Stiri in ziarul AGERPRES - sambata 23 ianuarie 2021
din data:
Stiri in ziarul AGERPRES - sambata 23 ianuarie 2021
Comitetul naţional privind vaccinarea anti-COVID informează că, vineri, în jurul orei 19,00, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a anunţat decesul unei femei de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecţiuni cronice, care a fost imunizată împotriva SARS-CoV-2 în cursul zilei, CNCAV arătând însă că "informaţiile primite până la acest moment sugerează o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente".
"Astăzi, în jurul orei 19,00, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a anunţat decesul unei persoane de sex feminin, în vârstă de 73 de ani, cunoscută cu multiple afecţiuni cronice. Din datele primite până la acest moment, persoana a fost vaccinată împotriva COVID-19 în cursul zilei, la Centrul de Vaccinare al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău. În perioada de supraveghere post-vaccinală, persoana nu a prezentat modificări ale stării de sănătate. După perioada de monitorizare, persoana a părăsit centrul de vaccinare, fără alte acuze. Aceasta a fost ulterior transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a aceluiaşi spital, unde a intrat în stop cardio-respirator şi nu a răspuns la manevrele de resuscitare", precizează CNCAV.
Conform sursei citate, "informaţiile primite până la acest moment sugerează o suprapunere de evenimente fără legătură de cauzalitate cu vaccinarea, ceea ce încadrează cazul în categoria evenimentelor coincidente".
"Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evenimentul coincident este definit ca "evenimentul produs după vaccinare, care nu este provocat de vaccin sau de administrarea acestuia". La acest moment, cazul se află în observaţia DSP Bacău care va prezenta concluziile analizei", subliniază CNCAV. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
CNCAV: 740.294 de persoane s-au programat pentru vaccinare anti-COVID în perioada 15 - 22 ianuarie - 23 ian 2021
Un număr de 740.294 de persoane din etapa a II-a de vaccinare s-au programat în perioada 15 ianuarie, ora 15,00, până vineri, la ora 9,00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro, informează Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19.
Potrivit sursei citate, din cele 740.294 de persoane 315.449 sunt adulţi peste 65 ani, 162.317 sunt persoane cu afecţiuni cronice şi 262.528 - angajaţi din domenii esenţiale.
Din punct de vedere al modalităţii de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:
* individual direct în platformă - 278.690 de persoane
* prin intermediul medicilor - 135.800 de persoane
* telefonic, prin Call Center - 82.993 de persoane
* prin intermediul angajatorului - 242.811 persoane din domenii esenţiale. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Brazilia: Un mort la fiecare şase minute în statul Sao Paulo, înăsprirea măsurilor de restricţie - 23 ian 2021
Statul brazilian Sao Paulo a anunţat vineri închiderea barurilor şi restaurantelor la orele 20.00 în cursul săptămânii şi pe toată durata weekendului, pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus care ucide o persoană la fiecare şase minute, notează AFP.
Aceste măsuri vor intra în vigoare de luni până la 7 februarie în aglomeraţia urbană Sao Paulo şi în majoritatea municipalităţilor din statul cel mai bogat şi mai populat al Braziliei, declarate "în faza roşie".
"Al doilea val al coronavirusului loveşte lumea iar efectele sale se fac simţite şi în Brazilia şi în statul Sao Paulo", a declarat guvernatorul statului, Joao Doria. "Creşterea numărului de cazuri, de spitalizări şi de decese este extrem de îngrijorătoare", a adăugat el.
În statul Sao Paulo, "există un mort la fiecare şase minute" din cauza COVID-19, a afirmat coordonatorul celulei de luptă împotriva noului coronavirus, Joao Gabbardo.
"Scenariul următoarelor zile nu este deloc liniştitor. Din contră, este sumbru. Există riscul ca, dacă Sao Paulo nu va lua măsuri în scurt timp, paturile de la terapie intensivă să lipsească", a avertizat el.
Joao Doria a explicat că nu va da înapoi, în pofida presiunilor din partea mediilor economice şi a preşedintelui Jair Bolsonaro, care se opune oricărei forme de lockdown sau încetinire a activităţii economice.
"Sao Paulo nu are un guvern populist care îşi abandonează cetăţenii", a adăugat el, într-o aluzie directă la preşedinte, împotriva căruia ar putea candida la prezidenţialele din 2022.
Brazilia a lansat în această săptămână, cu întârziere, campania naţională de vaccinare a celor 212 milioane de locuitori care se va confrunta rapid cu lipsa dozelor, potrivit experţilor.
Ţara a înregistrat circa 215.000 de morţi, dintre care 51.000 numai în statul Sao Paulo, şi deplânge în prezent peste 1.000 de decese zilnic. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Preşedintele american, Joe Biden, a estimat vineri că pandemia de COVID-19 va face mai mult de 600.000 de victime în Statele Unite, notează AFP.
"Suntem la 400.000 de morţi şi ar urma să ajungem la mai mult de 600.000", a declarat noul lider de la Casa Albă.
"Sunt familii cărora le este foame", a continuat el înainte de a semna o serie de decrete vizând lupta împotriva crizei alimentare care afectează milioane de americani. "Trebuie să acţionăm", a adăugat el. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza, editor online: Andreea Preda) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, vineri, pe directorul executiv al Autorităţii Europene a Muncii (ELA), ambasadorul Cosmin Boiangiu, context în care a exprimat sprijinul României pentru operaţionalizarea completă şi pentru funcţionarea eficientă a ELA, care îşi va transfera activitatea, în următoarele luni, de la Bruxelles la noul sediu de la Bratislava.
Potrivit unui comunicat al MAE transmis AGERPRES, şeful diplomaţiei române şi directorul executiv al ELA au discutat despre procesul de operaţionalizare a autorităţii şi priorităţile de acţiune ale acesteia pentru perioada următoare, având în vedere importanţa acordată domeniului social la nivel european şi accentului pus asupra implementării Pilonului European al Drepturilor Sociale.
Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat satisfacţia pentru alegerea lui Cosmin Boiangiu ca primul director executiv al acestei agenţii europene şi i-a urat succes deplin în exercitarea mandatului.
Totodată, ministrul a pledat pentru consolidarea colaborării cu şi între statele membre UE în vederea protecţiei sociale suplimentare a lucrătorilor europeni. El a salutat angajamentul directorului executiv al ELA de promovare susţinută, prioritară, a drepturilor lucrătorilor mobili în UE şi de asigurare a respectării acestora, cu evidenţierea aspectelor referitoare la facilitarea accesului la informaţii şi drepturile aplicabile în domeniu, combaterea muncii nedeclarate şi coordonarea inspecţiilor.
Un alt element important subliniat de ministrul Afacerilor Externe, arată MAE, a vizat necesitatea adaptării liniilor de acţiune a ELA în contextul lecţiilor învăţate în urma gestionării pandemiei de COVID-19 şi abordarea cu prioritate a situaţiei categoriilor celor mai vulnerabile de lucrători europeni, precum cei sezonieri sau cei care activează în domenii precum îngrijirea la domiciliu.
La rândul său, Cosmin Boiangiu a punctat rolul important al Autorităţii Europene a Muncii în asigurarea implementării uniforme a legislaţiei din domeniul social şi mobilităţii muncii în toate statele membre. Ca prioritate pe termen scurt, el a menţionat analiza provocărilor generate de pandemia de COVID-19 asupra situaţiei lucrătorilor mobili temporari şi sezonieri.
Diplomatul român Cosmin Boiangiu a fost ales pe 22 octombrie 2020 ca primul director executiv al Autorităţii Europene a Muncii. El a efectuat în România prima sa vizită oficială, după ce s-a deplasat în Slovacia, ţara care va găzdui sediul ELA. AGERPRES/(AS - autor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Galaţi: O femeie şi un minor, răniţi grav după ce maşina în care se aflau s-a izbit de un cap de pod - 23 ian 2021
O femeie de 41 ani şi un minor de 12 ani din judeţul Galaţi au ajuns în stare gravă la spital, după ce maşina în care se aflau s-a izbit de un cap de pod, informează, vineri, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului(IPJ) Galaţi.
Potrivit sursei citate, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Târgu Bujor au fost sesizaţi, prin apelul unic de urgenţă 112, cu privire la faptul că pe raza localităţii Ciureştii Noi a avut loc un accident rutier.
La faţa locului, poliţiştii au stabilit că accidentul ar fi fost provocat de un bărbat care, conducând autoturismul pe un drum sătesc, a pierdut controlul direcţiei şi a intrat într-un cap de pod.
În urma impactului, a rezultat rănirea unei femei, de 41 ani, şi a unui minor, de 12 ani, ambii pasageri în autoturism. Aceştia au fost transportaţi la spital, unde au rămas internaţi pentru investigaţii medicale.
În cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. AGERPRES/(AS - autor: Dan Paic, editor: Karina Olteanu, editor online: Ada Vîlceanu) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Toate persoanele care sosesc în Statele Unite ale Americii pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test cu rezultat negativ pentru infecţia cu SARS-CoV-2 efectuat cu maximum 72 de ore (3 zile) anterior sosirii în SUA, fiind acceptate atât testele moleculare, cât şi testele antigen, anunţă MAE.
Într-un comunicat transmis vineri AGERPRES, Ministerul Afacerilor Externe precizează că autorităţile americane au anunţat noi măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul SUA în contextul pandemiei de COVID-19.
Noile măsuri vor intra în vigoare la data de 26 ianuarie 2021.
Astfel, conform informaţiilor comunicate public de către Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention - CDC), toate persoanele care sosesc în Statele Unite pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 sau un document care să ateste faptul că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, fiind în prezent vindecate. Testul pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuat cu maximum 72 de ore (3 zile) anterior sosirii în Statele Unite ale Americii, fiind acceptate atât testele moleculare, cât şi testele antigen, iar documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie prezentat în format tipărit.
Reprezentanţii companiilor aeriene nu vor permite îmbarcarea persoanelor care refuză prezentarea documentelor solicitate de autorităţile americane.
Măsura se aplică tuturor persoanelor cu vârsta de peste 2 ani, inclusiv cetăţenilor americani, rezidenţilor permanenţi şi cetăţenilor aflaţi în tranzit.
Totodată, MAE precizează că autorităţile federale americane recomandă ca persoanele care intră în Statele Unite ale Americii să se testeze după o perioadă de 3 până la 5 zile de la sosire şi să rămână în autoizolare la domiciliu/ reşedinţă, pentru o perioadă de 7 zile din momentul intrării pe teritoriul SUA.
MAE reaminteşte că cetăţenii români pot călători în Statele Unite ale Americii în baza vizelor deţinute, perioada de şedere fiind reglementată de tipul de viză şi calitatea în care se face deplasarea.
Totodată, MAE recomandă verificarea eventualelor restricţii aplicabile călătoriei, în funcţie de statele tranzitate către Statele Unite ale Americii, disponibile pe pagina de internet a Departamentului de Stat al SUA: www.travel.state.gov, precum şi cu compania aeriană care operează zborul, în vederea obţinerii celor mai recente informaţii.
Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Washington: 001 (202) 332-2392, 001 (202) 332-2935, 001 (202) 332-4858, Consulatului General al României la New York: 001 212 682-9120, 001 212 682-9121, Consulatului General al României la Chicago: (001) (312) 573-1315, (001) (312) 573-1181, Consulatului General al României la Los Angeles: 001 310-444-0623, 001 310-473-8061, 001 310-231-4468, Consulatului General al României la Miami: 001.305.763.8714, 001.305.763.8874, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center în regim de permanenţă.
De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice la Washington: 001 (202) 420-8350, Consulatului General al României la New York: 001 917 6799874, Consulatului General al României la Chicago: (001) (312) 307-2923, Consulatului General al României la Los Angeles: 001 310-721-0474, Consulatului General al României la Miami: 001.202.515.8953.
MAE recomandă consultarea paginilor de internet http://washington.mae.ro/, http://newyork.mae.ro,http://chicago.mae.ro, http://losangeles.mae.ro, http://miami.mae.ro şi http://www.mae.ro/node/52075. AGERPRES/(AS - autor: Andreea Rotaru, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Teatrul Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" Galaţi a programat pentru Ziua Micii Uniri, pe 24 ianuarie, spectacolul "Crai Nou", ca redifuzare a reprezentaţiei care a avut premiera pe 1 decembrie 2018, pe scena lirică gălăţeană, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de instituţia de cultură.
Potrivit sursei citate, spectacolul "Crai Nou", producţie a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă "Nae Leonard" Galaţi, poartă semnătura regizorului Adrian Mărginean, alături de cele ale scenografului Andreea Săndulescu şi maestrului de balet Gabriela Gegea.
Din distribuţie fac parte soliştii: Adelina Diaconu (Anica), Florentina Soare (Dochiţa), Florin Bobei (Leonaş), Valentin Vasopol (Bujor), Adrian Ionescu-Iaşi (Moş Corbu) şi Costel Donose (Ispravnicul). La pupitrul dirijoral, maestrul Eugen Dan Drăgoi conduce întregul spectacol, unde soliştii, orchestra, corul şi baletul teatrului vor transmite încântătoarele pagini muzicale ale lui Porumbescu.
Opereta "Crai Nou", compusă de Ciprian Porumbescu, a răsunat pentru prima dată pe 27 februarie 1882 pe o scenă improvizată a Şcolii Centrale din Braşov, astăzi Colegiul Naţional "Andrei Şaguna". Reprezentaţia s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului.
"Crai Nou" îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică şi dezvoltă un mit popular care spune că luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiţi. Opereta este de fapt o farsă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutaţi de ţăranii de la munte. Anica şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutaţi de către ispravnic şi jandarmi. Apăraţi de Dochiţa şi de Moş Corbu, ei reuşesc să se ascundă, pentru ca, în final, ispravnicul să îi şi logodească.
Ciprian Porumbescu a fost unul dintre cei mai faimoşi compozitori ai vremii sale, printre cele mai populare lucrări concepute de el fiind: Balada pentru vioară şi orchestră op. 29, opereta "Crai Nou", cântecul patriotic "Pe-al nostru steag e scris unire" (astăzi imnul naţional al Albaniei) şi fostul imn al ţării noastre "Trei culori".
Spectacolul "Crai Nou" va fi difuzat online, pe pagina de Facebook a instituţiei, pe 24 ianuarie, de la ora 19,00, conform normelor impuse de autorităţi privind prevenirea răspândirii bolii COVID-19. AGERPRES/(AS - autor: Dan Paic, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Solicitări de granturi pentru investiţii în valoare de 5,6 miliarde lei au fost depuse până în prezent (minister) - 23 ian 2021
Peste 9.400 de solicitări de granturi pentru investiţii au fost depuse până în prezent pe Măsura 3, valoarea totală a solicitărilor fiind de 5,596 miliarde de lei, potrivit informaţiilor publicate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT).
Pentru microgranturi (Măsura 1) au fost transmise 29.250 de solicitări în valoare totală de 283,110 milioane de lei, din care au fost plătite 16.504 solicitări, în valoare de 159,742 milioane de lei. Pe Măsura 1, 9.800 de solicitări în valoare de 94,854 milioane de lei au fost respinse, 19.100 (184,869 milioane de lei) admise, iar 350 (3,814 milioane de lei) sunt în curs de clarificare. Pe această măsură au fost semnate 16.826 de contracte cu o valoare totală de 162,859 milioane de lei.
Pe Măsura 2 - Granturi pentru capital de lucru au fost transmise 22.226 solicitări cu o valoare totală de peste 5,246 miliarde de lei, din care au fost procesate 12.887. Au fost plătite 2.774 solicitări, în valoare totală de 967,146 milioane de lei, iar contracte semnate sunt în număr de 2.875, în valoare de un miliard de lei. Au fost respinse 413 solicitări (92,488 milioane de lei), iar alte 2.287 solicitări sunt în curs de clarificare.
Granturile sunt acordate IMM-urilor de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) în calitate de administrator de schemă.
Granturile negociate de Ministerul Fondurilor Europene cu Comisia Europeană sunt de trei tipuri: microgranturi în valoare totală de 100 milioane de euro (85 milioane de euro fonduri europene şi 15 milioane de euro de la bugetul de stat) pentru IMM-urile care nu aveau angajaţi la sfârşitul anului 2019, PFA-uri şi ONG-uri cu activitate economică în anumite domenii; granturi pentru capital de lucru în valoare totală de 350 milioane de euro (265 milioane de euro fonduri europene, 42,5 milioane de euro de la bugetul de stat şi contribuţie beneficiari - 42,5 milioane de euro) şi granturi pentru investiţii în valoare totală de 550 milioane de euro (415,87 milioane euro fonduri europene, 62,38 milioane de euro - de la bugetul de stat şi 71,74 milioane euro - contribuţia beneficiarilor). AGERPRES/(AS - autor: Andreea Marinescu, editor: Mariana Nica, editor online: Adrian Dădârlat) citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Atletism: Victorii pentru Florentina Iuşco, Daniela Stanciu şi Andrei Toader, în etapa a doua a Campionatului Naţional - 23 ian 2021
Florentina Iuşco, Daniela Stanciu, ambele calificate la JO de la Tokyo, şi Andrei Toader au obţinut victorii, vineri, în etapa a doua a Campionatului Naţional de atletism în sală, găzduită de Sala ''Ioan Soter'' din Complexul Sportiv Naţional ''Lia Manoliu'' din Bucureşti.
Iuşco, atletă care a obţinut biletul pentru Tokyo la săritura în lungime, s-a impus vineri la triplusalt cu 13,87 m.
Daniela Stanciu a câştigat la săritura în înălţime cu 1,90 m.
Andrei Toader a ieşit învingător la aruncarea greutăţii cu 20,38 m, în timp ce Andrei Marius Gag, alt atlet cu pretenţii de calificare la JO 2020, a fost al treilea, cu 18,38 m.
Victorii notabile au mai reuşit Marina Andreea Baboi (60 m), Sanda Belgyan (400 m), Ioana Diana Ţigănaşu (aruncarea greutăţii), Marius Cristian Dumitrache (săritura în înălţime) etc.
Rezultate:
FEMININ
60 m
1. Marina Andreea Baboi (SCM Gloria Buzău) 7.43
2. Maria Mihalache (CS Olimpia Bucureşti) 7.47
3. Anamaria Nesteriuc (CSA Steaua) 7.66
400 m
1. Sanda Belgyan (CSU Cluj-Napoca) 55.72
2. Elena Mirela Lavric (CSM Vaslui) 56.75
3. Adina Elena Cîrciogel (CS Ţara Bârsei 2011 Braşov) 56.91
1.500 m
1. Florina Ştefana (CSA Steaua) 4:19.28
2. Roxana Elisabeta Rotaru (CSA Steaua) 4:21.82
3. Angela Veronica Olenici (CSU Simona Halep Constanţa) 4:31.58
triplusalt
1. Florentina Costina Iuşco (LPS Cetate Deva) 13,87 m
2. Diana Ana Maria Ion (CSM Oneşti) 13,57 m
3. Ioana Manoliu (CS Farul Constanţa) 13,16 m
săritura în înălţime
1. Daniela Stanciu (CSA Steaua) 1,90 m
2. Florentina Budică (CSM Craiova) 1,75 m
3. Ana Maria Tudor (CSM Oneşti) 1,60 m
săritura cu prăjina
1. Ştefania Andreea Drăgan (CSM Craiova) 3,50 m
2. Antonia Irimia (SCM Deva) 3,00 m
aruncarea greutăţii
1. Ioana Diana Ţigănaşu (CS Ceahlăul Piatra Neamţ) 13,77 m
2. Florentina Budică (CSM Craiova) 10,83 m
3. Georgiana Lavinia Ciurea (LPS Câmpulung Muscel/CSU Piteşti) 10,78 m
MASCULIN
60 m
1. Petre Nicolae Rezmiveş (CSM Ploieşti/CS Petrolul Ploieşti) 6.82
2. Robert Cristian Breahnă (CS Rapid/CS Olimpia) 6.84
3. Robert Sebastian Bîrsa (CS Farul) 6.85
400 m
1. Mihai Cristian Pîslaru (CSA Steaua) 48.88
2. Mihai Sorin Dringo (CSU Oradea) 49.42
3. Constantin Andonii (CS Petrolul/CSM Ploieşti) 50.02
1.500 m
1. Nicolae Marian Coman (CSU Arad/CSM Craiova) 3:52.63
2. Dorin Andrei Rusu (CSA Steaua) 3:53.37
3. Andrei Cristian Ştefana (CSA Steaua) 3:55.11
triplusalt
1. Alexandru Gheorghe Tache (CSU Piteşti) 15,69 m
2. Bogdan Georgian Cioacă (CSM Piteşti) 14,03 m
săritura în înălţime
1. Marius Cristian Dumitrache (CS Rapid) 2,15 m
2. Mihai Donisan (CS Dinamo) 2,10 m
2. Valentin Alexandru Androne (CSM Bucureşti) 2,10 m
săritura cu prăjina
1. Andrei Răzvan Deliu (SCM Deva) 4,80 m
2. Valentin Constantin Stanciu (CS Rapid) 4,50 m
3. Robert Mihai Tabacu (CSM Oneşti) 4,40 m
aruncarea greutăţii
1. Andrei Rareş Toader (CS Dinamo) 20,38 m
2. Marius Constantin Musteaţă (CSA Steaua) 18,78 m
3. Andrei Marius Gag (CS Dinamo) 18,38 m
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Federaţia Română de Atletism/Facebook citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
ANUNŢ: Redacţia Documentare-Arhivă lansează proiectul editorial 'Revoluţia de la 1821' - 23 ian 2021
Redacţia Documentare-Arhivă din cadrul Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES lansează, sâmbătă, proiectul editorial "Revoluţia de la 1821".
Proiectul va marca împlinirea a 200 de ani de la Revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu şi va prezenta evenimentele desfăşurate în cursul anului 1821.
Materialele vor fi transmise pe fluxul Documentare şi pe site-ul public www.agerpres.ro. AGERPRES citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
O pictură de Manet reprezentând un câine, care nu a mai fost expusă până acum, scoasă la licitaţie în Paris - 23 ian 2021
O pictură semnată de pictorul francez Edouard Manet, reprezentând un câine, care nu a mai fost expusă până în prezent, va fi scoasă pentru prima dată la licitaţie în Paris luna viitoare, informează The Guardian.
Pictura a fost realizată ca un cadou pentru Marguerite Lathuilla, a cărei familie a deţinut lucrarea timp de 140 de ani.
Artistul francez modernist a schiţat acest tablou de mici dimensiuni în 1879 pentru a-l oferi cadou lui Marguerite Lathuille, fiica unui cârciumar din Paris.
În ultimii 140 de ani, lucrarea a rămas în familia Lathuille, care a refuzat orice ofertă de cumpărare.
Expertul în artă Frederick Chanoit a spus că tabloul, care măsoară 32,5 centimetri pe 24,5 centimetri, a fost realizat în 20 de minute şi este un exemplu al abilităţilor lui Manet.
''Nu este una dintre capodoperele lui, dar este o interpretare strălucită a tehnicii lui Manet; o simfonie minunată de şuviţe şi tuşe care îi demonstrează geniul pur'', a spus Chanoit.
''Este diferit de lucrările sale clasice, dar îi pune în evidenţă abilităţile tehnice de pictor. Faptul că într-un timp scurt şi cu puţine mişcări de penel, cu minimum de mijloace, a putut produce această pictură a unui câine, asemenea unei mingi de blană, dinamic şi cu ochi vii, este extraordinar'', a mai spus el.
Chanoit spune că pictura a fost catalogată şi s-a scris despre ea, dar nu a fost niciodată expusă public.
''Suntem în posesia unor scrisori care arată că în anii 1920 un negustor de artă i-a scris lui Marguerite implorând-o să-i vândă tabloul, dar aceasta l-a refuzat. A fost moştenit direct de copiii acesteia, care nu au dorit să îl vândă până acum'', a spus Chanoit.
Pictura în ulei pe pânză, denumită după numele câinelui, un exemplar din rasa griffon botezat Minnay, face parte dintr-o serie de opt tablouri care înfăţişează câini, realizate de Manet în perioada 1875-1883.
Animalul aparţinea lui Marguerite, fiica lui Gauthier Lathuille, proprietarul unui cabaret, devenit ulterior restaurant, care apare în alte tablouri de Manet, inclusiv în ''Chez le Pere Lathuille'', în care Gauthier apare în fundal. Manet a realizat totodată un portret al lui Marguerite, expus în prezent la muzeul din Lyon, precum şi un portret în pastel al fratelui acesteia, Louis, aflat într-o colecţie privată.
Creaţia va fi scoasă la licitaţie pe 26 februarie la Paris şi va putea fi admirată timp de două zile înainte de vânzare. S-ar putea vinde contra unei sume estimate la cel puţin 280.000 de euro.AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)
Sursa foto: drouot.com citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe, calificată în premieră în optimile EuroCup - 23 ian 2021
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe s-a calificat în premieră în optimile de finală ale competiţiei feminine de baschet EuroCup Women, după ce a învins echipa spaniolă Cadi La Seu, cu scorul de 57-50 (15-17, 11-17, 19-8, 12-8), vineri, în Sepsi Arena din Sfântu Gheorghe, în ultimul meci din Grupa G.
Sepsi-SIC era obligată să câştige ca să meargă mai departe. Dacă învingea formaţia spaniolă la cel puţin 3 puncte, echipa covăsneană intra în play-off de pe locul secund. Cu o victorie cu 5 sau mai multe puncte, Sepsi câştigat grupa.
Echipa oaspete a dominat prima jumătate a meciului, iar după 20 de minute avea un avantaj de opt puncte. Sepsi a revenit extraordinar şi a reuşit să se impună în cele din urmă cu 57-50.
Annemarie Godri-Părău a primit Premiul ''Kisgyörgy Emő'', fiind cea mai valoroasă jucătoare în acest meci, cu 14 puncte, 3 recuperări, 4 pase decisive. Rebekah Gardner a reuşit 17 p, 8 rec, 3 pd pentru Sepsi.
Antrenorul Zoran Mikes le-a mai folosit pe Jovana Pasic 6 puncte, 6 recuperări, 1 pasă decisivă, Ioana Ghizilă, Pinelopi Pavlopoulou 2 rec, 2 pd, Kincso Kelemen, Marie Ruzickova 8 p, 1 rec, 1 pd, Andra Mandache 8 p, 6 rec, 1 pd, Rebecca Diane Tobin 4 p, 9 rec, 1 pd.
La iberice au jucat Laure Resimont 15 p, Laia Raventos Roig 5 p, 2 rec, 2 pd, Irati Etxarri 2 p, 10 rec, 1 pd, Laura Pena 3 p, 4 red, 5 pd, Yurena Diaz Castellano 7 p, Ariadna Pujol Lluch 4 p, 2 rec, 1 pd, Georgina Bahi Blanquera 6 p, 3 rec, Gabrielle Rae Ortiz 1 rec, Quinn Dornstauder 6 p, 13 p, 1 rec, Serena-Lynn Geldof 2 p, 2 rec, Gala Mestres Ricart 1 rec.
În celălalt meci al grupei, ESB Villeneuve-d'Ascq LM a dispus de BC Namur cu 75-45.
Sepsi-SIC a ocupat primul loc în clasament, cu 5 puncte (+41), urmată de ESBVA-LM, 5 puncte (+31), Cadi La Seu, 5 puncte (+1) şi BC Namur, 3 puncte. Primele două clasate s-au calificat în optimile de finală, care vor avea loc în martie.
AGERPRES (AS-editor: Mihai Ţenea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: AE Sedis Bàsquet/Twitter citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |
Sorin Cîmpeanu afirmă că 168.000 de persoane din sistemul de educaţie doresc să se vaccineze - 23 ian 2021
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că un număr de 168.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ şi-au exprimat opţiunea de a se vaccina anti-COVID-19.
Potrivit ministrului, 126.000 de persoane din cele 168.000 care doresc să se vaccineze lucrează "nemijlocit" cu elevii şi studenţii.
"Această decizie a fost luată de către un număr de 168.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ. Pentru că acesta este numărul celor care au răspuns: da, dorim să ne vaccinăm în prima etapă. Toţi ceilalţi până la 355.000 nu sunt persoane care au respins vaccinarea. (...) Am încercat să facem o prioritizare la nivelul celor care şi-au declarat disponibilitatea pentru vaccinare din cei 168.000 de angajaţi - 126.000 sunt persoane pe care le-am identificat ca lucrând la interfaţa directă, nemijlocită, cu elevii şi studenţii. Sunt, spre exemplu, şi situaţii, este vorba despre grădiniţe, de şcoli speciale şi de alte astfel de situaţii în care am considerat că tot personalul interacţionează direct cu elevii, interacţionează direct cu copiii în cazul grădiniţelor cu copii care nu au obligativitatea de purta mască pe baza vârstei mici. Aceştia sunt o categorie prioritară", a explicat ministrul cu prilejul unui webinar dedicat personalului din învăţământ privind vaccinarea anti-COVID.
El a spus că are deplină încredere că cei care organizează campania de vaccinare vor identifica soluţia prin care personalul din învăţământ, "îndeosebi" cel care lucrează nemijlocit cu elevii şi studenţii, va fi vaccinat prioritar.
"Deci înainte de data de 8 februarie, planificată pentru deschiderea şcolii, în situaţiile menţionate va începe o vaccinare prioritizată conform cu prioritatea pe care toată societatea românească spune că o acordă şcolii româneşti. Modalitatea tehnică prin care acest lucru se va face fără a afecta niciuna din programările făcute până acum sunt convins că va fi identificată şi procesul de vaccinare va începe înainte de data de 8 februarie", a mai afirmat ministrul. AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Anda Badea)
Citiţi şi:
* Cîmpeanu: Regulile de distanţare din şcoli vor fi stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei
Cîmpeanu: Regulile de distanţare din şcoli vor fi stabilite printr-un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei citeste mai departe
Citeste | Deschide in pagina noua |