Stiri in ziarul Gazeta de agricultura - www.infoziare.ro 

  Acasa   Arhiva   Publicatii   Propune un site   Termeni si conditii   Oferte si discount-uri!
Publicatii


Stiri in ziarul Gazeta de agricultura
din data:

Stiri in ziarul Gazeta de agricultura


Biserica unitariană din mica localitate Darjiu, Harghita, este unicul obiectiv de acest fel din tara in bastioanele careia se pastreaza slanina, cerealele si palinca.         Localitatea Darjiu este situata la 20 de kilometri de Odorheiu Secuiesc. Biserica fortificata este amplasata in mijlocul localitatii si este inconjurata de case cu flori la ferestre si cu gradini pline de zarzavaturi. Biserica, mandria localnicilor, care pastreaza unita comunitatea, a dus faima localitatii si peste hotare si a fost declarat monument UNESCO inca din 1999, datorita picturilor murale din secolul a XV-lea dar si a unui obicei unic. In bastioanele bisericii-cetate, localnicii isi pastreaza si acum, la fel ca in vremea invaziilor tatare, slanina, cerealele si, mai nou, palinca. In camerele bastioane, agatate de cuie din lemn, stau aliniate bucati mai mari sau mai mici de slanina, dar şi alte preparatele din carne. O familie poate avea un cui sau chiar mai multe si, in vremuri de demult, numarul de cuie arata si statutul social al detinatorului. In fiecare miercuri, la rasaritul soarelui, citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Ecologia devine un stil de viata, care presupune grija pentru mediul in care traim si pentru viitorul copiilor nostri.             De la colectarea selectiva a deseurilor, fiecare dintre noi poate contribui pentru o calitate mai buna a vieti. Mare parte din energie este salvata, daca constructiile sunt eco-friendly, realizate din materiale reciclate, de calitate, care izoleaza bine termic si asigura confort in interior, indiferent de temperaturile de afara. Constructiile ecologice au fost produse sub conceptul de arhitectura eco si au devenit o necesitate datorita crizei petrolului din anii 70 cand au aparut serioase probleme privind poluarea mediului si consumul exagerat de energii conventionale necesar pentru construirea si exploatarea cladirilor, iar deseurile organice devin surse de materii prime in realizarea de placi de constructii. 110 de tineri antreprenori din 25 de tari au participat la finala concursul mondial Relay Global citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Femeile din satul Mandra, situat in Tara Fagarasului, tes creatii la mare moda in atelierul 'Mandra Chic'                   Mandra Chic este un atelier sezatoare in cadrul Muzeului de Panze si Povesti din satul Mandra. Un studio de creatie unic, autentic, romanesc, in care se realizeaza un fusion old/new (Un soi de concentrat artistic neaos, croit pe tipar modern).           Femeile de aici redescopera si citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Centrul judetean Arad anunta ca incepand cu data de 19.01.2015 a demarat efectuarea platilor pentru diferenta de sprijin financiar pe componenta Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) si Ajutoare nationale tranzitorii (ANT) pentru cererile de plata pe suprafata depuse in Campania 2014. Incepand cu data de 21.01.2015 banii vor fi virati in conturile fermierilor. Fermierii ale caror cereri de plata sunt supuse verificarilor specifice vor beneficia de sprijin financiar pana cel tarziu la sfarsitul lunii februarie 2015.Daca avansul acordat pana la sfarsitul anului trecut a fost de 69 de euro/ha, diferenta de plata se ridica la 70,38 euro/ha. La acestea se adauga 19,81 de euro/ha din bugetul national care se acorda in sectorul vegetal in cadrul schemei de ajutoare nationale tranzitorii, pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT).Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2014 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342/03 din 1 octombrie 2014. APIA Centrul judetean Arad citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Peste 1.000.000 de litri de vin neconform sau impropriu consumului au fost indisponibilizati de politistii de investigare a criminalitatii economice, in urma unei actiuni pentru verificarea operatiunilor cu vin si produse viti-vinicole desfasurate de Politia Romana. Au fost verificate 16 puncte de lucru, din patru judete, ale unor societati ce desfasoara activitati economice in domeniul vinului.In zilele de 20 si 21 ianuarie a.c., Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a desfasurat o actiune, in judetele Buzau, Bacau, Neamt si Vrancea, pentru prevenirea si descoperirea ilegalitatilor ce se comit in domeniul producerii si comercializarii vinurilor si a produselor viti-vinicole.Ieri, echipele de control au verificat 7 agenti economici, la 16 puncte de lucru ale acestora.In urma controalelor, politistii au indisponibilizat 1.004.800 de litri de vin, dintre care 843.600 de litri de vin alb si 161.200 de vin rosu, care, in urma analizelor, s-a constatat ca este neconform sau impropriu consumului ori comercializarii.Din intreaga cantitate indisponibilizata, 13.289 de pet-uri de un litru si doi litri erau pregatite pentru a fi comercializate populatiei.Activitatile continua si in cursul zilei de astazi, fiind efectuate verificari si cu privire la realitatea si corectitudinea inregistrarilor financiar contabile, citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Windset Farms din Canada este cel mai bun producator de rosii din lume pe anul 2014             In domeniul productiei de rosii, marketing-ului si vanzarilor, in 2014, Windset Farms a fost declarat castigator al Premiului Tomato Inspiration Event 2014, ce se va atribui in fiecare an la intalnirea marilor producatori de rosii ce are loc la Ellington Hotel din Berlin. Peste 200 de reprezentanti horticoli au participat la evenimentul de la Berlin. Printre ei si primii 80 de cultivatorii de tomate din lume. Cinci dintre ei au fost numiti in calitate de cei mai buni producator de rosii din lume in marketing si vanzari, pe 2014: Agricola El Rosal din Mexic, GreenCo din Olanda, Mastronardi Sunset din Canada, Redstar din Olanda si Windset Farms din Canada. In finala celor cinci, titlul a revenit producatorului Windset Farms. Windset Ferme a fost premiat pentru inovatii in ferma si performantele remarcabile in citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca, incepand de astazi, 21.01.2015, a demarat procedurile de efectuare a platii finale pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) – Campania 2014 si va efectua deasemenea incepand de saptamana aceasta, platile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (fostele PNDC) in sector vegetal, pentru cererile depuse in anul 2014. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca, incepand de astazi, 21.01.2015, a demarat procedurile de efectuare a platii finale pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) – Campania 2014.         Plata finala pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata – Campania 2014 Cuantumul SAPS care se va acorda fermierilor in aceasta perioada este de 70.38 euro/hectar, in completarea sumei de 69 euro/ha acordata deja la plata in avans. Precizam ca suma totala ce poate fi acordata de Romania pentru SAPS a fost stabilita prin Hotararea de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Preferinta noastra pentru carnea de la animalele tinere s-a dezvoltat profund in ultimii ani. Azi se consuma carne: de la mielul ce are varsta de 3-10 luni; de la porcul de 6 luni; de la vita de 10-24 luni; si de la pasare cu varsta de 6-10 saptamani.         Specialistul macelar Adam Danforth a oferit un ghid complet pentru sacrificarea animalelor, in care arata ca abordarea actuala este gresita si ca va trebui sa consumam carne de la animale mai in varsta, care prin furajele consumate si efortul muscular depus, dau aroma si un gust deosebit carnii lor. Adam recomanda sa consumam carne de vita de la animalele in varsta de 4-5 ani, crescute pe pasune. Acestea au o carne cu aroma profunda cumparativ cu cele tinere, cu aroma slaba, care sunt ingrasate repede, cu hrana pe baza de porumb, netinand citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Guvernul a stabilit alocarea sumei de 10,8 milioane de lei pentru unele masuri exceptionale de sprijin cu caracter temporar, sectorului producatorilor de fructe si legume. Fondurile sunt destinate acoperirii unei parti din pierderile suferite de sectorul legume/fructe ca urmare a efectelor generate de decizia guvernului rus de a interzice importul de legume si fructe din Uniunea European, deci si din Romania. Astfel, in baza cererilor de plata, producatorii de fructe si legume, precum si organizatiile din acest sector agricol, vor primi sprijin financiar pentru acoperirea unei parti din pierderile suferite in perioada 18 august 2014 — 31 decembrie 2014.Fondurile destinate acordarii sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar provin din Fondul European de Garantare Agricola — FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2015.Asistenta financiara acordata producatorilor romani se incadreaza in conditiile masurilor luate la nivel european prin Regulamentul nr. 932/2014 si Regulamentul 1031/2014 ale Comisiei Europene. Guvernul Romaniei citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Executivul a stabilit suma de 146,85 milioane de lei ca valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor. Din aceasta suma, 44,5 milioane de lei se acorda pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, iar 102,35 milioane lei pentru speciile ovine si caprine. Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern in contextul in care prin HG 1179/2014 a fost instituita o schema de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor. Durata de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si a costurilor aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului este 2015 – 2020, pentru care valoarea maxima este de 881.100 mii lei.Anual se aproba valoarea destinata sprijinirii crescatorilor de animale, cu incadrare in plafonul schemei de ajutor de stat.Pentru un plus de claritate, prin prezenta hotarare se completeaza temeiul definitiei „registrului genealogic”, cu cel al legislatiei nationale in vigoare, avand in vedere ca organizarea si conducerea registrului genealogic, precum si criteriile pentru inscrierea animalelor si structura registrului genealogic, sunt detaliate in legislatia nationala specifica in vigoare.Cererile initiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat, pentru anul 2015, sunt considerate valabil inregistrate incepand cu data citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Durian este considerat a fi Regele Fructelor, si nu mai mira pe nimeni, ca oamenii sunt gata sa calatoreasca in intreaga lume pentru a manca durian proaspat si crud.               Regele Rructelor, ramane un fruct foarte iubit de unii oameni prin gustul sau, absolut unic. Fructul comestibil provene de la arborii din familia Durio, si poate atinge o greutate de pana 3 kg. Acesta este acoperit de o coaja cu tepi sub care se se afla 4-5 miezuri carnoase. Se consuma doar miezul din interior care are consistenta moale si densa, ca o budinca groasa de vanilie. Culoarea variaza de la galben intens pana la rosu, in functie de specie. Are un miros puternic de usturoi, din care cauza foarte multi il resping de la inceput fara sa-l guste. Durianului provine din insula Borneo, si este cultivat in India, Sri Lanka, Florida, Hawaii, Madagascar, Thailanda, Malaezia, Indonezia, etc. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In 2014 preturile medii la produsele agricole fost cu 3,7% sub nivelul mediu din 2013, potrivit Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).               Cea mai mare scadere de preturi medii anuale, de 12,5%, s-a înregistrat la categoria cerealelor, in timp ce carnea a fost singura categorie de produse agroalimentare care s-a scumpit în 2014 cu 8,1%. Totusi, in decembrie 2014 pretul cerealelor a crescut usor fata de luna anterioara, cu 0,4%. Pe fondul ingrijorarilor privind posibilitatea introducerii unor restrictii la export de catre Rusia, preturile graului au fost mai volatile pe pietele internationale. Cu toate acestea, evolutia lunara a preturilor pe toate categoriile de alimente a avut tendinta de scadere in decembrie 2014, preturile coborand cu 1,7% fata de luna noiembrie. SURSA: Brutarul.ro   citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In 2014 preturile medii la produsele agricole fost cu 3,7% sub nivelul mediu din 2013, potrivit Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO).               Cea mai mare scadere de preturi medii anuale, de 12,5%, s-a înregistrat la categoria cerealelor, in timp ce carnea a fost singura categorie de produse agroalimentare care s-a scumpit în 2014 cu 8,1%. Totusi, in decembrie 2014 pretul cerealelor a crescut usor fata de luna anterioara, cu 0,4%. Pe fondul ingrijorarilor privind posibilitatea introducerii unor restrictii la export de catre Rusia, preturile graului au fost mai volatile pe pietele internationale. Cu toate acestea, evolutia lunara a preturilor pe toate categoriile de alimente a avut tendinta de scadere in decembrie 2014, preturile coborand cu 1,7% fata de luna noiembrie. SURSA: Brutarul.ro   citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Durian este considerat a fi Regele Fructelor, si nu mai mira pe nimeni, ca oamenii sunt gata sa calatoreasca in intreaga lume pentru a manca durian proaspat si crud.               Regele Rructelor, ramane un fruct foarte iubit de unii oameni prin gustul sau, absolut unic. Fructul comestibil provene de la arborii din familia Durio, si poate atinge o greutate de pana 3 kg. Acesta este acoperit de o coaja cu tepi sub care se se afla 4-5 miezuri carnoase. Se consuma doar miezul din interior care are consistenta moale si densa, ca o budinca groasa de vanilie. Culoarea variaza de la galben intens pana la rosu, in functie de specie. Are un miros puternic de usturoi, din care cauza foarte multi il resping de la inceput fara sa-l guste. Durianului provine din insula Borneo, si este cultivat in India, Sri Lanka, Florida, Hawaii, Madagascar, Thailanda, Malaezia, Indonezia, etc. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Peste 1.000.000 de litri de vin neconform sau impropriu consumului au fost indisponibilizati de politistii de investigare a criminalitatii economice, in urma unei actiuni pentru verificarea operatiunilor cu vin si produse viti-vinicole desfasurate de Politia Romana. Au fost verificate 16 puncte de lucru, din patru judete, ale unor societati ce desfasoara activitati economice in domeniul vinului.In zilele de 20 si 21 ianuarie a.c., Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a desfasurat o actiune, in judetele Buzau, Bacau, Neamt si Vrancea, pentru prevenirea si descoperirea ilegalitatilor ce se comit in domeniul producerii si comercializarii vinurilor si a produselor viti-vinicole.Ieri, echipele de control au verificat 7 agenti economici, la 16 puncte de lucru ale acestora.In urma controalelor, politistii au indisponibilizat 1.004.800 de litri de vin, dintre care 843.600 de litri de vin alb si 161.200 de vin rosu, care, in urma analizelor, s-a constatat ca este neconform sau impropriu consumului ori comercializarii.Din intreaga cantitate indisponibilizata, 13.289 de pet-uri de un litru si doi litri erau pregatite pentru a fi comercializate populatiei.Activitatile continua si in cursul zilei de astazi, fiind efectuate verificari si cu privire la realitatea si corectitudinea inregistrarilor financiar contabile, citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Guvernul a stabilit alocarea sumei de 10,8 milioane de lei pentru unele masuri exceptionale de sprijin cu caracter temporar, sectorului producatorilor de fructe si legume. Fondurile sunt destinate acoperirii unei parti din pierderile suferite de sectorul legume/fructe ca urmare a efectelor generate de decizia guvernului rus de a interzice importul de legume si fructe din Uniunea European, deci si din Romania. Astfel, in baza cererilor de plata, producatorii de fructe si legume, precum si organizatiile din acest sector agricol, vor primi sprijin financiar pentru acoperirea unei parti din pierderile suferite in perioada 18 august 2014 — 31 decembrie 2014.Fondurile destinate acordarii sprijinului financiar exceptional cu caracter temporar provin din Fondul European de Garantare Agricola — FEGA, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2015.Asistenta financiara acordata producatorilor romani se incadreaza in conditiile masurilor luate la nivel european prin Regulamentul nr. 932/2014 si Regulamentul 1031/2014 ale Comisiei Europene. Guvernul Romaniei citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Executivul a stabilit suma de 146,85 milioane de lei ca valoarea totala maxima a schemei de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor. Din aceasta suma, 44,5 milioane de lei se acorda pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, iar 102,35 milioane lei pentru speciile ovine si caprine. Acest sprijin financiar a fost aprobat de Guvern in contextul in care prin HG 1179/2014 a fost instituita o schema de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor. Durata de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si mentinerii registrului genealogic, precum si a costurilor aferente testelor pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al septelului este 2015 – 2020, pentru care valoarea maxima este de 881.100 mii lei.Anual se aproba valoarea destinata sprijinirii crescatorilor de animale, cu incadrare in plafonul schemei de ajutor de stat.Pentru un plus de claritate, prin prezenta hotarare se completeaza temeiul definitiei „registrului genealogic”, cu cel al legislatiei nationale in vigoare, avand in vedere ca organizarea si conducerea registrului genealogic, precum si criteriile pentru inscrierea animalelor si structura registrului genealogic, sunt detaliate in legislatia nationala specifica in vigoare.Cererile initiale anuale de solicitare a ajutoarelor de stat, pentru anul 2015, sunt considerate valabil inregistrate incepand cu data citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Preferinta noastra pentru carnea de la animalele tinere s-a dezvoltat profund in ultimii ani. Azi se consuma carne de la miei de 3-10 luni, porci de 6 luni, vite de 10-24 luni si pasari de 6-10 saptamani.           Specialistul macelar Adam Danforth, a oferit un ghid complet pentru sacrificare animalelor, in care arata ca abordarea actuala este gresita si ca va trebui sa consumam carne de la animale mai in varsta care prin hrana consumata si efortul muscular depus dau aroma si un gust deosebit carnii lor. Adam ne recomanda sa consumam carne de vita de la animalele in varsta de 4-5 ani care consuma iarba si care au o carne cu aroma profunda si nu de la cele tinere cu aroma slaba, care sunt ingrasate repede cu hrana pe baza de porumb, indiferent de faptul ca stomacul lor nu este conceput pentru a digera o astfel de cereala citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca, incepand de astazi, 21.01.2014, a demarat procedurile de efectuare a platii finale pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) – Campania 2014 si va efectua deasemenea incepand de saptamana aceasta, platile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii (fostele PNDC) in sector vegetal, pentru cererile depuse in anul 2014. Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza ca, incepand de astazi, 21.01.2014, a demarat procedurile de efectuare a platii finale pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata (SAPS) – Campania 2014.         Plata finala pentru Schema de Plata Unica pe Suprafata – Campania 2014 Cuantumul SAPS care se va acorda fermierilor in aceasta perioada este de 70.38 euro/hectar, in completarea sumei de 69 euro/ha acordata deja la plata in avans. Precizam ca suma totala ce poate fi acordata de Romania pentru SAPS a fost stabilita prin Hotararea de Guvern nr. 863/2014, privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, platilor separate pentru zahar si platilor specifice pentru citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Windset Farms din Canada este cel mai bun producator de rosii din lume pe anul 2014             In domeniul productiei de rosii, marketing-ului si vanzarilor, in 2014, Windset Farms a fost declarat castigator al Premiului Tomato Inspiration Event 2014, ce se va atribui in fiecare an la intalnirea marilor producatori de rosii ce are loc la Ellington Hotel din Berlin. Peste 200 de reprezentanti horticoli au participat la evenimentul de la Berlin. Printre ei si primii 80 de cultivatorii de tomate din lume. Cinci dintre ei au fost numiti in calitate de cei mai buni producator de rosii din lume in marketing si vanzari, pe 2014: Agricola El Rosal din Mexic, GreenCo din Olanda, Mastronardi Sunset din Canada, Redstar din Olanda si Windset Farms din Canada. In finala celor cinci, titlul a revenit producatorului Windset Farms. Windset Ferme a fost premiat pentru inovatii in ferma si performantele remarcabile in citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura Centrul judetean Arad anunta ca incepand cu data de 19.01.2015 a demarat efectuarea platilor pentru diferenta de sprijin financiar pe componenta Schema de plata unica pe suprafata (SAPS) si Ajutoare nationale tranzitorii (ANT) pentru cererile de plata pe suprafata depuse in Campania 2014. Incepand cu data de 21.01.2015 banii vor fi virati in conturile fermierilor. Fermierii ale caror cereri de plata sunt supuse verificarilor specifice vor beneficia de sprijin financiar pana cel tarziu la sfarsitul lunii februarie 2015.Daca avansul acordat pana la sfarsitul anului trecut a fost de 69 de euro/ha, diferenta de plata se ridica la 70,38 euro/ha. La acestea se adauga 19,81 de euro/ha din bugetul national care se acorda in sectorul vegetal in cadrul schemei de ajutoare nationale tranzitorii, pentru culturile amplasate pe teren arabil (ANT).Platile se fac in lei, la cursul de schimb de 4,4102 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrala Europeana in data de 30 septembrie 2014 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 342/03 din 1 octombrie 2014. APIA Centrul judetean Arad citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Femeile din satul Mandra, situat in Tara Fagarasului tes creatiile la mare moda in atelierul 'Mandra Chic'                 Mandra Chic este un atelier sezatoare in cadrul Muzeului de Panze si Povesti din satul Mandra. Un studio de creatie unic, autentic, romanesc, in care se realizeaza un fusion old/new (Un soi de concentrat artistic neaos, croit pe tipar modern).         Femeile de aici redescopera si pretuiesc panza autentica, pe care o recreeaza, o dichisesc, o promoveaza si o ridica la rang citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Ecologia devine un stil de viata, care presupune grija pentru mediul in care traim si pentru viitorul copiilor nostri.             De la colectarea selectiva a deseurilor, fiecare dintre noi poate contribui pentru o calitate mai buna a vieti. Mare parte din energie este salvata, daca constructiile sunt eco-friendly, realizate din materiale reciclate, de calitate, care izoleaza bine termic si asigura confort in interior, indiferent de temperaturile de afara. Constructiile ecologice au fost produse sub conceptul de arhitectura eco si au devenit o necesitate datorita crizei petrolului din anii 70 cand au aparut serioase probleme privind poluarea mediului si consumul exagerat de energii conventionale necesar pentru construirea si exploatarea cladirilor, iar deseurile organice devin surse de materii prime in realizarea de placi de constructii. 110 de tineri antreprenori din 25 de tari au participat la finala concursul mondial Relay Global citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua

Consumul de salata verde - 19 ian 2015

S-a stabilit cert ca salata verde stimuleaza procesele metabolice si constituie un aliment de improspatare, de revigorare si de curatire a organismului.         Cantitatea de salata verde consumata zilnic trebuie sa fie de minimum 150 grame, pe stomacul gol, inainte de fiecare masa. Salata trebuie asezonata numai cu ingrediente naturale: ulei de masline presat la rece, otet natural de mere sau suc de lamaie proaspat stors, sare putina. Ideal este sa consumam salata la maximum un sfert de ora de la preparare, pentru ca altfel principiile sale active se deterioreaza. Nu trebuie sa se consume in paralel alimente care sa ne impovareze organismul cu toxine, cum ar fi carnea, prajelile, produsele de patiserie ori cu aditivi sintetici. Ele pot fi inlocuite cu orez integral, paste fainoase, fulgi de ovaz, de grau sau de porumb. Salata, daca este consumata cate 500 g pe zi, portionate inaintea meselor si dupa desert, duce la scaderea simtitoare a obezitatii. Scaderea in greutate este palpabila, verificata cu cantarul, dupa numai o saptamana de regim. Exista, totusi, si citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
La editia din anul 2015 a Expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche), care va avea loc la Berlin, Germania, in perioada 16 25 ianuarie 2015, Romania va dispune de un spatiu de prezentare al potentialului sectorului agricol romanesc printr-o gama larga de produse, pe o suprafata de 327 metri patrati. Intre produsele ce vor fi expuse amintim branzeturi, produse procesate din carne, vinuri, palinca, uleiuri, gemuri, zacusca, produse de patiserie, toate impletite cu traditii si obiceiuri romanesti. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, si secretarul de stat Daniel Dumitru Botanoiu vor participa la deschiderea oficiala a celei de a 80-a editii a Expozitiei, precum si la intalniri la nivel inalt organizate cu aceasta ocazie. Totodata, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ambasada Romaniei la Berlin vor organiza o intalnire cu reprezentantii unui important lant de hypermarketuri din Germania in vederea facilitarii contactului cu asociatiile, producatorii si companiile din domeniul agricol din Romania interesate de a patrunde pe piata germana. Aceasta intalnire se inscrie in cadrul actiunilor intreprinse de MADR pentru stimularea relationarii dintre marile lanturi de magazine si producatorii romani.In cadrul Expozitiei internationale „Saptamana Verde” se va organiza Summit-ul ministrilor agriculturii, intrunire ajunsa la a saptea editie, precum si alte manifestari ce vor avea loc cu aceasta ocazie. Tema din acest citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Noua legislatie care permite statelor membre sa restrictioneze sau sa interzica deplin culturile care contin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar daca acest lucru este permis la nivel UE, a fost votata marti. Propunerea legislativa, agreata informal de Parlament si Consiliu in decembrie, fusese pusa pe agenda initial in 2010, dar a fost deblocata abia patru ani mai târziu, din cauza dezacordului dintre statele membre care favorizeaza OMG si cele care se opun.   "Acest acord va oferi mai multa flexibilitate pentru statele membre care vor sa restrictioneze cultivarea OMG pe teritoriul lor. Va reprezenta un punct de referinta intr-o dezbatere care este departe de a fi incheiata intre pozitiile pro si contra OMG", a spus Frédérique Ries (ALDE, BE) raportorul in Parlament."In ceea ce priveste viitorul, am incredere in promisiunea Presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a intari procesul democratic privind OMG in Europa si de a se asigura ca cercetarea este cu adevarat independenta", a mai spus ea.Acordul negociat cu ministrii UE a fost adoptat cu 480 de voturi la 159 si 58 de abtineri. Evaluarea si managementul riscului Noile reguli vor permite statelor membre sa interzica OMG din motive de protectie citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a formulat o serie de recomandari in urma controalelor ex-post realizate la formele asociative care au accesat Programul National Apicol si la furnizorii acestora.           Pentru ca activitatea formelor asociative care solicita sprijin financiar prin Programul National Apicol sa se desfasoare intr-un cadru unitar, va rugam sa aveti in vedere urmatoarele recomandari: Completarea la zi a registrelor formelor asociative prin implementarea, acolo unde este cazul, a recomandarilor formulate de cenzor, in Raportul privind gestiunea, in evidentele contabile, intocmirea bilantului contabil si a contului de profit si pierdere pana la 31 decembrie a fiecarui an; Actualizarea registrelor sedintelor adunarii generale si a sedintelor consiliului de administratie, acolo unde este cazul, prin consemnarea sub forma de procese verbale a desfasurarii acestora, cu precizarea locului de desfasurare, datei, ordinii de zi, numarul de participanti, rezultatul votului, etc., conform prevederilor statutare si legale; Optimizarea modului de organizare si desfasurare a adunarilor generale, acolo unde este cazul si consolidarea rolului acestora ca factor de decizie in activitatea formei asociative; Initierea masurilor citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Exista multe monumente semnificative in Moscova, dar unul mai special este intitulat "Compasiune", si este instalat in statia de metrou Mendeleevskaya.             Dupa cum este inscriptionat pe piedestal, monumentul este dedicat tratamentului uman al animalelor fara stapan, si are o istorie trista. In 2001, in acest loc, o femeie in varsta de 22 de ani, Iulia Romanova, de profesie top-model, cu o mare cruzime, a ucis un caine vagabond cu un cutit de bucatarie, pe motiv ca i s-a parut ca latra agresiv la terrier-ul ei. Cainele traia la statia Mendeleevskaya de mai multi ani, fiind adoptat de lucratorii statiei respective si numit Malchik (baietel in limba rusa).     Femeia a fost arestat si a urmat citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Luni, 2 februarie 2015, orele 18.00, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va avea loc expozitia intitulata „Masti si costume traditionale de sarbatoare din Transilvania” organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia in colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei si Asociatia Culturala Zestrea. In acceptiune contemporana curenta, Transilvania, regiune situata in nord-vestul Romaniei, cuprinde atat spatiul intracarpatic al Transilvaniei medievale, cat si Maramuresul, Crisana si Banatul, tinuturi impreuna cu care alcatuieste, sub aspectul culturii rurale, o arie relativ unitara. Dimensiunea interculturala defineste fundamental aceasta arie, in care elemente culturale mediteraneene, est-europeene si vest-europeene au coexistat. O parte din aceste elemente au fost amalgamate in creuzetul unei existente cotidiene comune, altele fiind delimitate constient, printr-un demers identitar tintit. Portul popular, functional in Transilvania pana la jumatatea secolului al XX-lea, a ilustrat in cel mai inalt grad identitatile etnice si zonale din diferitele arii culturale transilvanene, caracterizate printr-un anumit specific istoric si economico-social. Elemente ale costumului traditional sunt integrate si in vestimentatia de mascare, caracteristica obiceiurilor de iarna, prezente la toate etniile transilvanene, obiceiuri grupate la Craciun si Anul Nou in mediul romanesc si la asa numitul Farsang – sarbatorit cu precadere de catre comunitatile maghiare si sasesti. Puternicul substrat citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In vederea aplicarii cotei reduse de TVA de 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive, Guvernul a aprobat Hotararea pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu scopul de a corela legislatia fiscala referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA, cu legislatia specifica in domeniul turismului. Urmare a modului in care este definita notiunea de cazare in legislatia specifica din domeniul turismului, cota redusa de TVA de 9% se aplica cazarii, dar si serviciilor accesorii cazarii, vandute sau oferite spre vanzare la pretul inclusiv al pachetului turistic, precum pranz, cina, gustari intre mese, alte servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistica.Impactul bugetar estimat pentru aplicarea acestor masuri in 2015 este de 100 de milioane de lei.Reducerea TVA de la 24% la 9% pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completa/all-inclusive a fost negociata cu reprezentantii FMI in cadrul consultarilor care au avut loc in luna decembrie 2014.Informatii de background: In prezent, cota redusa de TVA de 9% se aplica doar pentru cazarea simpla sau cu mic dejun, in situatia in care costul micului dejun este inclus in pretul de cazare, fara a se defalca separat. Guvernul citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Pomelo este cel mai mare fruct citric (Citrus maxima sau Citrus grandis) avand o lungime de pana la 20 cm si o greutate cuprinsa intre 1 si 8 kg.           Coaja are o culoare galben verzuie, iar pulpa in interior seamana cu cea a grapefruitului alb cu deosebirea ca este mai putin zemoasa, dar mult mai aromata. Pomelo, prin continutul sau de vitamine, ajuta la prevenirea unor imbolnaviri, dar poate fi folosit si ca remediu in tratarea diferselor afectiuni de care suferim. Pomelo este foarte bogat în vitamina C (o jumatate de fruct contine 2/3 din necesarul zilnic), vitamina P, B3, B5, biotina, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu si alte minerale. Se recomanda consumul sau zilnic, fie ca desert, fie ca mic dejun. Beneficiile consumului de Pomelo sunt urmatoarele: stimuleaza sistemul citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Grupul de Actiune Locala Ecoleg Olt Inferior, proiect finantat prin Axa IV LEADER a PNDR, anunta lansarea apelului de selectie in perioada 16 ianuarie – 26 ianuarie 2015, pentru Masura 411-121- Modernizarea exploatatiilor agricole si pentru Masura 413-322 Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii culturale. Grupul de Actiune Locala Ecoleg Olt Inferior, proiect finantat prin Axa IV LEADER a PNDR, anunta lansarea apelului de selectie in perioada 16 ianuarie – 26 ianuarie 2015, pentru urmatoarele masuri aferente Strategiei de Dezvoltare Locala:   • Masura 411-121*- Modernizarea exploatatiilor agricole;  • Masura 413-322** Renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii culturale. * pentru Masura 411 – 121 va fi folosita Cererea de finantare Versiunea 6 din mai 2014 si versiunea nr. 11 a Ghidului Solicitantului, se va depune prin metoda clasica, nu online.** actiunile eligibile sunt cele prevazute in Planul de Dezvolare Locala si nu sunt acceptate alte tipuri de actiuni decat cele care sunt precizate in PDL pe baza caruia GAL Ecoleg Olt Inferior a citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Think Food este o platforma nou lansata de evenimente si informatii despre hrana si valentele acesteia: sanatate si nutritie, cultura si traditie, istorie si antropologie, viitor si digitalizare, mediu si economie. Pentru prima data in Romania, peste 30 de speakeri se reunesc pentru a oferi o perspectiva actuala asupra alimentatiei, intr-o serie de evenimente organizate sub umbrela , de catre Point Public Affairs, agentia de comunicare strategica si public affairs din GMP Group. Evenimentul are loc pe 28-29 ianuarie, la Impact Hub Bucuresti. „Think Food isi propune sa ne ajute sa intelegem cum se raporteaza romanii la hrana si aduce in atentie teme asupra carora e bine sa meditam: in ce masura ne determina alimentatia viitorul, de ce trebuie sa tina cont companiile din aceasta industrie, care sunt efectele asupra sanatatii, cum comunicam cu un consumator care are asteptari. Va invitam la un ospat de idei ca sa descoperim impreuna ce gandesc romanii, cat de constienti si cat de exigenti sunt”, spune Liliana Munteanu, initiatorul proiectului si Head of Point Connections, business unit in cadrul Point Public Affairs. Programul si invitatii celor doua zile de conferinte Miercuri, 28 ianuarie – Think Food Industry In prima zi a evenimentului, asociatii profesionale si companii citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Comisia Europeana invita partile interesate sa isi prezinte observatiile cu privire la noul proiect de orientari privind vanzarea in comun de ulei de masline, carne de vita, carne de manzat si culturi arabile. Dupa reforma politicii agricole a UE, noi norme antitrust specifice se aplica vanzarii de ulei de masline, carne de vita, carne de manzat (animale vii) si culturi arabile. In special, noile norme permit producatorilor sa comercializeze in comun aceste produse daca sunt indeplinite anumite conditii, intre care aceea ca prin cooperarea lor sa creasca in mod semnificativ eficienta. Orientarile Comisiei vor contribui la garantarea faptului ca punerea in aplicare a reformei PAC imbunatateste functionarea lantului de aprovizionare cu alimente si asigura in mod eficace concurenta si inovarea pe pietele produselor agricole. Raspunsurile la consultarea publica pot fi transmise pana la 5 mai 2015. In lumina observatiilor primite, Comisia isi va revizui propunerea in vederea adoptarii orientarilor finale pana la sfarsitul anului 2015.La 1 ianuarie 2014, a intrat in vigoare noua politica agricola a UE (PAC) (a se vedea, de asemenea, ), care include un regim specific al concurentei pentru anumite produse agricole. In special, reforma permite producatorilor sa comercializeze in comun ulei de masline, carne de vita si manzat (animale vii) si culturi arabile, prin intermediul organizatiilor de producatori sau a asociatiilor de citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
O etapa prioritara in tehnologia de crestere a ovinelor o constituie activitarea de reproductie (monta si obtinerea de miei prin fatari in campanii organizate) care asigura venituri importante prin vanzarea de miei vii, carne de miel, precum si cresterea efectivului, sau inlocuirea animalelor reformate sau moarte. Campania de fatari la ovine se desfasoara, in sistemul traditional, in perioada februarie – martie, in functie de data introducerii berbecilor reproducatori in turmele cu oile stabilite pentru reproductie.     Pentru ca aceasta activitate sa se desfasoare in conditii optime si sa nu fie afectata starea de sanatate a oilor mame sau a mieilor, crescatorii de ovine vor asigura, indiferent de dimensiunea efectivului, urmatoarele: Identificarea si inregistrarea in Baza Nationala de Date a ovinelor din exploatatie si a mieilor nou nascuti. Asigurarea cu personal corespunzator din punct de vedere numeric si al cunostintelor de bunastare, inclusiv in manipularea oilor, a mieilor, ulterior la mulgerea oilor, tehnici de dezinfectare si tundere. Adapostirea ovinelor in spatii corespunzatoare speciei si categoriei de varsta, care sa asigure in principal densitatea si zooigiena la parametrii normali (asternut curat, spatii dezinfectate si varuite). Suprafata totala de adapostire pentru toate animalele citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Excedent de jumatate de miliard de euro in comertul cu produse agroalimentare dupa primele 10 luni din anul 2014. Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie-octombrie 2014 au insumat 4.488,9 mil. euro. Graul, tigarile, porumbul si semintele de floarea-soarelui, patru produse cu cele mai mari ponderi in total exporturi, au contribuit la obtinerea a peste jumatate din veniturile incasate. Excedentul comercial al schimburilor Romaniei de produse agroalimentare din primele zece luni ale anului 2014 a fost de 496,5 mil. euro, mai mare cu 314,5 mil. euro fata de aceeasi perioada din 2013, cand surplusul balantei a atins valoarea de 182.0 mil. euro.Exporturile de produse agroalimentare din perioada ianuarie-octombrie 2014 au insumat 4.488,9 mil. euro, cu 397,0 mil. euro mai mult fata de perioada corespunzatoare din 2013 (+9,7%), in timp ce importurile, totalizand 3.992,4 mil. euro, au crescut usor (+2,1%), depasind cu 82,5 mil. euro valoarea inregistrata in primele zece luni din 2013. Graul, tigarile, porumbul si semintele de floarea-soarelui, patru produse cu cele mai mari ponderi in total exporturi, au contribuit la obtinerea a peste jumatate din veniturile incasate.Nivelul record al excedentului comercial s-a datorat in cea mai mare masura exporturilor de tigari si seminte de rapita, citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Pentru a obtine culturi legumicole de calitate, in primul rand trebuie sa pornim cu un start bun, acest start bun fiind reprezentat de niste rasaduri de o calitate superioara. Pe langa asigurarea conditiilor de mediu optime si protectia fitosanitara a tinerelor plantute impotriva bolilor si daunatorilor, producatorii de legume trebuie sa aiba in vedere si aprovizionarea suficienta cu substante nutritive a plantelor. Tinand cont ca o mare parte dintre rasaduri se produc in substraturi profesionale – turba – ce contine o cantitate limitata de ingrasaminte, nu trebuie neglijata fertilizarea, in special la culturile la care durata producerii rasadului este mai mare. O situatia speciala dintre substantele nutritive o prezinta fosforul, pentru ca la temperaturi mai scazute, nu este disponibil plantelor. Aceasta lipsa a fosforului apare de multe ori dupa transplantare, tocmai intr-un moment in care tinerele plantute au foarte mare nevoie de el, deoarece fosforul are un rol important in dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. In general, nu trebuie asteptata aparitia simptomelor de carenta vizuale, deoarece in acel moment plantele deja sufera de absenta acelui tip de hrana. Trebuie actionat si pe baza experientelor anterioare. Carenta de fosfor se manifesta prin intarzierea cresterii, ramificare redusa, sistemul radicular slab dezvoltat si coacere intarziata. Plantele afectate de carenta in fosfor prezinta o pigmentare (antocian) citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Doua dintre sectoarele de top, ale statului Carolina de Sud (SUA), sunt combinate intr-unul pentru ai ajuta pe fermierii locali in obtinerea de venituri suplimentare.             Consumatorul american de azi vrea o experienta in ferma, iar acest lucru I-a uimit pe reprezentatntii Departamentul de agricultura din Carolina de Sud. Acestia au observat, recent, un aflux de oamenii obisnuiti care vor sa experimenteze viata la tara.       Agricultorii din intreaga zona au invatat cum sa-si creasca veniturile din turism in fermele lor, prin organizarea de evenimente de sezon si pe tot parcursul anului. Evenimentele precum culesul de dovleac si capsuni, calarie, vizitarea animalelor, si plimbarile cu tractorul sunt activitatile pe care specialistii le-au citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Valorificarea productiei de carne la suine se realizeaza dupa sacrificarea animalelor. Se recomanda sacrificarea animalelor in abatoare specializate atat din considerente sanitar-veterinare cat si datorita existentei unui flux tehnologic si la un nivel superior de rentabilitate a productiei suinelor. In tara noastra sa practica si sacrificarea in gospodariile individuale insa si in acest caz se recomanda respectarea normelor sanitar-veterinare.     Sacrificarea porcinelor cuprinde o serie de manopere ce se fac dupa o anumita schema tehnologica in functie de instalatiile existente, de destinatia carcasei si posibilitatile de valorificare ale subproduselor. In linii mari, sacrificarea consta in suprimarea vietii animalului care se face prin urmatoarele operatii: Asomarea Asomarea este operatia tehnologica prin care se scoate din functie sistemul nervos central care dirijeaza senzatia de durere fizica, precum si instinctul de aparare (sistemul nervos al vietii de relatie), fiind pastrat sistemul nervos al vietii vegetative centrii nervosi ai aparatelor circulator si respirator ce asigura evacuarea sangelui din organism.Aceasta operatie tehnologica se executa in scopul unei abordari mai usoare la sangerare, pentru ca animalul sa se zbata mai putin la sangerare (ceea ce diminueaza efectele negative asupra calitatii finale a musculaturii) si pentru a respecta legislatia de protectia animalelor. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Cu ocazia deschiderii celei de-a 80-a editii a Expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ambasada Romaniei la Berlin au organizat o intalnire cu reprezentantii lanturilor de magazine din Germania pentru a extinde accesul producatorilor romani din sectorul agroalimentar pe piata germana. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, impreuna cu secretarul de stat, Daniel Dumitru Botanoiu, au participat in data de 16 ianuarie 2015 la deschiderea celei de-a 80-a editii a Expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche), targ international de alimentatie si agricultura, care se desfasoara in fiecare an la Berlin, Germania.Cei doi oficiali au vizitat standul Romaniei, unde sunt expuse produse precum branzeturi, produse procesate din carne, vinuri, palinca, uleiuri, gemuri, zacusca, produse de patiserie. Fata de anul 2014, cand pavilionul national a fost organizat pe o suprafata de 266 metri patrati, anul acesta suprafata de expunere dedicata producatorilor romani din sectorul agroalimentar romanesc este mai mare, respectiv 327 metri patrati. Totodata, si numarul operatorilor prezenti la Saptamana Verde a crescut de la 22 de expozanti in 2014, la peste 30 in 2015.Cu acest prilej, Daniel Constantin a vorbit despre strategia de promovare a produselor agroalimentare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, amintind si faptul ca Romania inregistreaza, pentru al doilea an consecutiv in citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Ventilatia reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in cresterea broilerilor. Rata de crestere rapida, combinata cu tendinta de a repartiza mai multi pui pe metru patrat, precum si cresterea puilor in vederea ajungerii la greutati cat mai mari, fac ca ventilatia sa fie si mai importanta. Ventilatia halelor de pasari in sistem intensiv serveste la:   • Eliminarea excesului de caldura si umiditate;   • Asigurarea oxigenului si eliminarea mirosului urat si a gazelor;   • Reducerea prafului si improspatarea aerului;   • Posibilitatea de a creste pasarile in regim de lumina controlat;   • Cresterea capacitatii halelor in conditii optime de confort;   • Prelungirea timpului de viata al utilajelor.     Recomandari de ventilatie Sunt recomandate trei tipuri de ventilatie: cu presiune negativa (admisie libera si exhaustare fortata) care asigura o ventilatie localizata, un sistem de ventilatie tip tunel (ambele pentru ventilatia citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua

Cultura de marar - 19 ian 2015

Cultura de marar se seamna prin imprastiere sau in randuri dese. Culturile de marar care se infinteaza in sere, in luna decembrie sau ianuarie se seamana obligatoriu la distanta de 12-15 cm, folosindu-se o cantitate de 8 grame de seminte/mp. Dupa infiintarea culturii se face o udare cu o cantitate suficienta de apa pentru umezirea corespunzatoare a stratului de sol, asigurandu-se astfel o rasarire uniforma.Afanarea solului se face printre randuri cu unelete adecvate.Plivitul buruienilor se va executa cand buruienile sunt mici pentru ca sa nu fie dezradacinate plantele de marar.Mararul este ceva mai pretentiosa la caldura, temperatura optima pentru crestere fiind 10-18  grade C. Fiind sensibil la frig, temperatura nu trebuie sa coboare sub 1 grad C, situatie care poate sa apara la culturile din solar.Cerintele fata de lumina sunt medii si astfel se poate cultiva in cultura pura sau asociata.Aprovizionarea solului cu apa se va face moderat, evitand excesul de apa la nivelul solului, care poate favoriza aparitia agentilor patogeni specifici pentru coletul plantelor.Fertilizarea solului se va face cu norme medii de ingrasaminte chimice.Sunt avantajate solurile cu textura usoara, bine afanate, pe care nu balteste apa dupa udare, cu ferilitate moderata.Pot sa apara boli precum fainarea, fuzarioza si nematozii (Meloidogyne hapla). citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In cadrul actiunilor de prevenire a bolilor la albine un rol important, pe langa actiuniile specifice pentru fiecare boala, il detine masurile de profilaxie generala, din care pentru perioada de iernat, recomandam urmatoarele: Apicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui.Produsele de baza obtinute de la albine, miere, ceara, laptisor de matca, polen, venin de albine, apilarnil, propolis sau pastura, sau combinate si prezentate sub forma de lotiuni sau creme, sunt din ce in ce mai mult solicitate pe piata nationala sau la export, Romania reprezentand in acest domeniu, cca 2% din totalul mondial si cca 9-10 din productia Europei, comform uuor date statistice publicate.Efectele terapeutice si energovitalizante ale produselor apicole (1kg. de miere este echivalentul a 3 l. de lapte, 50 de oua, 12 kg. de carne, sau 30 de banane), justifica orientarea tot mai puternica a cumparatorilor, indiferent de varsta, spre astfel de produse.Apicultura este sprijinita financiar de Guvernul Roman, citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In cadrul actiunilor de prevenire a bolilor la albine un rol important, pe langa actiuniile specifice pentru fiecare boala, il detine masurile de profilaxie generala, din care pentru perioada de iernat, recomandam urmatoarele: Apicultura, in Romania, este o afacere cat se poate de viabila, fiind favorizata de o clima blanda si de o natura darnica, ce dainuie din martie pana in octombrie, respectiv, plante melifere variate, paduri intinse de tei si salcami, suprafete mari cultivate cu pomi fructiferi si floarea soarelui.Produsele de baza obtinute de la albine, miere, ceara, laptisor de matca, polen, venin de albine, apilarnil, propolis sau pastura, sau combinate si prezentate sub forma de lotiuni sau creme, sunt din ce in ce mai mult solicitate pe piata nationala sau la export, Romania reprezentand in acest domeniu, cca 2% din totalul mondial si cca 9-10 din productia Europei, comform uuor date statistice publicate.Efectele terapeutice si energovitalizante ale produselor apicole (1kg. de miere este echivalentul a 3 l. de lapte, 50 de oua, 12 kg. de carne, sau 30 de banane), justifica orientarea tot mai puternica a cumparatorilor, indiferent de varsta, spre astfel de produse.Apicultura este sprijinita financiar de Guvernul Roman, citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua

Cultura de marar - 19 ian 2015

Cultura de marar se seamna prin imprastiere sau in randuri dese. Culturile de marar care se infinteaza in sere, in luna decembrie sau ianuarie se seamana obligatoriu la distanta de 12-15 cm, folosindu-se o cantitate de 8 grame de seminte/mp. Dupa infiintarea culturii se face o udare cu o cantitate suficienta de apa pentru umezirea corespunzatoare a stratului de sol, asigurandu-se astfel o rasarire uniforma.Afanarea solului se face printre randuri cu unelete adecvate.Plivitul buruienilor se va executa cand buruienile sunt mici pentru ca sa nu fie dezradacinate plantele de marar.Mararul este ceva mai pretentiosa la caldura, temperatura optima pentru crestere fiind 10-18  grade C. Fiind sensibil la frig, temperatura nu trebuie sa coboare sub 1 grad C, situatie care poate sa apara la culturile din solar.Cerintele fata de lumina sunt medii si astfel se poate cultiva in cultura pura sau asociata.Aprovizionarea solului cu apa se va face moderat, evitand excesul de apa la nivelul solului, care poate favoriza aparitia agentilor patogeni specifici pentru coletul plantelor.Fertilizarea solului se va face cu norme medii de ingrasaminte chimice.Sunt avantajate solurile cu textura usoara, bine afanate, pe care nu balteste apa dupa udare, cu ferilitate moderata.Pot sa apara boli precum fainarea, fuzarioza si nematozii (Meloidogyne hapla). citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Ventilatia reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in cresterea broilerilor. Rata de crestere rapida, combinata cu tendinta de a repartiza mai multi pui pe metru patrat, precum si cresterea puilor in vederea ajungerii la greutati cat mai mari, fac ca ventilatia sa fie si mai importanta. Ventilatia halelor de pasari in sistem intensiv serveste la:   • Eliminarea excesului de caldura si umiditate;   • Asigurarea oxigenului si eliminarea mirosului urat si a gazelor;   • Reducerea prafului si improspatarea aerului;   • Posibilitatea de a creste pasarile in regim de lumina controlat;   • Cresterea capacitatii halelor in conditii optime de confort;   • Prelungirea timpului de viata al utilajelor.     Recomandari de ventilatie Sunt recomandate trei tipuri de ventilatie: cu presiune negativa (admisie libera si exhaustare fortata) care asigura o ventilatie localizata, un sistem de ventilatie tip tunel (ambele pentru ventilatia citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Valorificarea productiei de carne la suine se realizeaza dupa sacrificarea animalelor. Se recomanda sacrificarea animalelor in abatoare specializate atat din considerente sanitar-veterinare cat si datorita existentei unui flux tehnologic si la un nivel superior de rentabilitate a productiei suinelor. In tara noastra sa practica si sacrificarea in gospodariile individuale insa si in acest caz se recomanda respectarea normelor sanitar-veterinare.     Sacrificarea porcinelor cuprinde o serie de manopere ce se fac dupa o anumita schema tehnologica in functie de instalatiile existente, de destinatia carcasei si posibilitatile de valorificare ale subproduselor. In linii mari, sacrificarea consta in suprimarea vietii animalului care se face prin urmatoarele operatii: Asomarea Asomarea este operatia tehnologica prin care se scoate din functie sistemul nervos central care dirijeaza senzatia de durere fizica, precum si instinctul de aparare (sistemul nervos al vietii de relatie), fiind pastrat sistemul nervos al vietii vegetative centrii nervosi ai aparatelor circulator si respirator ce asigura evacuarea sangelui din organism.Aceasta operatie tehnologica se executa in scopul unei abordari mai usoare la sangerare, pentru ca animalul sa se zbata mai putin la sangerare (ceea ce diminueaza efectele negative asupra calitatii finale a musculaturii) si pentru a respecta legislatia de protectia animalelor. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Cu ocazia deschiderii celei de-a 80-a editii a Expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Ambasada Romaniei la Berlin au organizat o intalnire cu reprezentantii lanturilor de magazine din Germania pentru a extinde accesul producatorilor romani din sectorul agroalimentar pe piata germana. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, impreuna cu secretarul de stat, Daniel Dumitru Botanoiu, au participat in data de 16 ianuarie 2015 la deschiderea celei de-a 80-a editii a Expozitiei internationale „Saptamana Verde” (Grune Woche), targ international de alimentatie si agricultura, care se desfasoara in fiecare an la Berlin, Germania.Cei doi oficiali au vizitat standul Romaniei, unde sunt expuse produse precum branzeturi, produse procesate din carne, vinuri, palinca, uleiuri, gemuri, zacusca, produse de patiserie. Fata de anul 2014, cand pavilionul national a fost organizat pe o suprafata de 266 metri patrati, anul acesta suprafata de expunere dedicata producatorilor romani din sectorul agroalimentar romanesc este mai mare, respectiv 327 metri patrati. Totodata, si numarul operatorilor prezenti la Saptamana Verde a crescut de la 22 de expozanti in 2014, la peste 30 in 2015.Cu acest prilej, Daniel Constantin a vorbit despre strategia de promovare a produselor agroalimentare a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, amintind si faptul ca Romania inregistreaza, pentru al doilea an consecutiv in citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Doua dintre sectoarele de top, ale statului Carolina de Sud (SUA), sunt combinate intr-unul pentru ai ajuta pe fermierii locali in obtinerea de venituri suplimentare.             Consumatorul american de azi vrea o experienta in ferma, iar acest lucru I-a uimit pe reprezentatntii Departamentul de agricultura din Carolina de Sud. Acestia au observat, recent, un aflux de oamenii obisnuiti care vor sa experimenteze viata la tara.       Agricultorii din intreaga zona au invatat cum sa-si creasca veniturile din turism in fermele lor, prin organizarea de evenimente de sezon si pe tot parcursul anului. Evenimentele precum culesul de dovleac si capsuni, calarie, vizitarea animalelor, si plimbarile cu tractorul sunt activitatile pe care specialistii le-au citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Pentru a obtine culturi legumicole de calitate, in primul rand trebuie sa pornim cu un start bun, acest start bun fiind reprezentat de niste rasaduri de o calitate superioara. Pe langa asigurarea conditiilor de mediu optime si protectia fitosanitara a tinerelor plantute impotriva bolilor si daunatorilor, producatorii de legume trebuie sa aiba in vedere si aprovizionarea suficienta cu substante nutritive a plantelor. Tinand cont ca o mare parte dintre rasaduri se produc in substraturi profesionale – turba – ce contine o cantitate limitata de ingrasaminte, nu trebuie neglijata fertilizarea, in special la culturile la care durata producerii rasadului este mai mare. O situatia speciala dintre substantele nutritive o prezinta fosforul, pentru ca la temperaturi mai scazute, nu este disponibil plantelor. Aceasta lipsa a fosforului apare de multe ori dupa transplantare, tocmai intr-un moment in care tinerele plantute au foarte mare nevoie de el, deoarece fosforul are un rol important in dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. In general, nu trebuie asteptata aparitia simptomelor de carenta vizuale, deoarece in acel moment plantele deja sufera de absenta acelui tip de hrana. Trebuie actionat si pe baza experientelor anterioare. Carenta de fosfor se manifesta prin intarzierea cresterii, ramificare redusa, sistemul radicular slab dezvoltat si coacere intarziata. Plantele afectate de carenta in fosfor prezinta o pigmentare (antocian) citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
 
Publicitate


Site creat de Web Activ  • asigurat 24rca.ro



Pagina generata in 0.0069 - 0.0136 s :: 05:19:37 27/01/15