Şapte noi preparate româneşti din carne, atestate drept produse tradiţionale de Ministerul Agriculturii - www.infoziare.ro 

Şapte noi preparate româneşti din carne, atestate drept produse tradiţionale de Ministerul Agriculturii

Şapte noi preparate româneşti din carne, atestate drept produse tradiţionale de Ministerul Agriculturii

Şapte preparate din carne fabricate în judeţele Galaţi, Caraş-Severin şi Buzău au primit, săptămâna trecută, atestate de produse tradiţionale din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), informează marţi instituţia într-un comunicat. În judeţul Galaţi, producătorul Verdesi&Co a primit atestat pentru patru produse tradiţionale obţinute din carne de porc provenită din fermele proprii: "Muşchiuleţ de porc Ilinca", "Cotlet haiducesc a lui Zamfir", "Costiţă afumată Ilinca" şi "Cârnaţi de porc a lui Ignat". Denumirea de "Muşchiuleţ de porc Ilinca" s-a transmis din generaţie în generaţie, iar reţeta este una specifică ce presupune prepararea bucăţilor de carne prin maturare şi condimentare cu cimbru şi alte condimente, înainte de afumare, precizează Ministerul Agriculturii. "Cotletul haiducesc a lui Zamfir" este obţinut din cotlet de porc, maturat în baiţ de condimente, timp de 6-14 zile. "Calitatea materiei prime şi prelucrarea cărnii prin metode tradiţionale conduc la obţinerea produsului 'Cotlet Haiducesc a lui Zamfir', care se caracterizează printr-un gust deosebit şi mai ales printr-o savoare specifică produselor de casă", se menţionează în comunicat. "Costiţa afumată Ilinca" este un produs obţinut din piept de porc dezosat maturat timp de 6-14 zile în baiţ de condimente naturale tradiţionale şi sare. Reţeta are o vechime de peste 25 de ani. "Cârnaţii de porc a lui Ignat" afumaţi tradiţional se obţin din materii prime autohtone: carne de porc, slănină de porc, sare, condimente naturale. Produsul obţinut se supune operaţiei tehnologice de afumare. În judeţul Caraş Severin a fost acordat un atestat de produs tradiţional pentru "Cârnaţi din carne de capră ca la Soceni". Aceştia se obţin din carne proaspătă de capră, rasa Albă de Banat, şi pulpă de porc din gospodăria producătorului, afumaţi la fum natural, explică Ministerul Agriculturii. În judeţul Buzău a fost acordat atestat de produs tradiţional pentru "Salamul Casa Râmniceană" şi pentru "Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană". Salamul respectiv este un preparat culinar din carne de porc şi vită cu o metodă de prelucrare autentică şi invariabilă, iar toate operaţiunile de prelucrare sunt executate manual. Combinaţia celor două tipuri de carne, ingredientele atent folosite urmate în final de procedeul de afumare evidenţiază valoarea tradiţională a produsului finit. "Cârnaţii crud-uscaţi Casa Râminceană" sunt preparaţi din carne de oaie şi porc preluată de la crescători din zonă, cât şi de la fermele proprii, iar procedeul de afumare accentuează valoarea tradiţională a produsului finit. Ministerul Agriculturii încurajează producătorii să-şi înregistreze produsele tradiţionale nu doar pentru a diversifica producţia, dar şi pentru a oferi consumatorilor siguranţa calităţii. În acest fel, produsele tradiţionale devin instrumente de promovare a anumitor regiuni, păstrând vie conştiinţa şi identitatea naţională, pe de o parte, şi interesul sporit pentru descoperirea valorilor locului, pe de altă parte, apreciază sursa. AGERPRES/(AS - autor: George Coman; editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Simona Aruştei) [citeste]

Actualizata la: 14 aug 2019
Ziarul: AGERPRES
Link stire: https://www.agerpres.ro/stiri/2019/08/13/sapte-noi-preparate-romanesti-din-carne-atestate-drept-produse-traditionale-de-ministerul-agriculturii--355377

citeste deschide in pagina noua


Stiri asemanatoare:

7 noi preparate din carne au devenit produse tradiționale românești - 52% - Stiri pe surse
https://www.stiripesurse.ro/7-noi-preparate-din-carne-au-devenit-produse-tradi-ionale-romane-ti_1374879.html
Produse tradiționale românești. Carmangeria cu mezeluri preparate ca acum 100 de ani - 42% - Digi24
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/produse-traditionale-romanesti-carmangeria-cu-mezeluri-preparate-ca-acum-100-de-ani-919130
Daea: Încă zece produse alimentare româneşti vor fi atestate în UE - 33% - Romania Libera
https://romanialibera.ro/economie/daea-inca-zece-produse-alimentare-romanesti-vor-fi-atestate-in-ue-766316?utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=rss_ultimaora
Petre Daea: Încă zece produse alimentare româneşti vor fi atestate în UE - 33% - Mediafax
http://www.mediafax.ro/economic/petre-daea-inca-zece-produse-alimentare-romanesti-vor-fi-atestate-in-ue-17794457
De la dulceaţa de nuci verzi, la zacusca de păstrăv. Care sunt delicatesele româneşti atestate ca produse montane - 32% - Adevarul
http://adevarul.ro/locale/zalau/de-dulceata-nuci-verzi-zacusca-pastrav-delicatesele-romanesti-atestate-produse-montane-1_5d08b4a8892c0bb0c6820e46/index.html
Petre Daea și-a trecut Ministerul Agriculturii 'pe familie': Cine este 'doamna ministru, viitorul agriculturii românești' - FOTO - 30% - Click
https://www.click.ro/content/petre-daea-si-trecut-ministerul-agriculturii-pe-familie-cine-este-doamna-ministru-viitorul
Roșiile românești, vedete în Franța. Botănoiu, Secretar la Ministerul Agriculturii, întâlnire cu ministrul Agriculturii din Franța - 29% - DC News
https://www.dcnews.ro/ro-iile-romane-ti-vedete-in-fran-a-botanoiu-secretar-la-ministerul-agriculturii-intalnire-cu-ministrul-agriculturii-din-fran-a_581737.html
Produse tradiționale românești. Țuica de Cireșu i-a cucerit pe străini - 29% - Digi24
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/produse-traditionale-romanesti-tuica-de-ciresu-i-a-cucerit-pe-straini-919139
Produse tradiționale românești. Prima pălincă din România certificată OSIM - 28% - Digi24
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/prima-palinca-din-romania-certificata-osim-919120
Se ieftineşte şaorma! Guvernul anunţă TVA 5% pentru produse tradiţionale româneşti - 28% - Times New Roman
https://www.timesnewroman.ro/monden/se-ieftineste-saorma-guvernul-anunta-tva-5-pentru-produse-traditionale-romanesti
Produse tradiționale românești. Secretele plăcintei pădurenești, o reţetă de pe vremea dacilor - 28% - Digi24
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/culinar/secretele-placintei-padurenesti-o-reteta-de-pe-vremea-dacilor-915686
Produse tradiţionale româneşti de la Asociaţia 'Cooperativa Ţara mea', la târgul Agriteq de la Doha - 28% - AGERPRES
https://www.agerpres.ro/stiri/2019/03/20/produse-traditionale-romanesti-de-la-asociatia-cooperativa-tara-mea-la-targul-agriteq-de-la-doha--278179
Produse tradiționale românești. Scrumbia afumată de Dunăre ar putea deveni vedetă europeană - 28% - Digi24
https://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/culinar/produse-traditionale-romanesti-scrumbia-afumata-de-dunare-ar-putea-deveni-vedeta-europeana-914940