia genetică B.1.1.7 la care a fost depistată mutaţia E484K. Aceasta nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia.
Până la data de 11 aprilie au fost raportate la INSP - CNSCBT un număr de 1.373 de secvenţieri.
Cele şase laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul Cantacuzino, Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau" şi CRGM al SCJU Craiova.
Astfel, conform INSP, până la data de 11 aprilie rata de confirmare cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare a fost de 63%.
Au fost înregistrate şi comunicate la INSP - CNSCBT 27 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, toate cu varianta britanică (B.1.1.7). AGERPRES/(AS - editor: Andreea Rotaru, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
RO Vaccinare: Începând de vineri - imunizare fără programare cu AstraZeneca
Alte 80.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore; 133 de reacţii adverse citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
VIDEO Schimb dur de replici între ministrul turc de externe şi cel grec, într-o conferinţă de presă, la Ankara - 16 apr 2021
Un dur schimb de replici i-a opus joi pe miniştrii de externe turc, Mevlut Cavusoglu, şi grec, Nikos Dendias, care şi-au afişat public în faţa presei, la Ankara, divergenţele pe mai multe teme, un scandal care ameninţă continua dialogului bilateral, notează AFP.
Mevlut Cavusoglu şi Nikos Dendias s-au contrat în faţa camerelor televiziune în privinţa frontierelor maritime, migranţilor şi a tratamentului aplicat minorităţilor la finalul unei vizite la Ankara a ministrului grec menită să consolideze dialogul iniţiat de cele două ţări pentru a rezolva numeroasele lor dispute.
"Dacă aduceţi acuzaţii atât de grele împotriva ţării mele şi poporului meu, sunt obligat să le răspund", a replicat Mevlut Cavusoglu, vizibil exasperat de declaraţiile omologului său elen.
Nikos Dendias a criticat în special activităţile turceşti din Marea Egee şi estul Mediteranei, precum şi ceea ce el consideră o aplicare defectuoasă din partea Ankarei a unui acord cu Uniunea Europeană privind migranţii. "Turcia nu ar trebui să dea lecţii Greciei", a spus el.
"Poziţia Greciei este clară şi nu este prima dată când o auziţi: Turcia a încălcat în Marea Egee şi în estul Mediteranei dreptul internaţional şi convenţia maritimă (internaţională) şi chiar drepturile drepturile suverane ale Greciei. Turcia a efectuat 400 zboruri deasupra teritoriului elen", a adăugat Nikos Dendias care a fost, de asemenea, primit joi la Ankara de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.
În dosarul migranţilor, Mevlut Cavusoglu s-a apărat afirmând că Turcia s-a comportat într-o "manieră decentă" şi a acuzat Atena că "a respins 80.000 de persoane în ultimii patru ani", iar "pe alţii i-a aruncat în mare".
"Nu am folosit niciodată problema migranţilor împotriva UE sau împotriva Greciei", a spus el.
UE şi Turcia au semnat în martie 2016 un acord pe o durată de cinci ani pentru a opri afluxul de migranţi către UE. Ankara doreşte reînnoirea acestui acord care a făcut posibilă reducerea considerabilă a migraţiei din Turcia către Europa în schimbul unui important ajutor financiar.
Cu toate acestea, Bruxellesul şi Atena acuză Ankara că, de la începutul pandemiei de coronavirus, a încetat să accepte înapoi migranţii în situaţie ilegală pe insulele greceşti.
În plus, Mevlut Cavusoglu a afirmat că activităţile Ankarei în estul Mediteranei au ca scop "protejarea intereselor Turciei şi ciprioţilor turci".
"Avem divergenţele noastre cu privire la aceste subiecte, dar, dacă veniţi aici să acuzaţi Turcia când s-a convenit să discutăm aceste dosare, sunt obligat să răspund", a adăugat el, calificând în mai multe rânduri afirmaţiile omologului său elen ca "inacceptabile".
El a mai acuzat Grecia de discriminare împotriva minorităţii turce de pe teritoriul său.
"În Turcia, recunoaştem minoritatea greacă ortodoxă ca fiind greci ortodocşi. Dar spuneţi că turcii (din Grecia) care se consideră ei înşişi turci nu sunt turci, ci doar musulmani", a insistat el.
"Cu privire la minoritatea musulmană: Tratatul de la Lausanne (din 1923) stipulează (că este într-adevăr o minoritate musulmană), iar acest tratat este în vigoare", a replicat şeful diplomaţiei de la Atena care s-a întâlnit miercuri, la Istanbul, cu patriarhul Constantinopolului, o figură majoră în lumea ortodoxă.
Tensiunile dintre cele două ţări vecine şi membre ale NATO, cu relaţii delicate din punct de vedere istoric, s-au agravat în ultimii ani din cauza forajelor de gaz efectuate de Turcia în apele greceşti din estul Mediteranei.
Relaţiile bilaterale sunt, de asemenea, otrăvite de nemulţumiri reciproce privind tratamentul rezervat minorităţii musulmane din Grecia şi celei ortodoxe din Turcia, precum şi de gestionarea fluxurilor migratorii la frontierele terestre şi maritime dintre celor două ţări.
În acest context, oficialii greci şi turci au reluat anul acesta discuţiile "exploratorii" pentru a rezolva unele diferende, dar aceste tratative nu au înregistrat niciun progres. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Alexandru Cojocaru) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Fotbal: Manchester City, în semifinalele Ligii Campionilor, după o nouă victorie cu Dortmund (2-1) - 15 apr 2021
Manchester City s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal după ce a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 2-1 (0-1), miercuri, în deplasare, în manşa secundă a sferturilor de finală ale competiţiei.
Echipa antrenată de Pep Guardiola câştigase şi primul joc cu acelaşi scor, 2-1.
Prima parte a jocului a aparţinut gazdelor, care au pus presiune pe poarta lui Ederson de la începutul meciului, iar prima ocazie a venit în min. 7, când Dahoud a şutat pe direcţia goalkeeper-ului brazilian de la circa 25 de metri.
Foto: (c) FREDERIC SCHEIDEMANN POOL / EPA
Borussia a deschis scorul în min. 15, prin tânărul jucător englez Jude Bellingham (17 ani), care a profitat de o minge respinsă de Ruben Dias la şutul lui Dahoud şi a trimis superb la vinclu.
Echipa germană a mai avut o şansă de gol prin fundaşul Akanji (18), însă Ederson a fost la post.
City a intrat treptat în joc şi în min. 25 a fost aproape de egalare, însă căpitanul De Bruyne a şutat în bară din interiorul careului. Şutul lui Mahrez a fost blocat la sacrificiu de Bellingham (32), dar Zincenko a reluat periculos cu capul pe spate (38), dar Hitz a fost atent.
Foto: (c) FRIEDEMANN VOGEL POOL / EPA
Jocul elaborat al ''cetăţenilor'' i-a adus mai des aproape de poartă, iar şutul-centrare al lui Zincenko l-a forţat pe portarul Hitz să respingă de sub transversală (51).
Liderul din Premier League a primit penalty pentru un henţ comis de Emre Can în propriul careu, iar algerianul Mahrez a transformat lovitura de pedeapsă (55), confirmată de VAR, restabilind egalitatea.
City a continuat să joace ofensiv şi Rodri a reluat periculos cu capul după cornerul executat de Foden (58), mingea lovind exteriorul barei.
Foto: (c) FREDERIC SCHEIDEMANN POOL / EPA
Intervenţia lui Hitz (74), la şutul lui De Bruyne nu a făcut decât să prefaţeze golul al doilea al oaspeţilor, marcat de Phil Foden (75), cu un şut la colţul scurt care l-a surprins pe portarul elveţian.
În penultimul act al competiţiei, Manchester City o va înfrunta pe Paris Saint-Germain, finalista ediţiei trecute, care a eliminat-o pe Bayern Munchen, campioana en titre. Pentru City va fi doar a doua sa semifinală în Champions League.
Pe Signal Idunal Park au jucat formaţiile:
Dortmund: Hitz - Morey (Tigges, 81), Akanji, Hummels, Guerreiro - Bellingham (Brandt, 80), Emre Can, Dahoud (T. Hazard, 75) - Knauff (Giovanni Reyna, 68), Haaland, Reus (căpitan). Antrenor: Edin Terzic.
Manchester City: Ederson - Kyle Walker, John Stones, Ruben Dias, Zincenko - De Bruyne (căpitan), Rodri, Gundogan - Mahrez (Sterling, 88), Bernardo Silva, Foden. Antrenor: Josep Guardiola.
Arbitru: Carlos del Cerro Grande (Spania).
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citiţi şi:
Real Madrid, calificată în semifinalele Ligii Campionilor, după 0-0 cu Liverpool citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Coronavirus/SUA: Pauza în administrarea vaccinului Johnson & Johnson a fost prelungită cu cel puţin o săptămână - 15 apr 2021
Pauza în administrarea vaccinului Johnson & Johnson a fost prelungită cu cel puţin o săptămână în Statele Unite, după ce un grup de experţi care s-a reunit miercuri a susţinut că are nevoie de mai mult timp pentru a evalua posibilele legături dintre administrarea acestui vaccin anti-COVID-19 şi formarea unor cheaguri de sânge grave, transmite AFP.
Un grup de experţi s-a reunit la solicitarea Centrelor americane de combatere şi prevenire a bolilor (cea mai importantă agenţie americană de sănătate publică) după ce au fost descoperite şase cazuri de femei care au dezvoltat cazuri grave de cheaguri de sânge şi un nivel scăzut de trombocite după injectarea acestui vaccin. Una dintre acestea, în vârstă de 45 de ani, a decedat.
Vaccinul Johnson & Johnson a fost deja administrat la 7.5 milioane de persoane în SUA.
Un al şaptelea caz, cel al unei femei în vârstă de 28 de ani, a fost menţionat în timpul întâlnirii.
Experţii ar fi putut decide să restricţioneze vaccinul la anumite categorii ale populaţiei. Majoritatea a considerat însă că trebuie să studieze mai multe date înaintea luării unei decizii.
"Nu vreau ca nimeni să sugereze că este ceva fundamental în neregulă cu acest vaccin", a declarat preşedinta comisiei, Beth Bell, precizând că doreşte să poată înţelege şi apăra decizia luată "pe baza unei cantităţi rezonabile de date".
Nu a fost stabilită data următoarei şedinţei a grupului de experţi, dar se aşteaptă ca aceasta să aibă loc într-un interval de şapte până la zece zile.
Conform prezentărilor din cadrul reuniunii grupului, primele şase cazuri identificate au fost toate la femei albe, fără antecedente de cheaguri de sânge, una dintre acestea urmând un tratament contraceptiv oral pe bază de estrogen / progesteron.
Deşi nu s-a demonstrat o legătură cu vaccinarea, oamenii de ştiinţă o consideră "cauza probabilă" a fenomenului. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Citiţi şi:
Coronavirus/Belgia: Administrarea vaccinului Johnson & Johnson a fost amânată citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
CITATUL ZILEI - 15 apr 2021
''Să convingi nu-i greu, atunci când singur eşti convins.'' - Fr. Schiller (''Reflecţii şi maxime'', ediţie îngrijită de Constantin Bădescu, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1969) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Conferinţa PRIA Urban Innovation & E-Mobility, organizată joi, va avea ca teme principale de discuţie parteneriatul public-privat, parteneriatele strategice care conduc la durabilitate şi dezvoltare economică, precum şi reducerea poluării.
Conferinţa PRIA Urban Innovation & E-Mobility va avea loc online atât pe Facebook, cât şi pe o platformă online pentru evenimente şi va reuni atât companii, dar şi lideri la nivel central şi local, reprezentanţi ai societăţii civile, mass media din oraşe precum Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu, Braşov, Oradea, Buzău, Timişoara.
"Evenimentul se va concentra asupra punctelor de discuţie importante pentru mediul urban - mobilitate, energie, tehnologie, mediu, construct&real estate şi infrastructură şi va atrage mii de vizualizări", notează organizatorii.
Printre alte teme abordate în cadrul conferinţei sunt reducerea poluării şi promovarea planificării transportului, a sănătăţii publice, a educaţiei, a mediului, a dezvoltării energiei regenerabile. De asemenea, se va discuta despre reorganizarea mobilităţii urbane durabile a întregului sistem prin care operăm, concentrându-se pe protecţia mediului, reducerea consumului de energie convenţională, reducerea poluării şi promovarea surselor de energie verde.
Totodată, pe agendă se mai află inovaţiile tehnologice în domeniul protecţiei mediului, folosirea tehnologiei pentru a ajuta oraşele să funcţioneze mai bine, contextul actual şi oportunităţile de colaborare intersectorială pentru promovarea e-mobilităţii în România.
Pe de altă parte se va discuta despre identificarea oportunităţilor de infrastructură ecologică pentru creşterea spaţiului verde într-o comunitate foarte urbanizată, îmbunătăţirea calităţii aerului, reducerea efectului insulelor de căldură urbane şi creşterea biodiversităţii mediului, despre digitalizarea economiei circulare şi impactul pentru oraşele viitorului.
PRIA Urban Innovation & E-Mobility Conference un eveniment naţional PRIAevents, cu energie oferită de Engie România, reprezintă platforma unică pentru discuţii aprofundate între administraţiile locale, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai mediului universitar, specialişti în urbanism, tehnologie şi servicii la nivel naţional şi internaţional, dar şi lideri ai comunităţii. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: PRIAevents / Facebook.com citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
O expoziţie de icoane pictate pe ouă de struţ se va deschide joi, de la ora 17,00, în Sala ''Tancred Bănăţeanu'' de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.
"Prin expunerea de colecţii de autor, 60 de icoane încondeiate pe ouă de struţ realizate de Mariana Andone-Rotaru, în asociere tematică cu icoane pictate pe sticlă din colecţiile Muzeului Ţăranului, vom prezenta publicului larg o abordare inedită a Oului Pascal, mijlocită de dialogul dintre cele două tipuri de exponate", informează MNŢR într-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
Icoanele unicat sunt inspirate după vechi izvoade transilvănene pictate pe sticlă şi reinterpretate pe ouă de struţ prin "scrierea" cu ceară şi băi succesive de culoare, pentru realizarea acestora apelându-se la piese de patrimoniu, păstrate în diferite colecţii muzeale sau colecţii private, provenind din următoarele centre de producţie: Nicula, aşa numitele de Iernuţeni (reatribuite Nicula), Nordul Transilvaniei; Şcheii Braşovului; Făgăraş/Ţara Oltului, Savu Moga, Matei Ţâmforea, Petru Tămaş, Ana Deji.
Colecţia celor 60 de icoane încondeiate pe ouă de struţ ilustrează principalele teme iconografice specifice picturii pe sticlă, precum: reprezentările Domnului Iisus Hristos şi a Sfintei Treimi, a Maicii Domnului, reprezentarea praznicelor împărăteşti, a unor teme din Postul Mare şi Săptămâna Patimilor, reprezentări ale sfinţilor.
Biletele costă: adulţi - 8 lei; pensionari - 4 lei; elevi şi studenţi, posesori ai cardului Euro 26, în vârstă de până la 30 de ani, persoanele adulte cu handicap mediu sau uşor - 2 lei. Biletele pot fi achiziţionate şi online.
Expoziţia va putea fi vizitată la Sala "Tancred Bănăţeanu" până pe 9 mai, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00.
Mariana Andone-Rotaru este arheolog, muzeograf de peste 15 ani, doctor în istorie cu specializarea în epoca romană. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român / Facebook.com citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Blocul Naţional Sindical organizează joi o conferinţă de presă despre incidentul tragic de la Eforie Nord - 15 apr 2021
Blocul Naţional Sindical (BNS) organizează joi o conferinţă de presă despre incidentul tragic de la Eforie Nord, în urma căruia doi scafandri au murit în Marea Neagră în timp ce supravegheau lucrările de extindere a plajei.
"Săptămâna trecută, mai precis pe 9 aprilie 2021, doi scafandri au murit în Marea Neagră în timp ce supravegheau lucrările de extindere a plajei din Eforie Nord. Victimele au fost aduse la mal în stop cardio-respirator şi nu au mai putut fi salvate de echipajele medicale. Cu fiecare zi care trece apar informaţii care tind să ducă organele de anchetă spre uzualul verdict: morţii sunt de vină!", susţin reprezentanţii organizaţiei.
Aceştia au precizat că organizează conferinţa de presă cu scopul de a se cunoaşte adevărul, "pentru ca anchetele în desfăşurare să nu fie muşamalizate, pentru ca întreaga opinie publică să cunoască motivele reale care au stat la baza nefericitului eveniment".
"BNS împreună cu afiliatul său Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România sunt singurele structuri din România afiliate EDTC (European Diving Technology Committee) singura structură asociativă europeană specializată în elaborarea şi promovarea normelor de sănătate şi securitate în muncă în activităţi comerciale ce se desfăşoară sub apă. Pe această bună cunoaştere a normelor specifice acestor activităţi, am propus Ministerului Transporturilor, în trecut, proiecte de acte normative care să ducă la creşterea siguranţei în activităţile comerciale care au loc sub apă. În 2018, am fost gazdele reuniunii anuale a EDTC, dar şi a International Marine Contractors Associations, cea mai mare structură mondială, lider în industria contractorilor marini. În conferinţa de presă de mâine vă vom prezenta documente care arată cât de adânci sunt înfipte rădăcinile corupţiei în instituţiile de stat din România", notează reprezentanţii BNS. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Vrancea: Patru persoane, dintre care două minore, rănite în urma unui accident rutier pe DN2 - 15 apr 2021
Patru persoane, printre care şi două fete de 11 şi 13 ani, au fost rănite, joi dimineaţa, în urma unui accident rutier în care au fost implicate două autoturisme şi un TIR, pe DN2, la Garoafa, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vrancea.
"Joi, ora 06,25, am fost sesizaţi prin apel 112 cu privire la faptul ca pe DN2 - E85 - Garoafa a avut loc un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme şi un tir, patru persoane fiind rănite, dintre care două fete minore de 11 şi 13 ani", a precizat IPJ Vrancea.
Traficul în zonă este blocat pe sensul de mers Focşani - Bacău.
Poliţiştii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele care au stat la baza accidentului rutier. AGERPRES / (AS - autor: Dana Lepădatu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga urmează să plece joi spre Statele Unite pentru discuţii cu preşedintele Joe Biden, pe fondul pandemiei de COVID-19 şi a tensiunilor cu China, transmite dpa.
Premierul Suga are programată vineri o întrevedere cu preşedintele Joe Biden la Casa Albă, devenind astfel primul lider străin care se întâlneşte personal cu noul preşedinte american.
Şeful executivului japonez a declarat miercuri că doreşte ca discuţiile cu preşedintele SUA să fie "productive".
Cei doi lideri vor să arate legăturile puternice ale alianţei Japonia-SUA, precum şi angajamentul lor faţă de regiunea indo-pacifică, potrivit părţii nipone.
Pe agenda întâlnirii dintre Suga şi Biden ar urma să figureze schimbările climatice, pandemia de COVID-19, problemele legate de China şi Coreea de Nord şi cooperarea pentru o regiune indo-pacifică liberă şi deschisă, a anunţat executivul de la Tokio.
Japonia şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la o nouă lege care permite pazei de coastă chineze să folosească arme împotriva navelor străine.
Nave ale pazei de coastă chineze au fost observate în apropierea unui grup de insule nelocuite din Marea Chinei de Est în fiecare zi, în ultimele două luni.
Arhipelagul Senkaku, administrat de Japonia, este revendicat de China şi Taiwan. Insulele sale sunt cunoscute în China sub numele de Diaoyu, iar în Taiwan ca Tiaoyutai. AGERPRES/(AS - autor: Raluca Anghel, editor online: Alexandru Cojocaru) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Guvernul urmează să se reunească joi în şedinţă - 15 apr 2021
Guvernul urmează se va reunească în şedinţă joi, pe ordinea de zi figurând acte normative care "nu suportă amânare", după cum a anunţat premierul Florin Cîţu.
"Vom avea şedinţă de Guvern, pentru că sunt mai multe acte normative importante pentru toţi românii, care trebuie adoptate, o parte dintre ele care vin de la Ministerul Sănătăţii, acte normative care nu suportă amânare", a precizat, miercuri, prim-ministrul.
Florin Cîţu l-a demis miercuri pe ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi a preluat interimar acest portofoliu, ca urmare a refuzului vicepremierului Dan Barna de a-şi asuma această responsabilitate.
Înaintea şedinţei de joi a Guvernului, Cîţu are programate două întâlniri online cu reprezentanţii Direcţiilor de sănătate publică şi managerii spitalelor suport COVID.
Executivul urma să se reunească miercuri, însă şedinţa a fost amânată.
Pe agenda şedinţei figurau proiectul de lege care prevede sancţiunea complementară a suspendării activităţii pentru operatorii economici care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum şi un proiect de hotărâre privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, unor unităţi sanitare din judeţele Brăila, Cluj, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Olt şi Suceava în vederea aplicării măsurilor de prevenire şi limitare a transmiterii infecţiilor cu noul coronavirus.
Aceeaşi hotărâre de Guvern prevede şi scoaterea din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora, cu titlu gratuit, Spitalului de Urgenţă "Prof. Dr. Dimitrie Gerota", Şcolii Militare de Subofiţeri de Jandarmi "Petru Rareş" Fălticeni în vederea aplicării măsurilor de prevenire şi limitare a transmiterii infecţilor cu SARS-CoV -2 şi Inspectoratului Poliţiei de Frontieră Timişoara pentru desfăşurarea activităţii specifice trierii anti-COVID a grupurilor de migranţi.
Un alt proiect de lege care se afla pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului viza adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.
Cabinetul Cîţu figurează să discute şi o serie de proiecte de hotărâri de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele zootehnic, speciile bovine, ovine şi caprine, şi sectorul vegetal pentru anul de cerere 2020.
Pe agenda şedinţei se mai afla un memorandum pentru stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. AGERPRES/(AS - autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Alexandru Cojocaru) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Muzeul Etnografic "Anton Badea" din Reghin deţine în patrimoniu o colecţie impresionantă de lăzi de zestre din secolul al XIX-lea, numărul acestora ajungând la 25, dintre care două pictate, precum şi numeroase colecţii privind ocupaţiile agricole, păstoritul, vânătoarea, pescuitul sau cele meşteşugăreşti în lemn, piele şi metal.
Muzeograful Florina Oprea de la Muzeul Etnografic din Reghin a precizat că, dat fiind faptul că în judeţul Mureş meşteşugurile în lemn abundă, ţăranii au făcut o artă din el, iar astfel în întregul areal, în special pe Văile Mureşului Superior şi Gurghiului, s-au dezvoltat numeroase ateliere de lădari.
"Colecţia lăzilor conţine un număr de 28 de piese, dintre care 25 lăzi de zestre, dintre care două sunt pictate. În colecţia muzeului, din punct de vedere al formei, putem distinge două tipuri de lăzi - lada paralelipipedică, cu capacul plat, şi lada cu capacul construit din scânduri, care formează o coamă înaltă, asemenea unui acoperiş în două ape al unei case. Originea lăzii de zestre este necunoscută, dar există studii care arată că aceasta a fost folosită în Antichitate, de egipteni, de greci şi de romani. La noi, lada de zestre era nelipsită din lumea satului, fiind unul dintre cele mai importante obiecte din gospodăria ţărănească. Lada de zestre era ţinută la capătul laviţelor sau al patului şi adăpostea zestrea femeii sau pe cea a fetei de măritat. Întotdeauna, tânăra mireasă îşi aducea, în lada de zestre, la casa mirelui, îmbrăcămintea, păretarele, covoarele, ştergarele, ţesăturile şi tot ce avea", a precizat Florina Oprea, o cunoscută interpretă de muzică populară.
Muzeografii din Reghin spun că fazele de lucru ale lăzii sunt complexe şi încep cu alegerea lemnului din pădure. Acesta este ales, de regulă toamna, apoi buşteanul era tăiat cu fierăstrăul şi despicat cu securea, iar scândura obţinută era cioplită cu barda şi îndreptată cu cuţitoaia, şanţurile de îmbinare fiind realizate cu dalta.
"Pe lăzi apar motive de origine străveche, tradiţionale, simboluri apotropaice solare, cum ar fi roata, cocârla, redate sub forma unor semicercuri, dar motivele cel mai des întâlnite sunt spicul, brăduţul, cruciţa şi afinul. Aceste motive sunt împărţite pe verticală, în două grupuri dispuse simetric, separate de un motiv central. Culorile sunt obţinute din coloranţi naturali, cum este lutul, şi diverse plante. Decorul dispus pe suprafaţa lăzilor cuprinde motive creştine, cum e crucea, motive geometrice, linii întretăiate, oblice, zigzaguri, cercuri, romburi, rozeta solară şi diferite motive vegetale, precum bradul", a explicat Florina Oprea.
Directorul Muzeului Etnografic "Anton Badea" din Reghin, Roxana Man, ne spune că fiecare colecţie este împărţită tematic, pe mai multe categorii.
"Colecţiile meşteşugăreşti în lemn ale muzeului se împart în colecţia de lăzi, colecţia de mese, colecţia de scaune, colecţia de cuiere, piese de mobilier, colecţia de unelte, cea de instrumente muzicale şi cele de uz casnic şi uz gospodăresc. Mai deţinem Colecţia de pomicultură-viticultură - este compusă din coşuri pentru struguri, cioplitoare pentru parii de vie, fierăstrău pentru pomi sau butoiaşe pentru ţuică. O altă îndeletnicire care ne oferă o colecţie de obiecte este pădurăritul, în această colecţie numărându-se ţapinele, topor, ferăstrău etc. O altă categorie mare este cea a ocupaţiilor, care cuprinde un număr de 14 colecţii, însumând 989 piese de patrimoniu: păstorit - 121 de obiecte; agricultură - 123 de obiecte; cules din natură - 30 obiecte; pescuit - 23 obiecte; vânătoare - 23 obiecte; pomicultură-viticultură - 8 obiecte; pădurărit - 13 obiecte; industria alimentară - 22 obiecte; uz casnic - 192 obiecte; industria casnică textilă - 190 obiecte; transporturi - 77 obiecte; obiceiuri - 144 obiecte; albinărit - 21 obiecte; împletituri - 2 obiecte", a arătat Roxana Man.
De asemenea, în colecţia muzeului se regăseşte şi industria casnică textilă cu 190 de obiecte, iar pe lângă războaiele de ţesut se remarcă numeroasele furci de tors, "un vârf al artei decorative ţărăneşti din zona văii Mureşului superior, zona văii Gurghiului şi cea a văii Beicii".
La Reghin mai regăsim colecţia de transporturi, care este, prin cele 77 de piese componente ale ei, una deosebit de importantă, dar şi cea despre albinărit.
"Pe lângă car şi jug, sunt prezente alte piese precum desagii, mâţa pentru picioare, cataligele, şea, dar şi o bicicletă realizată din lemn şi care datează de la începutul secolului al XX-lea. Albinăritul a fost printre cele mai vechi ocupaţii în spaţiul românesc, cele 21 de piese care formează această colecţie încearcă să ofere o imagine generală asupra acestei ocupaţii, întâlnim coşniţa pentru albine, ştiubeiul pentru albine, teascul pentru stors fagurii de miere sau lumânări făcute din ceară. O ultimă colecţie în cadrul ocupaţiilor tradiţionale o reprezintă cea de împletituri, unde întâlnim o plasă şi un calapod", a arătat Roxana Man.
La Muzeul din Reghin se află şi uşi împărăteşti cu Buna Vestire, realizate de Marcu Vlaşcovici în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, reprezentând pe Îngerul Domnului, Arhanghelul Gavril, care aduce vestea naşterii Mântuitorului Isus, Fecioara Maria şi cei patru evanghelişti - Matei, Luca, Marcu şi Ioan. AGERPRES/(A - autor: Dorina Matiş, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Simona Aruştei)
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FOTO citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
VIDEO Secretarul de stat Sorin Ion: Lipsa personalului medical în şcoli face aproape imposibilă testarea elevilor - 15 apr 2021
Secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar din Ministerul Educaţiei, Sorin Ion, a declarat, miercuri, că una dintre cele mai mari probleme în judeţul Timiş, dar şi în restul ţării, este lipsa cadrelor medicale în şcoli, mai ales în mediul rural, ceea ce face inclusiv ca utilizarea testelor rapide de depistare a virusului SARS-CoV-2 să fie foarte redusă.
Oficialul a afirmat că, în acest sens, statul român ar trebui să ia măsuri şi fiecare unitate şcolară să ştie cărui medic şi asistent medical i se poate adresa.
Sorin Ion a participat, la Timişoara, la lansarea campaniei naţionale de informare "Vaccinare şi testare pentru învăţare", coordonată de Ministerul Educaţiei, având ca scop ca la începutul lunii mai să fie cât mai mulţi elevi în bănci.
"Una din cele mai importante probleme ridicate la întâlnirea de astăzi (...) a fost cea a cadrelor medicale şcolare. Este o problemă la nivel naţional care se confirmă şi aici. În principiu, unităţile şcolare din mediul rural nu au şi este aproape imposibil să prevadă într-un viitor apropiat resursa umană, ceea ce face aproape imposibilă activitatea de testare a elevilor. În acest moment, în ţară sunt distribuite peste 1 milion de teste rapide, utilizate în proporţie de 2-3%, una din cauze fiind lipsa personalului medical. Aceasta înseamnă că în viitorul apropiat, statul român ar trebui să ia măsuri în acest sens şi fiecare unitate şcolară să ştie cărui medic şi asistent medical i se poate adresa", a declarat Sorin Ion, într-o conferinţă de presă.
În opinia sa, problema nu se poate rezolva foarte rapid, pentru că lipsa personalului medical este una generală, nu doar în sistemul de educaţie.
"Există bază legală ca în fiecare localitate unul din medicii de familie să preia sarcina de medic şcolar, încheind un contract cu primăria. Dacă există dorinţă, problema aceasta s-ar putea rezolva în multe situaţii. Ştiu însă că există şi localităţi din ţară unde nu există niciun medic de familie, iar acolo nu ştiu ce soluţii am putea găsi. Ne-am bucura dacă în urma campaniei noastre am putea obţine un rezultat şi în această zonă", a spus Sorin Ion.
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş, Marin Popescu, declara în urmă cu două luni că există un deficit foarte mare de personal medical în şcoli, care se limitează la 85 de persoane angajate în municipiile Timişoara şi Lugoj, în timp ce mediile urban mic şi rural nu au deloc astfel de personal în şcoli.
"În Timişoara avem 77 de medici şi asistente în reţeaua medicală şcolară iar în Lugoj, vreo opt, deci 85 maxim la nivelul judeţului. Este o problemă legată de personalul medical din şcoli, pentru că avem un deficit foarte mare şi este o problemă de sistem, nu doar în judeţul nostru", spunea Marin Popescu. AGERPRES/(A, AS - autor: Otilia Halunga, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)
Citește și:
Şeful IŞJ Timiş: Nu am evoluat foarte mult cu vaccinarea angajaţilor din preuniversitar citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Pugiliştii români Loredana Marin şi Marian Ghinoiu au câştigat, miercuri, meciurile lor de debut la Campionatele Mondiale de box pentru tineret de la Kielce (Polonia).
Loredana-Andreea Marin a învins-o la puncte pe Kristina Iuşciuk (Ucraina), 5-0 (30-25, 30-27, 30-25, 30-24, 30-27), şi s-a calificat în sferturile cat. 60 kg, unde o va avea ca adversară uzbeca Dilfuza Bekova, în data de 18 aprilie.
La cat. 49 kg, Marian George Ghinoiu l-a învins la puncte, 5-0 (29-27, 29-27, 29-27, 29-27, 29-27), în primul tur, pe moldoveanul Dumitru Vieri, urmând să lupte în optimi cu uzbecul Ibrohim Işjonov, pe 17 aprilie.
În primul tur al cat. 52 kg, Marco Manea a fost întrecut la puncte de nicaraguanul Nelson Guerrero Cuadra, cu 5-0 (29-28, 29-28, 29-28, 29-28, 29-28), după un meci destul de echilibrat.
Andreea Alecu a pierdut în optimile cat. 57 kg, fiind întrecută la puncte de italianca Giorgia Paradisi, 5-0 (29-28, 29-28, 29-28, 29-28, 30-27).
România participă la Mondialele din Polonia cu 12 boxeri, şapte la masculin şi cinci la feminin.
În data de 15 aprilie, Cristinel Măzăreanu va primi replica danezului Elias Idrissi, în primul tur la cat. 60 kg, iar Ioan Deaconu se va bate cu turcul Cem Kaya, în turul al doilea la cat. 69 kg.
Pe 16 aprilie vor avea şansa debutului Andrei Musteţ (cat. 64 kg), direct în turul secund, contra danezului Warraich Ilias Naseer, şi Iulian G. Dumitrescu, în primul tur la cat. 75 kg, contra letonului Endijs Ivanovs.
La feminin, două dintre elevele antrenate de Adrian Lăcătuş şi Constantin Gălbenuşe vor urca în ring pe 17 aprilie: Elisabeta Ostan, în optimile cat. 48 kg, contra japonezei Hikaru Kato, Iulia Guţă, în optimile cat. 64 kg, împotriva Ninei Radenovic (Muntenegru).
Pe 18 aprilie, Petronela Schinte va intra direct în sferturile cat. 81 kg, contra sportivei kazahe Asel Sagatova, iar Loredana-Andreea Marin va boxa în sferturile cat. 60 kg cu uzbeca Dilfuza Bekova.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Alexandru Cojocaru) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
VIDEO 'Lisey's Story', serialul scris de Stephen King şi regizat de Pablo Larrain, va fi lansat pe 4 iunie de Apple TV+ - 15 apr 2021
Apple TV+, platforma de televiziune a gigantului de tehnologie, va lansa pe 4 iunie serialul "Lisey's Story", scris integral de Stephen King şi regizat de cineastul chilian Pablo Larrain, relatează EFE.
Juliane Moore va fi protagonista acestei ficţiuni cu accente de thriller, adaptare a unui roman omonim publicat de Stephen King în 2006, care prezintă un scriitor celebru a cărui viaţă este tulburată de amintiri şi de experienţe supranaturale.
Apple a prezentat marţi trailerul serialului "Lisey's Story", Toate cele opt episoade sunt scrise de Stephen King, un lucru mai puţin obişnuit la adaptările pentru televiziune a operelor literare.
Alături de Larrain şi King, J.J. Abrams care a regizat ultimul lungmetraj din seria "Star Wars" figurează ca producător.
"Lisey's Story" este unul dintre proiectele vedetă din lista de noutăţi prin care Apple TV+ doreşte să rivalizeze cu Netflix şi HBO.
Anul acesta Apple TV+ va lansa peste zece seriale ce includ comediile ca "Mythic Quest" şi "Schmigadoon!", sau drama "Physical", cu Rose Byrne în rolul principal. Vor fi lansate şi documentare despre Mark Ronson şi Louis Amstrong.
În ultimele luni, compania a făcut eforturi mari pentru a coopta figuri populare ale micilor ecrane, precum Jennifer Aniston, Oprah Winfrey şi Keira Knightley, alături de vedete ale cinematografiei ca Martin Scorsese, Sofia Coppola, Ewan McGregor şi Tom Hanks.AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sura foto: Apple TV/Facebook.com citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |