Stiri in ziarul Gazeta de agricultura - www.infoziare.ro 

  Acasa   Arhiva   Publicatii   Propune un site   Termeni si conditii   Oferte si discount-uri!
Publicatii


Stiri in ziarul Gazeta de agricultura
din data:

Stiri in ziarul Gazeta de agricultura


Incepand din 2015, UE acorda o atentie deosebita practicilor agricole ecologice, ceea ce are o relevanta mai mare pentru fermele din zonele montane. Agentia pentru Protectia Mediului Neamt a organizat un seminar de informare a fermierilor din zona de munte privind rolul social si de mediu al agriculturii in regiunile montane. Seminarul a avut rolul de informare a fermierilor despre noile cerinte si conditii in domeniul subventionarii sectorului agricol si de scoatere in evidenta a importantei respectarii regulilor legate de protectia mediului si a naturii. Zeci de fermieri din zonele montane ale judetului Neamt, din localitati precum Poiana Teiului, Pangarati, Dochia, Cracaoani, Farcasa, Tarcau, Bicaz sau Piatra Neamt, au participat miercuri, 25 februarie, la un seminar organizat de Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Neamt, care este partener in proiectul “PACINFO – Rolul social si de mediu al agriculturii in regiunile montane”. Fermierii au aflat in ce anume consta acest proiect, ce solutii pot fi aplicate pentru dezvoltarea zonei montane, li s-a adus la cunostinta cum se pot face platile pentru zona montana defavorizata si cea de agromediu in zona montana si care sunt posibilitatile de finantare prin Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) 2015-2020.Prelegerile au fost tinute de Monica Isopescu, managerul proiectului “PACINFO – Rolul social si de mediu citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank si Piraeus Bank se alatura bancilor care vor acorda credite pentru finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente de catre beneficiarii masurii 215 Plati privind bunastarea animalelor pasari, aferente sesiunii II anul I de angajament si sesiunii I anul III de angajament. De astazi agricultorii vor putea accesa credite cu garantie FNGCIMM, apeland la una din cele sapte banci partenere: CEC Bank, Banca Comerciala Carpatica, Banca Transilvania, Exim Bank, Unicredit Tiriac Bank, OTP Bank si Piraeus Bank, urmand ca alte banci sa se alature in zilele urmatoare. Potrivit acestor conventii, clientii bancilor semnatare pot beneficia de garantarea creditelor de catre FNGCIMM, in procent de maxim 80% din valoarea creditului.Beneficiarii, IMM-uri definite conform legii, trebuie sa se incadreze in criteriile de eligibilitate ale finantatorului, sa detina adeverintele emise de APIA, sa nu se afle in dificultate financiara in sensul prevederilor Comunicarii Comisiei Europene privind orientarile comunitare privind ajutorul de stat pentru salvarea si restructurarea intreprinderilor in dificultate si sa nu beneficieze de garantii de la alte Fonduri de garantare pentru finantarea accesata. Pentru obtinerea garantiei, beneficiarii vor depune la banca finantatoare documentatia de credit, iar garantia va fi acordata, la solicitarea bancii, dupa analiza acestei documentatii. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In februarie 2015 a fost publicata Hotararea de Guvern nr. 78 privind modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 1064/2013 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii 18/1991 care prevede modul de gestionare a pajistilor din domeniul public si privat prin asa numitele “amenajamente pastorale”. In vederea intocmirii proiectelor de amenajament pastoral, la nivelul judetului Bihor se va constitui un grup de lucru format din: specialisti din cadrul primariilor, al Directie pentru Agricultura Bihor si din cadrul Camerei Agricole aflata in subordinea Consiliului Judetean Bihor sau de catre specialisti din cadrul Inspectoratului teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Bihor in cazul pasunilor impadurite.Proiectele de amenajament pastoral vor cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele elemente: descrierea situatiei geografice, topografice si planul parcelar, descrierea solului si a florei; capacitatea de pasunat a pajistii; lucrarile de ingrijire si imbunatatire a pajistilor; planul de fertilizare si masurile agropedoameliorative. Acestea se intocmesc cu respectarea ghidului cadru elaborat de catre Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Pajisti Brasov. Directia pentru citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Jamboanele ocupa un loc special printre delicatesele cele mai apreciate in bucataria mondiala.             Excelenta acestui produs este data de rasa pura a porcul iberic si de o alimentatie bazata pe ghinda. Cresterea porcului in aer liber ii confera o carne caracteristica, marmorata si unica prin savoarea ei. Hranirea cu ghinda in special in zona stejarisului din sud vestul Spaniei este garantia pentru o carne proaspata, suculenta si aromata. De exemplu in zona nordica a provinciei Cordoba se afla aproximativ 300 000 de hectare de pasuni impadurite cu stejar. In acest sistem agrosilvopastoral se desfasoara, din vechi timpuri, o importanta activitate de crestere a animalelor in regim extensiv, in cadrul careia se distinge in mod special cresterea si exploatarea porcului de rasa iberica profitand de potentialul alimentar al fructului stejarului. În lipsa acestui animal, ecosistemul pare condamnat la dispariție. Recolta medie de ghinda in zona geografica Los Pedroches atinge valori de aproximativ 1 000 kg/ha. Pasunile au fost cumparate de citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Focaccia di Recco col formaggio IGP, este un produs de patiserie din Italia, inregistrat la UE, incepand din luna ianuarie 2015.               Focaccia di Recco col formaggio este un produs obtinut prin coacerea in cuptor a unui aluat pe baza de faina de grau comun, ulei extravirgin de masline, apa si sare, umplut cu branza cu pasta moale. La momentul comercializarii, „Focaccia di Recco col formaggio” prezinta urmatoarele caracteristici: forma: rotunda, patrata sau dreptunghiulara; dimensiuni: forma rotunda: diametru minim de 25 cm; forma patrata: latura cuprinsa intre 25 si 120 cm; forma dreptunghiulara: latura mare de maximum 120 cm; latura mica de minimum 25 cm; inaltime: sub 1 cm, masurata la margini; aspect: suprafata: neregulata, cu citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Culturile de morcov, patrunjel, ridichi de luna si spanac protejate cu folie sunt foarte importante din punct de vedere economic iar epoca de semanat este influentata de conditiile climatice.           Datele calendaristice orientative pentru infiintarea culturilor semanate in solarii si pentru recoltare,  sunt urmatoarele: Ridichea de luna: in lunile februrarie, martie se seamna la interval de 15 zile (10-12 cm intre randuri); martie – aprilie incepe recoltatul (esalonat) Morcov: Incepand cu 1 martie se seamana in solar; In perioada 20 – 30 mai incepe recoltatul. Patrunjel verde: In perioada 1-10 martie se seamana (15-20 cm intre randuri); 15-20 mai incepe recoltatul; luna iulie se incheie recoltatul. Spanac (asociat): luna martie semanat (10-20 cm intre randuri); luna mai incepe recoltatul (esalonat)   citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Apararea sanatatii animalelor, protectia si bunastarea animalelor, prevenirea transmiterii de boli la animale si de la animale la om, siguranta alimentelor de origine animala si de origine vegetala destinata consumului uman, salubritatea furajelor pentru animale si protectia mediului, constituie o problema de stat si o indatorie pentru toti locuitorii tarii. Statul sprijina activitatea de aparare a sanatatii animalelor de supraveghere, prevenire si control a bolilor ce se pot transmite de la animale la om, prin asigurarea cadrului institutional si juridic, a resurselor financiare, a bazei tehnico- materiale necesare pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii in domeniul sanitar veterinar si pentru siguranta lantului alimentar.Aceste obiective cuprinse in Programul Guvernului, ca strategii la nivel national si local pentru apararea sanatatii animalelor, sanatatea publica, protectia si bunastarea animalelor, protectia mediului, siguranta alimentelor, monitorizarea crescatorilor de animale, a operatorilor din industria alimentara si a consumatorilor de aceste bunuri, revin, in principal, in responsabilitatea, Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, care reprezinta autoritatea veterinara de stat la nivelul judetului Sibiu si care prin personalul de specialitate organizeaza o serie de actiuni de verificare si control privind respectarea legislatiei din acest domeniu, sprijin si consultanta de specialitate pentru operatorii din domeniul cresterii animalelor si a operatorilor din sectorul alimentar, in toate etapele producerii, prelucrarii, distributiei, produselor de origine animala si vegetala. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Asociatia pentru Ecologie si Turism „PRO ECO-TOUR” a lansat proiectul cu finatare europeana „Dezvoltarea abilitatilor a 50 de pescari autorizati din zona pescareasca Lunca Prutului Inferior Dunarea Inferioara”. Proiectul, cofinantat din Fondul european pentru pescuit, prin Programul Operational pentru Pescuit 2007 2013, se inscrie in Strategia de dezvoltare durabila a Zonei pescaresti Prut-Dunare Galati. Durata de implementare alocata este de sapte luni, iar valoarea financiara nerambursabila este de 218.836 lei. Potrivit managerului de proiect Cristian Arsene, pe baza grupului tinta identificat cei 50 de pescari autorizati care vor fi atrasi in proiect (beneficiarii directi) si locuitorii comunitatilor locale din zona de referinta (beneficiarii indirecti) obiectivele specifice propuse converg catre realizarea obiectivului principal al proiectului. Astfel, se vor desfasura doua cursuri de initiere (pentru activitatea de pescar in ape interioare si pentru cea de ghid turistic). Totodata, se va realiza un studiu privind nevoia de formare care sa asigure dezvoltarea competentelor in concordanta cu nevoile pescarilor. Se vor incuraja, de asemenea, accesul si participarea pescarilor autorizati la oportunitatile oferite de proiect prin promovare si diseminare. Cu aceasta ocazie se va dezvolta conceptul de formare profesionala continua, dar se va asigura calitatea programului de formare. Una dintre sperantele realizarii acestui proiect este ca nivelul de informare si constientizare a pescarilor autorizati din regiune, cu privire citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In plantatiile viticole, spectrul agentilor patogeni este variat, atacand toate organele vitei de vie. Aceasta rezerva biologica este formata din urmatoarele boli:           Fainarea (Uncinula necator) ierneaza sub forma de miceliu in mugure; Mana (Plasmopora viticola) ierneaza sub forma de oospori in frunzele mozaicate cazute pe sol; Antracnoza (Elsinoe ampelina); Ciupeci lignicole: Eutipoza (Eutypa armenicae) se afla in vasele libero lemnoase; Esca (Stereum hirsutum) se afla in vasele lemnoase; Excorioza (Guignardia baccae) - se gaseste in scoarta. Dintre daunatorii a caror rezerva biologica o gasim sub diferite stadii de dezvoltare, mentionam: Molia vitei de vie (Lobesia botrana) ce ierneaza in stadiul de crisalide sub scoarta butucilor sau sub frunzele cazute pe sol; Paianjenii eriophyzi (Eriophyes vitis) ce ierneaza intre solzii mugurilor; Paianjenul rosu comun (Tetranycus urticae) si Paianjenul brun (Panonychus citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Anul trecut a fost lansata la Biofach ideea a unei lumii bio, iar anul acesta s-au luat in calcul mai multe scenarii privind viitorul agriculturii ecologice.           La targul BioFach 2015 s-a aratat ca miscarea si industria ecologica se confrunta cu provocari majore, cum ar fi conversia la productia ecologica, care stagneaza in prezent, sau modul de lucru in cadrul exploatatiilor agricole ecologice. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Fertilizarea livezilor de mar este una dintre operatiunile tehnologice ce au un impact foarte mare in cantitatea recoltelor dar in special in calitatea acestora si in durata de pastrare a fructelor. Bineinteles fertilizarea face parte dintr-un complex tehnologic si nu trebuie privita niciodata ca o metoda individuala de imbunatatirea calitatii sau cantitatii, ci trebuie asociata cu mijloacele de protectia plantelor, irigare, agrotehnica, etc…       Printr-o fertilizare corecta trebuie avut in vedere obtinerea unui echilibru intre partile vegetative (tulpini si frunze) si cele generative (flori si fructe). De asemenea trebuie pastrat echilibrul intre partea subterana si cea supraterana. Orice dezechilibru creat va duce la scaderi ale productiei dar, de cele mai multe ori, se vor inregistra si deprecieri calitative importante. O fertilizare corecta este asociata in permanenta cu stadiul fenologic al culturii, in acest mod asigurandu-se elementele nutritive necesare in momentul respective, ceea ce Green Has Italia numeste fertilizare fenologica.In prezent fermierii utilizeaza in mod frecvent doua metode de fertilizare a livezilor:  fertilizare la sol si fertilizare foliara. Unele ferme mai avansate din punct de vedere tehnologic folosesc si fertilizare prin irigare (fertirigare).  Fiecare dintre cele trei metode de fertilizare isi are importanta ei, astfel este recomandat ca intotdeauna sa se aplice produsele citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
CCIFER si CCIpR (Camera de Comert Italiana pentru Romania) in parteneriat cu Serviciul Economic al Ambasadei Frantei in Romania va invita la primul eveniment din acest an in sectorul agriculturii, pe 18 martie 2015, ora 8:30, la Hotel Novotel, sala Paris: REFORMA PAC 2014-2020 IN ROMANIA – NOUA ARHITECTURA A PLATILOR DIRECTE. Reprezentanti MADR, APIA si AFIR, societati din agribusiness, agricultori si banci vor dezbate principalele caracteristici ale primului pilon PAC privind platile directe, precum si mijloacele de finantare in agricultura romaneasca actuala.   Program: 8.30 9.00 : Inregistrarea participantilor 9.00 12.15 : Cuvant de deschidere Jean-Baptiste JURBERT (CCIFER) Cuvant de deschidere Adrian DIMACHE (CCIpR) Interventie Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (in curs de confirmare) Cadrul general al reformei platilor directe, Mihai PUTINTEI, Director General APIA Prioritatile noii politici agricole comune privind dezvoltarea rurala, Victoria Oprea, AFIR De ce tine cont o banca in evaluarea dosarului de finantare? Credit Agricole Care sunt instrumentele alternative de finantare hedging? Unicredit Masa rotunda: Care sunt problemele de finantare ale citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Oferta de seminte de ardei, castraveti, tomate, vinete, fasole, ceapa, varza si alte legume propuse de Statiunea de Cercetare/Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau pentru cultura in camp si solarii.             citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Asociatia Judeteana a Crescatorilor Montani de Ovine 'Dealul Negru' se mentine ca una dintre cele mai performante asociatii de acest gen din tara, reusind ca prin rabdare si munca asidua sa inregistreze, an de an, rezultate remarcabile in domeniul oieritului, dar si sa contribuie la promovarea judetul Bistrita-Nasaud, prin intermediul unor produse traditionale prezentate la diverse targuri sau evenimente cu specific romanesc.       Prefectul Ioan Tintean considera ca Asociatia Judeteana a Crescatorilor de Ovine 'Dealul Negru' reprezinta, in momentul de fata, o asociatie model la nivel national, fiind formata dintr-o echipa de oameni harnici si uniti, care reusesc, de fiecare data, sa depaseasca blocajele de natura organizatorica, din dorinta de a invata lucruri noi si de a contribui la dezvoltarea acestui domeniu. De altfel, si primele cursuri pentru meseria de oier montan au fost sustinute in judetul Bistrita-Nasaud. 'Ambitia acestor oameni de a construi si de a evolua constituie cu certitudine un model. Respectul fata de natura si traditie, manifestat simultan cu incercarea de a exploata cat mai eficient oportunitatile prezentului, contribuie in mod cert la cresterea nivelului de trai in zona montana. Incurajez demersurile initiate de aceasta asociatie si recomand intensificarea lor pe parcursul anului 2015' a declarat Prefectul citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua

Dragobete - 24 feb 2015

Pe vremuri, cel mai adesea pe 24 februarie, oamenii tineau Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor). Probabil ca luna februarie era considerata luna de primavara, iar ziua de 24 era inceputul anului agricol (uneori ziua iesirii ursului din barlog). Este momentul in care natura se trezeste, pasarile isi cauta cuiburi, iar oamenii, in special tinerii, intra si ei in rezonanta cu ea. Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. Nu bland ca Sf. Valentin, ci navalnic el era la daci zeul care, ca un "nas cosmic", oficia in cer la inceputul primaverii nunta tuturor animalelor. In decursul anilor aceasta traditie s-a extins si la oameni. Astfel, de Dragobete, fetele si baietii se intalnesc pentru ca iubirea lor sa tina tot anul, precum a pasarilor ce se "logodesc" in acesta zi. Motivatia preluarii obiceiului pasarilor citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In anului 2014, hibrizii de pui de carne Hubbard JA787 si JA987 au inceput sa fie crescuti in aer liber si in Marea Britanie.                     Fermierii sunt foarte multumiti de buna performanta a puilor de carne Hubbard si de usurinta cresterii lor. De asemenea si pentru faptul ca umplu golul de crestere a puilor de carne de calitate in aer liber. Hibrizii de pui Hubbard sunt ceruti de catre producatorii din Franta, Olanda, Belgia, Marea Britanie si Germania, unde importanta pietelor premium s-a dezvoltat rapid, si unde nevoia de bunastare a animalelor si de carne de calitate este ridicata. De aproape 40 de ani, producatorul francez citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Cati oameni lucreaza in sectorul agricol din fiecare stat membru al UE? Care a fost evolutia preturilor in ultimii ani? Care stat membru este cel mai mare producator de cereale, rosii, mere, carne sau lapte? Cat de importante sunt resursele forestiere din Uniunea Europeana? Cate tone de peste au fost capturate si cat de mare este productia de acvacultura? Editia din 2014 a Publicatiei Statistice pentru agricultura, silvicultura si pescuit, realizata de Eurostat, raspunde la aceste intrebari. Publicatia este impartita in sapte capitole, oferind date si cifre cu privire la activitatile si preturile din agricultura, produsele agricole, agricultura si mediul, silvicultura si pescuit. Tinand cont ca anul 2014 a fost proclamat Anul International al Fermelor de Familie de catre Organizatia Natiunilor Unite, publicatia ofera de asemenea un segment special dedicat agriculturii familiale in UE precum si o analiza a modificarilor exploatatii agricole pe o perioada de cinci sau zece ani.     Romania se concentreaza cel mai mult pe culturi agricole, iar Irlanda pe productia animala In 2014, culturile au reprezentat putin peste jumatate (52%) din productia agricola totala a UE, in timp ce produsele de origine animala au reprezentat 43%. Culturile au contribuit cel mai mult la productia agricola nationala in Romania (73%), Grecia (69%), citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Cati oameni lucreaza in sectorul agricol din fiecare stat membru al UE? Care a fost evolutia preturilor in ultimii ani? Care stat membru este cel mai mare producator de cereale, rosii, mere, carne sau lapte? Cat de importante sunt resursele forestiere din Uniunea Europeana? Cate tone de peste au fost capturate si cat de mare este productia de acvacultura? Editia din 2014 a Publicatiei Statistice pentru agricultura, silvicultura si pescuit, realizata de Eurostat, raspunde la aceste intrebari. Publicatia este impartita in sapte capitole, oferind date si cifre cu privire la activitatile si preturile din agricultura, produsele agricole, agricultura si mediul, silvicultura si pescuit. Tinand cont ca anul 2014 a fost proclamat Anul International al Fermelor de Familie de catre Organizatia Natiunilor Unite, publicatia ofera de asemenea un segment special dedicat agriculturii familiale in UE precum si o analiza a modificarilor exploatatii agricole pe o perioada de cinci sau zece ani.     Romania se concentreaza cel mai mult pe culturi agricole, iar Irlanda pe productia animala In 2014, culturile au reprezentat putin peste jumatate (52%) din productia agricola totala a UE, in timp ce produsele de origine animala au reprezentat 43%. Culturile au contribuit cel mai mult la productia agricola nationala in Romania (73%), Grecia (69%), citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Cati oameni lucreaza in sectorul agricol din fiecare stat membru al UE? Care a fost evolutia preturilor in ultimii ani? Care stat membru este cel mai mare producator de cereale, rosii, mere, carne sau lapte? Cat de importante sunt resursele forestiere din Uniunea Europeana? Cate tone de peste au fost capturate si cat de mare este productia de acvacultura? Editia din 2014 a Publicatiei Statistice pentru agricultura, silvicultura si pescuit, realizata de Eurostat, raspunde la aceste intrebari. Publicatia este impartita in sapte capitole, oferind date si cifre cu privire la activitatile si preturile din agricultura, produsele agricole, agricultura si mediul, silvicultura si pescuit. Tinand cont ca anul 2014 a fost proclamat Anul International al Fermelor de Familie de catre Organizatia Natiunilor Unite, publicatia ofera de asemenea un segment special dedicat precum si o analiza a pe o perioada de cinci sau zece ani.     Romania se concentreaza cel mai mult pe culturi agricole, iar Irlanda pe productia animala In 2014, culturile au reprezentat putin peste jumatate (52%) din productia agricola totala a UE, in timp ce produsele de origine animala au reprezentat 43%. Culturile au contribuit cel mai mult la productia agricola citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua

Vinul de gheata - 23 feb 2015

Vinul de gheata, putin cunoscut si cu o productie limitata, este unul dintre vinurile magice.                 Este unic si pentruca strugurii se recolteaza in conditii speciale. Astfel vinul de gheata (Eiswein in limba germana sau Vin de Glacier in limba franceză), este facut din struguri congelati, foarte gustosi, aromatt, dulci si cu mare aciditate. Strugurii au o concentratie puternica de zahar, deoarece sunt recoltati dupa primul inghet. Primul vin de gheata a fost obtinut in 1794, in regiune Baviera din Germania, cand viticultorii au incercat sa faca vin din struguri partial inghetati, datorita unui inghet neasteptat venit mai devreme, obtinand un vin cu caracteristici speciale. In zilele noastre, cei mai mari citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
      Identificati si folositi echipament de protectie certificat, conform indicatiilor de pe eticheta.Purtati manusi rezistente la substante chimice pe intreaga durata a utilizarii produselor de protectia plantelor, din cauciuc nitrilic.Utilizati echipament de protectie suplimentar (ochelari de protectie, masca anti-praf, sort impermeabil) daca acestea sunt recomandate pe eticheta.Cititi intotdeauna eticheta produsului! Sub titlul “Masuri de igiena si protectia muncii” este specificat tipul de echipament de protectie indicat. Daca nu exista aceasta specificatie, operatorul trebuie sa utilizeze urmatorul echipament de protectie: Combinezon; Manusi de cauciuc nitrilic; Cizme de cauciuc – partea de jos a pantalonilor combinezonului trebuie sa stea peste cizmele de cauciuc; Viziera; Palarie/sapca; Masca respiratorie pentru particule solide, daca in timpul prepararii se amesteca pulberi; Masca respiratorie pentru aplicarea in culturi inalte, sere, etc.   citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
      Nu consumati bauturi alcoolice inainte sau in timpul tratamentelor fitosanitare.Produsele de protectie a plantelor pot fi periculoase pentru dumneavoastra. Fumatul si consumul de alimente si bauturi reprezinta un factor de risc in toate etapele de manipulare si utilizare a produselor de protectie a plantelor datorita posibilitatii de ingestie a unei cantitati de produs.Laptele NU se foloseste ca antidot in cazul in care ati inghitit accidental o cantitate de produs.       citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
      Determinati cu acuratete cantitatea de produs de protectia plantelor necesara.Nu stropiti si nu imprastiati produs in timpul incarcarii rezervorului.Nu folositi vase intermediare in acest scop (ex. galeti, canistre sau flacoane de la alte produse).Este esential sa va asigurati ca nu exista persoane neautorizate sau animale in vecinatatea locului unde se prepara solutia si sa luati toate precautiile necesare pentru evitarea erorilor sau accidentelor, care ar putea avea consecinte negative asupra calitatii tratamentului, operatorului sau mediului inconjurator. Inainte de a prepara solutia, exista cateva reguli de baza pe care trebuie sa le urmati: Cititi etichetele si urmati instructiunile; Folositi echipament individual de protectie adecvat; Verificati daca echipamentul de stropit pe care il veti folosi este calibrat si functioneaza corespunzator; Verificati daca echipamentul de prim ajutor si numerele de telefon de urgenta sunt la indemana.   citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
      Industria de Protectia Plantelor pune accentul pe prevenirea aparitiei accidentelor in timpul utilizarii produselor de protectia plantelor. In acest sens, recomandarea este de a adopta masuri preventive in toate fazele utilizarii unor astfel de produse: in timpul transportului, depozitarii, prepararii solutiei de stropit, aplicarii, manipularii ambalajelor goale dupa utilizare, curatarii echipamentului de aplicat si a EIP. In caz de inghitire a produselor clatiti de mai multe ori gura cu apa si adresati-va imediat unui serviciu medical prezentand eticheta produsului pentru a facilita diagnosticul si tratamentul.   In cazul contactului cu ochii, spalati imediat cu apa din abundenta. Continuati spalarea pentru 15 minute. Consultati medicul cat mai curand posibil!   Indepartati echipamentul de protectie contaminat, spalati imediat cu apa si sapun pielea contaminata.   Ce trebuie facut in cazul contaminarii accidentale Sunati imediat Serviciul de Urgenta citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
      Folositi produsele de protectia plantelor doar pentru culturile si la dozele omologate!Nu folositi produse de protectie a plantelor neomologate in Romania sau procurate din surse neautorizate. Acestea va pun in pericol sanatatea si afacerea dumneavoastra, mediul si economia.La cel mai mic semn de indoiala cu privire la caracterul original al produselor, apelati la organele competente: Politie, Inspectoratul Fitosanitar sau anuntati incidentul pe sau la nr de telefon 0800 800 181.       citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
      Folositi produsele de protectia plantelor doar pentru culturile si la dozele omologate!Nu folositi produse de protectie a plantelor neomologate in Romania sau procurate din surse neautorizate. Acestea va pun in pericol sanatatea si afacerea dumneavoastra, mediul si economia.La cel mai mic semn de indoiala cu privire la caracterul original al produselor, apelati la organele competente: Politie, Inspectoratul Fitosanitar sau anuntati incidentul pe sau la nr de telefon 0800 800 181.       citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
      Nu consumati bauturi alcoolice inainte sau in timpul tratamentelor fitosanitare.Produsele de protectie a plantelor pot fi periculoase pentru dumneavoastra. Fumatul si consumul de alimente si bauturi reprezinta un factor de risc in toate etapele de manipulare si utilizare a produselor de protectie a plantelor datorita posibilitatii de ingestie a unei cantitati de produs.Laptele NU se foloseste ca antidot in cazul in care ati inghitit accidental o cantitate de produs.       citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Daniel Dumitru Botanoiu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, participa, in perioada 20 21 februarie 2015, la cea de a 52-a editie a Salonului International pentru Agricultura (SIA), care se desfasoara in Franta, la Paris si reuneste importanti actori implicati in domeniu, care vor prezenta evolutiile si tendintele actuale ale sectorului agricol francez si mondial. Din delegatia Romaniei face parte si doamna Alina Hetrea, director de Cabinet secretar de stat. Cu prilejul SIA 2015, va fi organizat Forumul International cu tema “Agricultura si schimbarile climatice”, in cadrul caruia participantii din peste 85 de state – reprezentanti ai ministerelor Agriculturii si Mediului si ai agentiilor din sector, vor avea un schimb de idei si opinii privind schimbarile climatice si consecintele acestora pentru agricultura, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, rolul politicilor publice pentru ca agricultura sa faca fata schimbarilor climatice, identificarea de solutii pentru o agricultura competitiva in contextul schimbarilor climatice. Intre inaltii oficiali care participa la eveniment se regasesc presedintele Republicii Franceze, Francois Hollande, ministrul francez al Afacerilor Externe si Dezvoltarii Internationale, Laurent Fabius, directorul general al FAO, José Graziano da Silva, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Exploatatiilor Agricole (FNSEA), Xavier Beulin. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Utilizarea ingrasamintelor la nivel global va ajunge la peste 200,5 milioane de tone in 2018, cu 25 la suta mai mult decat in 2008. Consumul mondial de ingrasaminte va creste cu 1,8 la suta pe an pana in 2018, potrivit noului raport FAO "Ingrasamintele: Tendintele mondiale si previziuni pentru 2018". Solutiile propuse includ atat metode moderne, de precizie, in aplicarea ingrasamintelor, cat si tehnici de agricultura durabila pentru restabilirea sanatatii si fertilitatii solurilor. Utilizarea globala de azot, de departe cea mai mare baza de ingrasaminte, este estimata sa creasca cu 1,4 la suta in fiecare an pana in 2018, in timp ce utilizarea fosfatului va creste cu 2,2 la suta, iar potasiul cu 2,6 la suta. In acelasi timp, capacitatea de producere si furnizare a acestor trei componente critice este de asteptat sa creasca cu 3,7 la suta (azot), 2,7 la suta (fosfor) si 4,2 la suta pe an (potasiu), respectiv, potrivit raportului perspectivele FAO.Raportul nu prognozeaza preturile viitoare, dar constata ca preturile la ingrasaminte, dupa o crestere in anul 2011, au fost in general mai mici in 2014 comparativ cu 2010.Fermierii din America de Nord vor ajunge sa foloseasca o cantitate suplimentara de 300.000 de tone de ingrasaminte cu azot in 2018, reflectand o rata anuala de crestere de citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Obiectivul proiectului MULTISWARD este de a sprijini dezvoltarea si inovarea in utilizarea pasunilor si managementul acestora in diferite sisteme de crestere din Europa (inclusiv sistemele durabile si organice), pentru a consolida rolul pajistilor la nivel de ferma sau de peisaj, pentru a limita deteriorarea biodiversitatii si pentru a optimiza avantajele economice, agronomice si nutritionale in dezvoltarea sistemelor de productie inovatoare si durabile pentru rumegatoare. Cincisprezece organizatii partenere din 9 tari europene sunt implicate in acest proiect de cercetare finantat prin programul european FP7. Proiectul urmareste dezvoltarea sistemelor de productie multifunctionale pentru rumegatoare bazate pe pasuni.Agricultura durabila trebuie sa combine performanta economica, acceptarea sociala a sistemelor de productie si conservarea mediului. Sisteme de productie pentru animalele rumegatoare bazate pe pajisti sunt la baza unui sector economic important si poate furniza instrumente eficiente pentru atenuarea impactului asupra mediului si de a genera beneficii de mediu, in special cu privire asupra biodiversitatii in toate regiunile europene.Pentru a-si atinge acest obiectiv general, proiectul MULTISWARD isi propune: Definirea rolurilor si utilitatii pajistilor din perspective economice, agronomice si de mediu si determinare cerintelor si asteptarilor partilor interesate in raport cu multi-functionalitatea pasunilor in tarile UE. Evaluarea performantei plantelor furajere in ceea ce priveste productivitatea citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Prin homeostazie, organismul isi pastreaza la acelasi nivel constantele mediului intern, si ca o consecinta functionarea fiziologica normala a organismului pasarilor. Orice deviere de la conditiile normale de functionare a organismului pasarilor se numeste stres. In general, termenul de „stres” este utilizat pentru a descrie efectele daunatoare ale diferitilor factori ce afecteaza sanatatea si performantele pasarilor.Pasarile domestice sunt supuse frecvent unor factori de stress si prin urmare este important sa dispunem de un program de management eficient care sa minimalizeze efectele acestora asupra sanatatii si performantelor pasarilor. Identificand si eliminand factorii ce cauzeaza stresul pasarilor, se asigura succesul productiei avicole. Tipuri de stres la pasari Stresul de clima (temperaturi extreme, umiditate mare); Stresul de microclimat (lumina orbitoare, asternut umed, ventilatie proasta); Stresul nutritional (alimentatia neechilibrata, cantitati insuficiente); Stresul fiziologic (crestere rapida, cu retete furajere neechilibrate); Stresul fizic (prinderea, manipularea, transportul); Stresul social (densitatea prea mare, neuniformitatea); Stresul patologic (boli). Cauzele stresului: Temperaturi extreme in perioada de crestere (prea cald, prea frig); citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Miscarile de animale prin vanzari, cumparari, sau prin alte evenimente ce se petrec in exploatatiile crescatorilor, sunt activitati permanente care, daca nu se deruleaza in conformitate cu normele sanitare veterinare, pot afecta starea de sanatate a efectivelor de animale, precum si activitatea de comert intracomunitar si exportul cu animale vii sau cu produse de origine animala. Pentru a preveni comiterea unor abateri de la legislatia din domeniu, precum si reducerea sau excluderea de la plata subventiilor sau a a altor facilitati financiare oferite de statul roman sau de fonduri europene detinatorilor de animale din exploatatile nonprofesionale cu bovine, ovine, caprine si suine au urmatoarele obligatii: Miscarile de animale prin vanzari, cumparari, sau prin alte evenimente ce se petrec in exploatatiile crescatorilor, sunt activitati permanente care, daca nu se deruleaza in conformitate cu normele sanitare veterinare, pot afecta starea de sanatate a efectivelor de animale, precum si activitatea de comert intracomunitar si exportul cu animale vii sau cu produse de origine animala. Astfel, in conformitate cu Ordinul Pesedintelui A.N.S.V.S.A. nr. 40/2010 completat cu Ordinul 28/2011 (implementarea procedurilor de identificare si inregistrare a animalelor), bovinele, ca si alte specii (cabaline, ovine, caprine si suine), circula pe teritoriul Romaniei numai daca sunt identificate, inregistrate citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Ciresii din Valea Jarte, situati in provincia spaniola Caceres, au acumulat peste 700 de ore de temperaturi scazute in iarna 2014-2015 si se apropie de o inflorire optima in acest an.           Emilio Sanchez, presedintele Asociatiei Cooperativelor agricole din Valea Jerte, a subliniat faptul ca suma minima de frig necesara pentru o pregatire corespunzatore a infloritului la ciresi, aproape s-a realizat la sfarsitul lunii ianuarie. In timpul iernii, ciresii au nevoie de o medie de 800 1.000 de ore de frig, cu temperaturi situate intre 0 si 6 grade Celsius. Numarul de ore de frig variaza in functie de soi, iar cele cele mai exigente, soiuri cum ar fi Burlat si Picota, au nevoie de suma maxima de ore posibile. Emilio Sanchez a mai spus ca mai este nevoie in aceasta perioada de un pic de apa deoarece luna ianuarie a fost una mai uscata. Inflorirea ciresului nu are loc la o data fixa, ci variaza in functie de citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Centrul Judetean Gorj al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA Gorj) informeaza ca, de la inceputul acestui an si pana in prezent, a autorizat si efectuat plati totale catre beneficiari in valoare de 32.342.839,36 lei, ceea ce reprezinta 7,33 milioane de euro, avand ca destinatie principala cererile de plati pe suprafata depuse de fermieri in campania 2014.   Astfel, in perioada 20.01 – 16.02.2015, a fost efectuata plata pentru circa 22.562 de fermieri, in valoare de aproximativ 26 milioane de lei (5.879.317 euro), reprezentand plata finala SAPS, avand ca sursa de finantare Fondul European de Garantare in Agricultura (FEGA).Potrivit Hotararii de Guvern nr. 863/2014 privind stabilirea pentru anul 2014 a cuantumului platilor directe unice pe suprafata, in sector vegetal, cuantumul platii SAPS – Campania 2014 este de 156,89 euro/ha, la care se va aplica un coeficient de reducere liniara care va asigura incadrarea in plafonul alocat de Comisia Europeana.Concomitent cu plata diferentei SAPS, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat platile aferente Ajutoarelor Nationale Tranzitorii in sector vegetal pentru care s-au depus cereri in cursul campaniei 2014, cuantumul pe hectar fiind reglementat prin Hotararea de Guvern nr. 1.171/29.12.2014 pentru aprobarea cuantumului ajutoarelor nationale tranzitorii in sectorul vegetal (ANT.1) care se acorda citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Este cea mai veche metoda de alimentatie a iepurilor. Prin aceasta metoda se valorifica diferite surse furajere, suculente si grosiere precum si nutreturile concentrate. O parte din aceste nutreturi se folosesc in stare naturala, iar altele sunt prelucrate. In acest sistem de furajare trebuie sa tinem cont de urmatorii factori: Este cea mai veche metoda de alimentatie a iepurilor. Prin aceasta metoda se valorifica diferite surse furajere, suculente si grosiere precum si nutreturile concentrate. O parte din aceste nutreturi se folosesc in stare naturala, iar altele sunt prelucrate.     In acest sistem de furajare trebuie sa tinem cont de urmatorii factori:  asigurarea, prin combinarea surselor, a cerintelor nutritionale, palatibilitatea (gustul alimentelor), inlaturarea furajelor toxice prin natura lor sau devenite toxice prin depozitare necorespunzatoare (mucegaire sau carbonizare), modul fizic de pregatire sau transportul lor la data consumului, asigurarea corespunzatoare cu apa proaspata. Atentie deosebita se va acorda deseurilor culinare, iar resturile de carne citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Laboratorul de Prognoza, Diagnoza si Avertizare, din cadrul Directiei Agricole Bihor, comunica tratamentul I de iarna, la pomii fructiferi, in vederea reducerii rezervei biologice de daunatori. Efectuati tratamentul folosind unul din produsele:    • CONFIDOR OIL SC 004 – 1,5 sau   • NUPRID OIL 004 CE – 1,5 sau   • JUVINAL 10 EC – 0.1%Perioada optima pentru efectuarea tratamentului: incepand din data de 20.02.2015 pana la umflarea mugurilor.Se combat: paduchele din San Jose, oua hibernante de paianjeni si afide.Cuiburile de omizi se vor taia si arde.Tratamentul se va efectua la temperaturi de peste 4ºC in zile fara ploaie si vant.Dupa golire ambalajele din material plastic se vor clati obligatoriu de 3 ori, solutia rezultata golindu-se in rezervorul masinii de tratat. Ambalajele se depoziteaza in magazii si se returneaza distribuitorului.Se vor respecta normele de tehnica securitatii muncii, protectia animalelor si a mediului inconjurator. Ing. Itu Virgil citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Miercuri 18.02.2015 la sediul Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale a avut loc o intalnire a reprezentantilor Federatiei Micilor Crescatori de Animale, Detinatori si Utilizatori de Pajisti – FMFCADUP – cu Ministrul Agriculturii Daniel Constantin, cu secretarul de stat Ioan Utiu, secretarul de stat Daniel Botanoiu, Mihai Herciu director al Directiei de Dezvoltare Rurala. Intalnirea a avut loc la solicitarea Federatiei AGROSTAR la care Federatia Micilor Fermieri este afiliata.     S-a discutat situatia creata prin anularea subventiilor pentru vaca de lapte si carne din zona montana defavorizata, prin largirea ariei de aplicabilitate la scara intregii tari si introducerea totodata a unor criterii de eligibilitate cum ar fi o productie de 4 000 litri de lapte/ lactatie vaca, care nu poate fi indeplinita de nici o vaca din nici o zona montana din Europa din cauza diferentelor evidente de productivitate a terenului din zona montana fata de campie. Astfel se ia din alocarile anterioare destinate micilor fermieri si se fac cadou marilor crescatori de vaci de lapte fara a se propune o alta masura de sprijin pentru crescatorii de animale din zona montana fiind atinsi in mod special micii fermieri din zona Muntilor Apuseni.Federatia Micilor Fermieri a propus introducerea in PNDR-ul 2014-2020 unei masuri citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Ministerul Energiei impreuna cu ARBIO si alte institutii din sectorul Biomasa si Biogaz, vor lucra pentru Axa prioritara 6: promovarea energiei curate si eficientei energetice, in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon si pentru Axa prioritara 8: sisteme inteligente si durabile de transport al energiei electrice si gaze naturale. Aceasta este una dintre rarele ocazii in care o asociatie profesionala este binevenita de a propune solutii pentru probleme inainte ca acestea sa se intample, cu accent pe crearea unui mediu de afaceri solid, respectand toate legile nationale si europene. In timpul inaugurarii ARBIO, au fost prezentate diferite oportunitati de finantare pentru proiecte de biomasa si biogaz in fata a 224 de participanti, printre care 68 potentiali investitori. Acum, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri avanseaza in punerea in aplicare a tot ceea ce a fost anuntat atunci si a solicitat Asociatiei Romane de Biomasa si Biogaz sa participe la grupul de lucru care va pregati ghidurile solicitantilor pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).ARBIO va participa cu bucurie la acest proces si ne-am manifestat deja in scris interesul nostru de a participa cu un delegat la grupul de lucru. Totusi, acest lucru nu este un proces doar pentru "un grup de oameni". Dimpotriva, noi anuntam aceasta ocazie, propunem tuturor membrilor citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Semintele vechi traditionale, vechea germoplasma a populatiilor locale romanesti, formate sub influenta selectiei naturale, sunt o mostenire foarte pretioasa, o avutie pe cale de disparitie. Asociatia Eco Ruralis a lansat cu acest prilej Catalogul de Seminte Traditionale editia a III-a prin care distribuie gratuit taranilor si gradinarilor 108 varietati de seminte traditionale. Rosii, ardei, castraveti, porumb, galbenele, dovleci, loboda, marar, salata, flori facelia, echinaceea, carcuimarese, vinete, dovlecei, fasole, busuioc, cimbru, morcovi, patrunjel, telina, stevie si leustean.     Semintele sunt baza agriculturii si a hranei noastre. In ultimii 5 ani, Eco Ruralis a colectat, multiplicat si a distribuit gratuit seminte traditionale, celor care doresc sa cultive varietati traditionale de legume, cereale, plante aromatice si flori.Pentru anul 2015 Eco Ruralis a pus la dispozitia taranilor si gradinarilor “Seminte traditionale” sau “seminte taranesti” sau “populatii locale” se refera la seminte vechi, mostenite din batrani, care nu au fost cumparate la plic, de la magazinele de pe piata in ultimii cel putin 30-40 de ani. Semintele traditionale nu pot fi hibrizi sau seminte modificate genetic. Incepand cu 15 februarie Asociatia Eco Ruralis preia comenzi pentru citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Investitorii romani interesati de proiecte de cresterea eficientei energetice si conservarea capitalului natural, inclusiv a biodiversitatii, vor putea beneficia de doua noi mecanisme financiare, lansate de Comisia Europeana (CE), in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii (BEI). Cele doua mecanisme sunt Finantarea Privata pentru Eficienta Energetica (PF4EE) si Facilitatea de Finantare a Capitalului Natural (NCFF).PF4EE va incuraja bancile sa creasca volumul creditarii acordate proiectelor de eficienta energetica, prin acordarea de imprumuturi pe termen lung cu costuri reduse si prin protectia intermediarilor financiari in legatura cu riscul de credit, precum si prin imbunatatirea expertizei de creditare in acest sector. Contributia CE si BEI este de 80 de milioane de euro si se asteapta ca, pana la terminarea programului, la sfarsitul anului 2017, sa aiba un efect de multiplicare de opt ori.NCFF se va concentra citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a desfasurat, in perioada 9-19 februarie 2015, ample actiuni de inspectie in mai multe piete agroalimentare din municipiul Bucuresti, care au vizat modul de implementare a Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Inspectiile efectuate in mai multe dintre pietele agroalimentare din Capitala au urmarit verificarea modului in care legumele si fructele proaspete expuse spre comercializare corespund standardelor de calitate, respectarea de catre producatori si comercianti a normelor de etichetare si cele privind trasabilitatea, precum si depistarea, sanctionarea si eliminarea neregulilor constatate.Astfel, au fost verificati peste 300 comercianti, atat producatori agricoli persoane fizice, cat si persoane juridice, fiind identificate 36 de incalcari ale normelor de comercializare, cum ar fi ,,substituirea originii” legumelor si fructelor comercializate, prezentate ca produse autohtone, desi loturile de fructe si legume proveneau, in fapt, din import din tari terte sau din comunitatea europeana.In urma constatarii acestor abateri, au fost aplicate sanctiuni contraventionale in valoare de 36.000 de lei.Totodata, actiunile intreprinse de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au vizat modul in care administratiile pietelor respecta prevederileLegii nr. 145/2014privind procentul minim de spatii de vanzare ce trebuie alocat pentru producatorii agricoli detinatori de certificat de producator (atestat de producator citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Conform traditiei stabilite in Biserica de-a lungul timpului, in primele doua zile din Postul Mare (23-24 februarie 2015) se recomanda post complet sau ajunare spre seara (paine si apa); la fel si in Saptamana Patimilor (ultima saptamana a Postului Mare). In vechime, in fiecare miercuri se ajuna pana seara, cand se savarsea Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, dupa care se manca paine si legume fierte fara untdelemn. In timpul Postului Mare se dezleaga la vin si ulei, indiferent in ce zi ar cadea, la urmatoarele sarbatori: Sfintii 40 de mucenici (9 martie); Joia Canonului Mare; inainte si dupa serbarea Buneivestiri (24 si 26 martie). Dezlegare la ulei si vin se mai face sambata si duminica cand se mananca de doua ori pe zi inclusiv legume fierte. La Bunavestire si la Florii (duminica dinaintea Pastelui) se face dezlegare si la peste. Copiii, bolnavii si batranii sunt scutiti de post. Intrucat Postul Mare este un timp de pocainta si sobrietate, in aceasta perioada sunt oprite nuntile, serbarea zilelor onomastice si, in general, toate petrecerile. In vechime, in Imperiul Bizantin, legile statului interziceau toate petrecerile, jocurile si spectacolele in Postul Mare. citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pentru a intra in posesia rentei viagere cuvenite pentru anul 2014, rentierii trebuie sa se prezinte la centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, in perioada 01 martie — 31 august 2015 (in zilele lucratoare), pentru vizarea carnetelor de rentier agricol. In acest sens rentierii agricoli se pot prezenta la oricare centru judetean al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura. Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/ curator/ tutore, in baza unei procuri autentice/ curatela/ hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.De asemenea, rentierul agricol/ mandatarul/ curatorul/ tutorele trebuie sa prezinte urmatoarele documente: Carnetul de rentier agricol; Contractual/ele de arendare; Actul de identitate in original al rentierului agricol /mandatarului curatorului/ tutorelui; Document coordonate bancare (optional/recomandat); Decizia de la comisia de expertiza medicala actualizata (acolo unde este cazul), pentru gradele de invaliditate I si II (daca decizia nu prevede ca dosarul este nerevizuibil), in original si in copie. Renta viagera agricola inceteaza la data decesului rentierului. In cazul decesului rentierului, renta datorata acestuia in anul 2014 citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
In anul 3013, au fost comercializate produse pe piata ecologica din intreaga lume de 72 miliarde de dolari, obtinute pe o suprafata de 43 milioane de hectare. Cresterea cea mai mare a cererii de consum pe piata organica a fost de 11,5% in SUA, care este lider pe piata cu vanzari de 24,3 miliarde de euro de produse ecologice, urmata de Germania (7,6 miliarde de euro), Franta (4,4 miliarde euro), si China (2,4 miliarde de euro). Cheltuiala cea mai mare de produse ecologice pe cap de locuitor a fost in Elvetia (210 de euro), urmata de Danemarca (163 de euro).In anul 2013 s-a atins recordul la nivel mondial de doua milioane de producatori organici. Numarul cel mai mare de producatori este in India (650 mii), urmata de Uganda (189 mii) si Mexic (169 mii).Din totalul de 43 milioane de hectare de la sfarsitul anului 2013 (care crescut cu 6 milioane de hectare, comparativ cu sondajul precedent), Australia detine cea mai mare suprafata agricola ecologica cu 17,2 milioane de hectare (97% sunt pasuni), urmata de Argentina (3,2 milioane de hectare) si Statele Unite ale Americii (2,2 milioane de hectare). 40% din terenurile agricole ecologice la nivel mondial sunt in in Oceania (17,3 milioane de hectare, in special in Australia), urmata de Europa (27%; 11,5 citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Italia, stat membru al Uniunii Europene, a inregistrat branza "Pecorino Crotonese" cu Denumire de Origine Protejata DOP. Aceasta este o branza cu pasta tare, semifiarta, produsa doar din lapte integral de oaie.             La momentul comercializarii in variantele proaspata, semitare si maturata, chiar si pentru razuit, branza prezinta urmatoarele caracteristici fizice: forma: cilindrica, prezentand fete plane si o margine exterioara dreapta sau usor convexa; greutate: cuprinsa intre 0,5 si 5 kg; in cazul branzei lasate la maturat mai mult de sase luni, roata poate ajunge la o greutate de 10 kg; dimensiuni: variaza in functie de greutatea branzei; in cazul unei greutati intre 0,5 si 5 kg, inaltimea marginii exterioare variaza intre 6 si 15 cm, diametrul fetelor variaza intre 10 si 20 cm; in cazul unei greutati de peste 5 kg, inaltimea marginii exterioare variaza intre 15 si 20 cm, iar diametrul fetelor variaza intre 20 si 30 cm. Caracteristici organoleptice: In momentul degustarii, imediat dupa taierea rotii, se simte un miros usor citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Exista mai multe modalitati practice de hranire a fazanilor. Unii crescatori considera ca aceste pasari trebuie hranite cu cat mai multe produse de origine animala cu un continut de peste 30% in proteine, altii prefera o alimentatie variata cu diferite amestecuri in furaje la care se adauga si hrana naturala de origine animaliera. In unele ferme se folosesc furaje combinate ce contin 18-20% proteina cruda pentru fazanii ce sunt crecuti in aer liber, restul de hrana necesara de origine animala fiind gasita de ei in natura.In functie de varsta si starea fiziologica cerintele de apa, lipide, minerale difera. In voliere hranitorile se dispereseaza uniform pe toata suprafata sub adaposturile acoperite astfel incat toate pasarile sa aiba acces usor la ele pentru a nu suferi de foame. Hranirea fazanilor in conditii casnice Crescatorii de fazani considera ca nu exista o alimentatie standard pentru toate rasele de fazani deoarece cerintele difera in functie de fiecare pasare. Ei au constatat ca la Rasa incornorata si stralucitor nu trebuie sa le dea furaje bogate in grasimi Tainul zilnic trebuie sa fie mai diversificat, nucleul este constituit din cereale (grau, orz, ovaz, porumb, mei, tarate de grau) soia, mazare, seminte de floarea soarelui, samanta de conopida, jir, sroturi sau furaje citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania (FCBR) este o organizatie profesionala care are in componenta 32 de asociatii judetene de crescatori de vaci, precum si asociatia fermierilor care distribuie lapte prin dozatoare. Membrii federatiei detin 67% din efectivul total de bovine din Romania. Aceasta a aparut ca o necesitate a crescatorilor de bovine de la noi, pentru a se bucura de sprijin in obtinerea beneficiilor acordate de legislatia europeana stabilita prin Politica Agricola Comuna (PAC) si pentru a face fata concurentei de pe piata.   Dupa preaderarea Romaniei la Uniunea Europeana, deschiderea pietelor a dus la un excedent de produse din lapte si carne. La acea data, fermierii romani erau decapitalizati si dezorganizati, nu aveau la dispozitie programe de dezvoltare si nu beneficiau de forme de sprijin financiar, ajungand in situatia de a produce la preturi necompetitive.Tot in acea vreme si profitand de golul existent in organizarea fermierilor romani, societatile de procesare multinationale nou aparute ofereau preturi foarte mici pentru produsele romanesti. Acest fapt s-a suprapus si cu perioada in care, ca urmare a sistemului de privatizare, aproape toate fabricile de procesare din Romania erau falimentare.In conditiile date, mai multe asociatii judetene au inteles ca singure nu pot reusi, astfel incat au infiintat FCBR. In citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Cultura visinului este relativ redusa in Romania cu toate ca visinile sunt cerute in cantitati mari la export pentru multitudinea formelor de intrebuintare si pentru continutul bogat in elemente nutritive, saruri minerale si vitamine.             Beneficiind de un sortiment valoros de soiuri autofertile autohtone, portaltoi nanizanti si tehnologii moderne de cultura, simplificate si eficiente, tara noastra trebuie sa extinda intr-un ritm destul de rapid cultura superintensiva a visinului. Visinul se cultiva pe zonele colinare din judetele: Botosani, Iasi, Cluj, Bacau, Mures, Vaslui, Arges, Vrancea, Valcea, Dolj, dar si in gospodariile populatiei din zonele de campie sau cele premontane. Noile soiuri introdu-se in tara au un habitus redus si se preteaza la intensivizarea acestei culturi. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu soiurile Nana, Vrancean, Ilva, in livezi si cu citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Cand vremea de afara va fi prielnica (peste 5ºC), pentru efectuarea de tratamente fitosanitare, in perioada repausului vegetativ, se poate folosi ALCUPRAL 50 PU. Acesta este recomandat pentru combaterea focului bacterian, in plantatiile de pomi fructiferi. Produs de bacteria Erwinia amylovora, focul bacterian ataca speciile din familia Rosaceae, manifestandu-se pe toate organele plantei. Este bine de stiut ca aceasta boala produce arsura lastarilor, inflorescentelor, frunzelor, scoartei, trunchiului, fructelor. Produsul fitosanitar pe care vi-l recomandam are o actiune fungicid-bactericida, de contact, cu eficienta ridicata in prevenirea si combaterea acestei boli. Pentru mar, par si gutui puteti utiliza ALCUPRAL 50 PU, in concentratie de 0,3%.Precizam ca in momentul in care se efectueaza acest tratament, este recomandata utilizarea unei cantitati de solutie mai mare, pentru a se realiza o “imbaiere” a pomilor. De asemenea, se poate aplica impreuna cu unele produse autorizate pentru tratamentele de iarna-primavara (NUPRID OIL 004 CE).Pentru a afla mai multe informatii despre acest produs, dar si despre alte produse, puteti contacta directorul Alcedo din zona dumneavoastra sau consultati site-ul . citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
Holzdekor-RPC este o nveta de plastic returnabila facuta cu un finisaj de lemn.               Polymer Logistics este o compania din Germania care fabrica navete. Ea a realizat un tip de naveta de plastic cu finisaj de lemn, facuta special pentru a creea o atmosfera specifica pietelor taranesti si pentru a promova astfel vanzarile din sectorul de fructe si legume proaspete. Naveta poate fi pliata cand este goala si stivuita pentru a economisi spatiu in timpul transportului si depozitarii.       citeste mai departe
 
  Citeste   Deschide in pagina noua
 
Publicitate


Site creat de Web Activ  • asigurat 24rca.ro



Pagina generata in 0.0056 - 0.0124 s :: 00:34:57 28/02/15